Úterý 16. duben 2024 16:07
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster

Jaký typ tradera jste?

15.02.2019 17:53  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Správná volba obchodního stylu, který nejvíce vyhovuje vaší osobnosti, pomůže omezit emocionální obtíže, s nimiž se obchodníci často setkávají. Pochopení těchto strategií vám pomůže najít takovou, které nejlépe odpovídá vaší osobnosti, časovým a finančním možnostem. V tradingu využívají obchodníci řadu strategií, které pomáhají posilovat jejich postavení na trhu. Každý obchodník má však svůj vlastní obchodní styl, který je determinován chováním, znalostí trhu a zkušenostmi, instinkty, povědomím o makroekonomických událostech a technické analýze. To a další aspekty obchodování jsou propojené v jeden celek a tvoří váš specifický styl přístupu k trhu. Projděte si Bossa průvodce typologie tradera a začněte obchodovat způsobem, který vám nejvíce sedí.

Denní obchodník

Denní obchodníci by se dali označit jako obchodníci „číhající“ na každodenní obchodní příležitosti. Snaží se vytěžit maximum z denních tržních pohybů, a to speciálně v momentech vyšší tržní volatility.

Soustředí se na dynamiku trhu a na aktuální cenu. Často jsou označováni za tzv. vysokofrekvenční obchodníky, což znamená, že udělají mnohdy i několik desítek obchodů za den - případně za mnohem kratší časový úsek.

Denní obchodníci jsou velmi sensitivní na tržní pohyby a dokážou svou zkušeností a praxí vycítit dynamiku trhu a „naskočit“ do obchodu ve správnou chvíli a ve správném směru pohybu trhu.

Vyznačují se také rychlým rozhodováním a jistou mechaničností. Nemají totiž čas na dlouhé rozhodování a analyzování tržní situace před každým vstupem do obchodu.  Intuice a zkušenost s trhem zde hraje obrovskou roli(!) Své emoce drží na uzdě a nedovolí jim, aby řídily jejich trading.

Co dalšího víme o denních obchodnících?

  • Hledají a realizují více obchodních příležitostí v jeden den
  • Usilují o profit z malých tržních pohybů
  • Vyhýbají se obchodům, které byste musely držet přes noc
  • Obchodují spíše dopoledne a v odpoledních hodinách
  • Jejich cílem jsou obchody od 5 do 20 pipů
  • Přitahuje je větší tržní volatilita
  • Chtějí mít na konci obchodního dne „čistý stůl“
  • Jsou to každodenní „hledači příležitostí“
  • Požadují co nejnižší spread
  • Soustředíte se hlavně na cenu a kurz dané měny nebo jiného obchodního nástroje
  • Neřeší příliš indikátory
  • Nejsou trpělivý – nebaví je čekat několik hodin nebo dnů, jak se jejich obchod vyvine
  • Používáte hlavně 5M a 15M grafy

Tento způsob obchodování však vyžaduje patřičné zkušenosti a schopnost dělat okamžitá rozhodnutí. Platí také to, že čím více obchodů, tím lépe je potřeba ovládat money management a nebát se zavírat ztrátové pozice bez dlouhého zvažování. Není totiž výjimkou, že denní tradeři udělají za den i několik desítek obchodů.

               

Swingový obchodník

Swingový obchodníci vyhledávají jasné tržní trendy (krátkodobé či dlouhodobé), které mají tendence tzv. swingovat. Cílí na situace, při kterých existuje pravděpodobnost, že dojde k obratu trendu, a tedy i k příležitosti pro vstup do obchodu.

Vyčkávají, kdy se jejich obchodní instrument dostává do tzv. stavu tzv. krátkodobé pře-koupení nebo krátkodobého pře-prodání a tedy vzniká příležitost ke korekci, kterou obchodník může využít ve svůj prospěch.

Swingové obchodníci jsou od přírody techničtí typy. Převážně ignorují šum přicházející z nejnovějších zpráv a soustředí se hlavně na Price Action a trendy.

