Čtvrtek 28. březen 2024 18:35
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
CapXmaster

Australský dolar navyšuje ztráty po zveřejnění zápisu z posledního zasedání RBA

08.02.2019 10:28  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Australský dolar ztrácí v reakci na výrazné snížení odhadu ekonomického růstu a inflace ze strany centrální banky
  • RBA už pravděpodobně v tomto ekonomickém cyklu nebude utahovat měnovou politiku.
  • Prvním výraznějším supportem na AUDUSD se zdá být okolí úrovně 0,7040

Nejhorší v tomto týdnu

Australský dolar navyšuje ztráty z počátku týdne. Hlavním důvodem je ranní vydání zápisu z posledního zasedání australské centrální banky RBA. Všimněme si, že měna protinožců ztratila dosud v tomto týdnu 2,3 %, a to hlavně v reakci na změnu postoje guvernéra RBA Philippa Loweho, který naznačil možný pokles úrokových sazeb, pokud by byly splněny určité podmínky. Dnešní pád jde však hlavně na vrub poklesu výhledu ekonomického růstu a růstu cen. V tabulce níže naleznete shrnutí aktuálních predikcí RBA.

Australská centrální banka očekává výrazně nižší tempo ekonomického růstu a inflace v následujících čtvrtletích. Zdroj: RBA

Očekávaný růst ekonomiky se snížil na 2,75 % z 3,25 % zmíněných v předchozím zápisu. Ten samý scénář potkal také výhled do roku 2020. Je třeba zmínit, že dle výhledu banky by první pololetí mělo být výrazně horší než druhé. Růst by měl spadnout až na 2,25 % z předchozích 3,25 %. Dění v Austrálii tak následuje převažující vývoj v ostatních vyspělých ekonomikách, kde už často došlo k revizím ekonomického růstu směrem dolů. Úprava výhledu inflace znamená, že RBA v nejbližších letech zřejmě nedodrží inflační cíl stanovený na 2,5 %. Takže se dá očekávat, že utahování měnové politiky by už v tomto ekonomickém cyklu mohlo být minulostí.

Na základě dnešních dat trh zvýšil šanci na pokles úrokových sazeb v Austrálii do konce roku z 30 % na 60 %. Zásadní změna fundamentu by mohla mít na australský dolar negativní dopad, a to alespoň v krátkodobém horizontu. Vývoj páru AUDUSD by v následujících týdnech mohl více záviset na dění v USA. Trh se zaměří na to, zda nezačne výrazněji zpomalovat také americká ekonomika.