Svoje pozice drží i v řádu několika dnů. Swingový obchodníci nenechají, tak jako denní tradeři, aby jejich emoce zvítězily nad jejich obchodním přístupem. Svou pozornost zaměřují převážně na S/R úrovně, ale mnohdy používají i různé indikátory jako např. Stohastic.

Co dalšího víme o swingových obchodnících?

  • Cílí na price action a trendy
  • Vyhledávají jasné trendy a příležitosti k jejich otočení
  • Ignorují aktuální zprávy s krátkodobým vlivem na trh
  • Nepotřebují trávit celé dny u monitoru. Stačí jim mnohdy i 30 minut denně.
  • Zaměřují se na specifické vstupy a výstupy z pozic
  • Většinou mají stálé zaměstnání a obchodují „bokem“
  • Soustředí se na dokonalé načasování vstupu do pozice
  • Používají 4H a 1D grafy ale zajímavé swingy najdou i krátkodobých grafech
  • Průměrná délka obchodu je 5 až 10 dní
  • Vyžadují excelentní likviditu a dostatek volatility

Swingový obchodníci realizují oproti intra-denním obchodníkům výrazně méně pozic, ale o to s větším potenciálem zisku. Své pozice drží od několika hodin po několik dnů. Swingový způsob obchodování je poměrně klidný, a navíc obchodník zde nemusí trávit příliš mnoho času sledováním a analyzování grafů. Na druhou stranu je potřeba být trpělivý. Někdy se může objevit vhodná příležitost k obchodu i za několik dnů.

Technický obchodník

Techničtí obchodníci nebo také techničtí analytici se snaží předpovědět budoucí směr ceny na základě historických a současných dat s pomocí technické analýzy. Analyzují cenové grafy a rozvíjejí své teorie o tom, jakým směrem se trh pravděpodobně bude pohybovat.

Techničtí obchodníci obvykle obchodují s trendem, ne proti němu(!)

Pracují s faktem, že historie má tendenci se opakovat. Proto hledají různé, v minulosti již zobrazené, nebo formující se technické formace a patterny, jejichž zobrazení v grafech může předpovědět další směr budoucího pohybu ceny.

Ignorují většinu „šumu“, který přináší různá vyhlášení a zprávy, jejichž vliv na trh bývá mnohdy jen dočasný. Technický trader je velice mechanický a jak už z názvu vypovídá technický typ.

Co dalšího víme o technickém obchodníkovi?

  • Využívá historické grafy a cenové trendy
  • Předpokládá, že historie se opakuje
  • Ignoruje aktuální vyhlášení a zprávy, které mají pouze dočasný vliv na trh
  • Je technický typ a rád pracujete s grafy
  • Zakresluje do grafu a používáte různé indikátory
  • Je trpělivý a nechává své pozice otevřené klidně dny, týdny i měsíce
  • Je ochotný platit za swapové body
  • Používá různá časová pásma od minutových přes hodinové po denní

Techničtí obchodníci ignorují většinu „šumu“, který přináší různá vyhlášení a zprávy, jejichž vliv na trh bývá mnohdy jen dočasný. Technický trader je velice mechanický a jak už z názvu vypovídá technický typ.

Techničtí obchodníci ignorují zásadní faktory jako je změna nabídky a poptávky.

Sledují konvergence nebo divergence, které by mohly znamenat kupní či prodejní signály.

Často používají různé indikátory a ukazatele jako například Moving average, Parabolic sar, Bollinger Bands ad. S jejich pomocí analyzují tržní situaci a příležitosti k otevření obchodní pozice. Některé vzory diagramů, které se obchodníci snaží identifikovat, zahrnují hlavu a ramena, trojúhelníky a cenové mezery.

Základním prvkem pro technickou analýzu však zůstává vždy a na prvním místě graf(!)

Velkou výzvou pro technické obchodování je skutečnost, že jsou k dispozici doslova stovky technických ukazatelů a neexistuje jediný ukazatel, který by byl považován za všeobecně nejlepší. Neboť každý konkrétní ukazatel nebo skupina ukazatelů se může vztahovat pouze na konkrétní okolnosti.



Fundamentální obchodník

Fundamentální obchodníci jsou typicky velice metodičtí a disponují velmi dobrou znalostí konkrétního aktiva. Jejich fundamentální analýza vyžaduje dlouhodobé porozumění cenám a vstupům, které lze následně aplikovat na krátkodobé události.

Fundamentální obchodování je velmi odlišné od technického a je dobré se podívat na rozdíl mezi oběma styly obchodování. Dalo by se říci, že jsou na zcela protilehlých stranách.

Soustředí se na potenciál významného pohybu cen směrem k nebo od rovnováhy způsobené změnou základní nabídky nebo poptávky.

Často svůj obchodní instrument znají velice do hloubky. Pravidelně sledují informace a zprávy o daném instrumentu, které se ho týkají, a které mohou ovlivnit jeho další vývoj.

Např. obchodníci kávy sledují produkci v zemích, kde se plody kávovníků pěstují (Brazílie, Vietnam, Indonésie) a všímají si např. i toho, zda nedošlo vlivem nepříznivého počasí k úbytku produkce této suroviny, a tedy i k možnému navýšení budoucí ceny.

Co dalšího víme o fundamentálních obchodnících?

  • Analyzují skutečnou hodnotu daného aktiva
  • Hledají pře-koupené nebo pře-prodané pozice
  • Analyzují a sledují data, zprávy a makroekonomická vyhlášení
  • Mají rádi adrenalin
  • Analyzují faktory jako počasí a výnosy plodin
  • Monitorují poptávku, cenové dotace, dovoz a vývoz
  • Nebojí se obchodovat ani v době důležitých makro událostí

Velkou pozornost věnují také fundamentálních zprávám a vyhlášením jako je např. index spotřebitelských cen (CPI), vyhlášení úrokových sazeb, ukazatele nezaměstnanosti (Nonfarm Payrolls), maloobchodní prodeje apod.

Všeobecně vyhodnocují a analyzují hlavní témata, která by mohla ovlivnit vývoj jejich oblíbeného obchodního instrumentu.

Někteří obchodníci obchodují se zprávami. V tomto případě neukládají objednávku před zveřejněním zpráv, ale ve skutečnosti je umísťují v momentu vyhlášení nebo i těsně potom, co se trh začne hýbat. Cílem je v tomto bodě podchytit tržní pohyb a doufat, že není příliš pozdě na to, aby vytěžili z volatility.

To může být ale dost nebezpečné! Protože v těchto obdobích vyhlašování zpráv je obvykle velmi vysoká volatilita, což může způsobit také velmi rychlou ztrátu peněz.

Základní myšlenkou fundamentální analýzy tedy je, že pokud je současný nebo budoucí ekonomický obraz země silný, měla by posilovat i její měna. Silná ekonomika přitahuje zahraniční investice a podniky, což znamená, že cizinci budou nakupovat měnu dané země. Ať už kvůli investicím nebo podnikání. Země se silnější poptávkou po své měně bude posilovat také její hodnotu.




Dlouhodobý obchodník

Dlouhodobý obchodníci neboli také poziční obchodníci na sebe berou (ostatně jako všichni tradeři) velkou míru rizika. Většinou otvírají menší pozice úměrně ke svému účtu, ale o to delší dobu je drží a nechávají se „unášet“ trendem.

Velice pečlivě zvažují, kdy je správný moment vstupu do trendu a v jakém momentě může dojít k jeho otočení.

Dá se říct, že oproti intradenním obchodníkům zažívají méně stresu, jelikož se nemusí zaobírat běžnou denní volatilitou a soustředí se na své obchody z dlouhodobé perspektivy. A konec konců mají i poměrně dostatek času, si své obchody dobře promyslet.