Týdenní časový rámec na AUDUSD ukazuje, že se páru nepodařilo prorazit rezistenci v blízkosti úrovně 0,7295. Prvním výraznějším supportem se zdá být oblast v okolí 0,7040. Tady by se mohlo jednat o úroveň, kde by medvědi mohli začít realizovat své pozice. Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Australské CPI se nečekaně propadlo, šance že RBA příští týden sníží sazby výrazně stoupla
    Příští úterý bude o úrokových sazbách rozhodovat australská centrální banka (RBA) a co ještě včera vypadalo jako docel...
  • Australské odbory odvolávají stávku v závodech Chevronu na LNG
    Australské odbory odvolávají stávku zaměstnanců ve dvou závodech společnosti Chevron na zkapalněný zemní plyn (LNG). Odborová organizace Offshore Alliance přijala návrhy zprostředkovatele na ukončení dlouhotrvajících sporů o mzdové a pracovní podmínky. Rozepře otřásala světovými trhy s plynem v obavách, že stávky naruší produkci závodů Gorgon a Wheatstone LNG společnosti Chevron, které produkují přibližně sedm procent světových dodávek LNG. Informovala o tom dnes agentura Reuters.
  • Australské požáry jsou nepříznivým znamením pro HDP, důvěru spotřebitelů i vládu
    Podle klimatologů přinese během nadcházejícího desetiletí oteplení přesahující 1,5 stupně Celsia zvýšené riziko sucha, lesních požárů, hurikánů a epidemií zemědělských škůdců. Zvýšené množství skleníkových plynů v atmosféře snižuje kvalitu potravin a navíc bude mít za následek i nižší produktivitu zemědělství, problémy se zásobováním a bezprecedentní zvyšování globálních cen potravin, což se projeví nejen na rozpočtech domácností, ale i na zdraví populace. Kromě nižší zemědělské produktivity a vyšších cen potravin pak bude lidem po celém světě hrozit, že kvůli přírodním katastrofám přijdou o domov či živobytí. A můžeme očekávat kaskádové efekty, jako je klimatem způsobená migrace, nerovnost, nezaměstnanost a společenské nepokoje.
  • Australské údaje o zaměstnanosti vypadají dobře – detaily už však tolik nadšení nebudí
    Zpráva o zaměstnanosti v Austrálii byla hlavní událostí pro dnešní asi...
  • Australský a kanadský dolar sílí proti USD, analýza AUD/USD, EUR/AUD, GBP/AUD
    Americká ekonomika rostla ve třetím kvartále zdravějším tempem, než uváděl výsledek prvního měření. Hrubý domácí produkt v období od července do září stoupl o 2,1 procenta proti 1,5 procenta dle předběžného odhadu z minulého měsíce. Lepším výsledkům pomohl rychlejší růst zásob, který by naopak mohl zchladit...
  • Australský akciový index během pár hodin zlikvidoval masivní ztráty ze včerejší seance
    Australský akciový index S&P/ASX200 dnes ráno vzrostl během čtyř hodin o přibližně 13 %. Po prvotním kolapsu, kdy v jednu chvílí ztrácel přes 8 %, následně zakončil seanci po mohutném rally na úrovni +4,4 %. Jedná se o největší intradenní růst od roku 2000, kdy byl index vytvořen. Index tak během pár hodin kompletně zlikvidoval své ztráty ze včerejší seance.
  • Australský dolar: jeden krok vpřed, dva kroky vzad
    Australský dolar po zasedání australské centrální banky (RBA) tento týden klesl ze svých maxim. Australské měně se nepodařilo konsolidovat své zisky, ačkoli se může brzy zotavit.
  • Australský dolar je stále v tlaku proti USD
    Asijské trhy zůstaly stagnující s omezenými změnami, protože byly zveřejněny minuty RBA a čínská data. RBA vyjádřila své odhodlání bojovat s inflací, ale také zmínila možnost pozastavení nebo zvýšení sazeb o 25 základních bodů v květnu. Tento holubičí postoj utlumil zájem o AUD/USD, zejména po neuspokojivých údajích o čínské průmyslové výrobě a maloobchodních tržbách.
  • Australský dolar má převahu nad japonským jenem
    AUD/JPY se po konstruktivním týdnu silných zisků vrátil k červnovému vrcholu 97,65. RSI a stochastický oscilátor varují, že poslední rychlý vzestup nemusí být trvalý, jelikož ukazatele již testují své překoupené úrovně. Cena se v posledních dnech neustále uzavírá nad horním Bollingerovým pásmem.
  • Australský dolar může posílit
    Tento týden byl pro australský dolar poměrně bohatý na informace. HDP ve čtvrtém čtvrtletí vzrostl o 0,2 %, domácí poptávka zůstává slabá a je z velké části podporována veřejným sektorem. Spotřeba domácností vzrostla v průběhu roku 2023 pouze o 0,1 %, což je nejpomalejší meziroční růst za posledních téměř 40 let, pokud nepočítáme období covidu a krizi v roce 2008.
  • Australský dolar na vzestupu.
    Australský dolar pokračuje v korekci letošního propadu, když výsledky tamního trhu práce přinesly dnes v noci v...
  • Australský dolar pod palbou
    Centrálním bankám není v tomto cyklu zpřísňování měnové politiky co závidět! Musí si vybrat mezi potlačením nejvyšší inflace za poslední desetiletí a nebezpečím, že uvrhnou své vlastní ekonomiky do recese. Co může být obtížnější? Politický tlak! Šéf Australské centrální banky čelí kvůli vysokým sazbám nebývalé kritice. Je obviňován z úmyslu způsobit recesi a je mu doporučováno, aby volil slova, když mluví o pokračování cyklu měnových restrikcí.
  • Australský dolar pod tlakem dolaru
    Nízká čísla pracovních míst poskytují australské centrální bance podporu, aby pozastavila zvyšování sazeb na zasedání 6. června poté, co trhy šokovala zvýšením o 25 bodů začátkem tohoto měsíce. Trhy jsou přesvědčeny o pauze. Centrální banka by ráda polevila ve zvyšování sazeb a nasměrovala ekonomiku k měkkému přistání, k tomu jistě pomůže chladnější pracovní trh. Přesto bude muset inflace spolupracovat a nadále směřovat níže, aby si RBA udělala další pauzu. Americký dolar vykazuje růst vůči hlavním měnám, protože byl zaznamenán pokrok v jednáních o dluhovém stropu mezi republikány a demokraty.
  • Australský dolar pokračuje v růstu
    Australský dolar pokračuje v růstu a v úterý prodloužil svůj růst. V evropské seanci se AUD/USD obchoduje na úrovni 0,6678, což představuje denní nárůst o 1,1 %. Australský dolar se v červnu pyšní růstem o 3,4 %. V ekonomickém kalendáři Austrálie dnes brzy ráno zveřejnila HDP s výsledkem 2,3 % y/y oproti očekávaní 2,4 % y/y. Australská inflace se ubírá správným směrem, když v dubnu klesla ze 7,8 % na 7,0 %. Pro RBA, jejíž cíl je 2-3 %, to však zřejmě není dostatečně rychlé.