Co dalšího víme o fundamentálních obchodnících?

  • Řídí se heslem „nakup a drž“
  • Raději vloží peníze do trhu, než aby investovali v bance s minimální úrokem
  • Využívají obchodování CFD jako nástroj k diverzifikaci svého investičního portfolia
  • Používají 1D a 1W grafy
  • Mají trpělivost a umí si na svůj obchod počkat
  • Nenechávají se strhnout „horkými“ tipy
  • Dívají se směrem do budoucnosti
  • Jsou schopni přijmout dlouhodobý výhled
  • Nenechávají se ovlivnit drobnými korekcemi

V rámci dlouhodobého obchodování se mnozí obchodníci zahedgují proti poklesu cen svého dalšího drženého aktiva.

Většina dlouhodobých obchodníků obchoduje převážně komodity, jelikož mají tendenci více „trendovat“ než jiné obchodní instrumenty. Disponují větším účtem a stop loss nastavují s dostatečnou vůli pro případné výkyvy trhu.

Tento styl obchodování by se dal označit také jako časově ne příliš náročný, a tudíž vhodný pro všechny, kteří nemají dostatek času na každodenní sledování grafů.

Většina dlouhodobých obchodníků se značně spoléhá na fundamentální analýzy, protože se většinou zabývají budoucím výhledem na trhu, který obchodují. Nejsou tak znepokojeni vnitrodenními výkyvy a pády a místo toho se soustředí na základní faktory, které vedou k dlouhodobějšímu trendu.

Jaký styl obchodování si tedy vybrat?

Pokud to myslíte s obchodováním vážně a chcete se mu začít věnovat naplno, měli byste si vyzkoušet všechny přístupy k tradingu, které jsou zde popsány a následně si z nich vybrat ten, který vám sedí nejvíce.

Díky tomu dostanete ucelený pohled na různé styly a jejich světlé i stinné stránky. Jak si budete jednotlivé metody zkoušet, poznáte, že na některé přístupy a taktiky se navzájem prolínají. V průběhu vašeho rozhodování o obchodním stylu zvažte také vaše časové možnosti, které do značné míry předurčí váš obchodní styl.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Jaký je nejvýhodnější mobilní tarif? Budete se divit!
    Prozradíme vám, jak jednoduše najdete nabídkou neveřejných tarifů se slevou až 70%. Každý operátor má pod pultem neveřejné tarify, které v...
  • Jaký je nejvýhodnější mobilní tarif? Budete se divit!
    Prozradíme vám, jak jednoduše najdete nabídkou neveřejných tarifů se slevou až 70%. Každý operátor má pod pultem neveřejné tarify, které v jeho reklamě ani na jeho webu nikdy neuvidíte. Jak je ale zjistit, aniž byste složitě kontaktovali nebo navštěvovali jednotlivé operátory?
  • Jaký je nejvýhodnější mobilní tarif? Budete se divit!
    Prozradíme vám, jak jednoduše najdete nabídkou neveřejných tarifů se slevou až 70%. Každý operátor má pod pultem neveřejné tarify, které v jeho reklamě...
  • Jaký jste typ investora? Riskujete, nebo raději držíte hodnotu?
    Svět investic je považován za doménu mužů. Podle aktuálního průzkumu Saxo Bank je tomu tak proto, že ženy jsou v nakládání s penězi opatrnější a starají se spíše o rodinu než o finance. Zatímco opatrnost při nakládání s penězi je prioritou pro třetinu mužů (35 %), u žen je to téměř polovina (45 %). To však neznamená, že by ženám byly investice cizí. Naopak, z celkového počtu investorů tvoří asi polovinu. Přikládají však jinou váhu penězům, preferují odlišné strategie a jsou jinak náchylné k riziku.
  • Jakýkoli náznak ze strany Fedu, že další zvyšování sazeb závisí na dynamice inflace, povede k růstu akciových trhů a oslabení dolaru (očekávejte růst USD/CAD a pokles AUD/USD)
    Napětí na trzích se výrazně zvýšilo. Investoři si již uvědomují, že úrokové sazby vzrostou o 0,75 % na 3,25 %, a tak se snaží určit celkový dopad na americkou ekonomiku a globální finanční trhy. S největší pravděpodobností bude účinek negativní, protože sazby nad 3 % jsou rozhodně restriktivní a ovlivňují příjmy podniků, průmyslovou činnost a zaměstnanost.
  • Jaký kov je dobré nakoupit? Odborníci doporučují měď
    Odborníci uvádějí, že dle výhledu na letošní a příští rok je dobré mít měď ve svém portfoliu. Je totiž klíčovou součástí technologií, které souvisí s elektřinou, a také základem pro různé projekty, které souvisí s přechodem na energetiku.
  • Jaký má dopad včerejší posílení švýcarského franku?
    Švýcarská centrální banka SNB včera doslova a do písmene šokovala celý svět. Bezpečný přístav světových měn, švýcarský...
  • Jaký mají ženy vztah k penězům? Odpovídaly české drobné investorky
    Sociální investiční platforma eToro provedla ve spolupráci se společností Appinio ve dnech 4. - 15. února 2022 studii, ve které vyzpovídali 9500 drobných investorek ze 14 zemí.
  • Jakým akciím se daří během vánočního sezónního trhu?
    S blížícími se svátky se objevují příležitosti zisku na akciovém trhu. V tomto článku se věnujeme čtyřem slibným možnostem investování do akcií, které vynikají jako potenciální tržní zisky během svátečního období. Naše pozornost přesahuje běžné tržní trendy a zahrnuje maloobchodní akcie, sezónní favority a společnosti, které jsou připraveny odhalit solidní tržby na konci roku. Naši pozornost získaly například společnosti American Express (AMEX) jako platební gigant a čelní společnost digitálních plateb PayPal. Ať už jste zkušený investor, nebo na trh teprve vstupujete, tento článek vám nabídne základní informace pro investice během vánočních svátků.
  • Jakým směrem se USA vydají? Dopad na finanční trh
    Na americké politické scéně se rozjíždí boj o podobu fiskálního balíku na podporu americké ekonomiky. Prezident Joe Biden se snaží prosadit především své velké investiční plány do infrastruktury a do podpory rodin za více než čtyři biliony dolarů. Další nemalou položkou jsou projekty na čistou energii. S takto ambiciózní podporou jsou spojeny i nemalé náklady. S tímto se však budou v následujících letech potýkat vlády v globálním měřítku. „V případě americké vlády se hledání financí postupně vykresluje v možných daňových změnách, a to jak na straně zdanění kapitálových zisků, tak v podobě růstu korporátních daní. Cílem bude naplnění státní kasy, ale současně i snaha částečného přerozdělení bohatství ve společnosti,“ řekl Richard Bechník, investiční analytik Fincentrum & Swiss Life Select.
  • Jaký vliv bude mít klesající cena kávy na akcie Starbucks?
    Bude prudký pokles cen kávy Arabica pokračovat? Cena kávy Arabica klesla aktuálně na hodnotu 91 centů. Je to nejméně od prosince roku 2005. Mnozí producenti kávy ji nyní prodávají téměř na úrovni nákladů. Dá se proto předpokládat, že ceny by se mohly brzy stabilizovat.
  • Jak začít investovat a mít jistotu, že hned neprodělám?
    Stále více začínajících investorů se zajímá o akcie, ETF a další přímé investice. Patria Finance připravila jedinečnou akci, jak na burzy vstoupit s jistotou a bez obav.
  • Jak začít investovat a mít jistotu, že hned neprodělám?
    Stále více začínajících investorů se zajímá o akcie, ETF a další přímé investice. Patria Finance připravila jedinečnou akci, jak na burzy vstoupit s jistotou a bez obav.
  • Jak začít investovat v roce 2019 – akcie, burza a forex
    Žádný učený z nebe nespadl. Pokud máte v plánu zhodnotit své úspory prostřednictvím investování na burze, je dobré se dostatečně připravit. Investování s sebou nese riziko, můžete přijít nejen o celé své úspory, ale také o více, pokud se rozhodnete pro rizikové obchodování na páku.
  • Jak zadat pokyn z Breakout Trader snadno a rychle?
    Investiční newsletter Breakout Trader dostávají klienti Lynx každé úterý v podvečer. V jeho rámci získají 5 investičních analýz, z nichž se dvě týkají amerických akcií, jedna německé akcie, jedna evropské akcie a poslední se týká vybraného ETF. Analýzy se opírají o technickou analýzu. Součástí je jasně stanovená úroveň vstupu i úrovně výstupu na cílové ceně i stop-loss. V roce 2013 portfolio složené z těchto analýz dosáhlo výnosu 45 % a od roku 2014 již bylo k polovině února dosaženo 50% zisku.
  • Jak zahýbalo s komoditním trhem dění na Kypru?
    Krize v eurozóně se tento týden opět dostala do popředí a hlavním zdrojem nejistoty na světových trzích se stal Kypr. A tato nejistota se pak odrazila i na komoditních trzích. Pod horší výhled pro Evropu se ale podepsaly i indexy nákupních manažerů a vůbec nejhorší data dorazila z Francie. Ukazuje to na změnu trendu. Dříve byl totiž velký rozdíl jen mezi bohatým severem a chudým jihem, teď se začíná projevovat také rozdíl mezi klíčovými státy Evropské unie – Francií a Německem. Větší nervozitě na globálních trzích pomohly zabránit indexy nákupních manažerů v Číně a Spojených státech, které oba rostly.
  • Jak zachránit českou ekonomiku? Třeba i „shazováním peněz z vrtulníku"
    Kvůli koronaviru právě nastává historicky mimořádný propad objemu výdajů a útrat v české ekonomice. Peníze se zkrátka přestaly v podstatné míře „točit“ ruku v ruce s tím, jak jsme podstatnou část ekonomiky „vypnuli“. „Vypnuli“ jsme jak firmy zdravé, tak nemocné. Při očistné krizi odcházejí z byznysu ty nemocné. Nyní hrozí, že odejdou všechny. Sebelepší a sebeefektivněji hospodařící restaurace nemohla s ničím takovým počítat. Nemohla se na to připravit. Neměla žádný varovný signál, že se něco takového může blížit.
  • Jak zajistit akcie při korekci trhu?
    Propad na trzích v předcházejících týdnech skončil minulý pátek a hlavním americkým indexům se již podařilo vrátit výše. Indexy S&P 500 a Nasdaq Composite včera dokonce zažily nejziskovější den roku. Poslední korekce nebyla ničím nezvyklým. Index S&P 500 odepsal ze svého maxima méně než 190 bodů neboli necelých 9,5 %. Vzniklá panika na trzích byla umocněna nedostatečnou volatilitou a nízkým objemem obchodů v týdnech předcházejících korekci. Jinými slovy investoři zapomněli, jaké to je, když trhy chvíli padají.
  • Jak založit alternativní investiční fond dle §15 ZISIF?
    Mezi tradery a investory, kteří začali obchodovat na burze se svými prostředky, se často stává, že jejich výsledky a schopnosti lákají další investory a vzrůstá poptávka po informacích, jak legálně spravovat cizí peníze.
  • Jak zásadní je setkání Donalda Trumpa s čínským prezidentem?
    Tillersonovo „okopírování“ dřívějšího výroku čínského prezidenta vnímá čínský státní tisk jako podporu nového modelu významných mocenských vztahů (jak je formuluje Čína). To stojí v protikladu k politice Obamovy vlády, která v Asii takto nikdy postupovat nechtěla. Mezi Pekingem a Washingtonem nicméně zůstávají sporné body, co se obchodu týče.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster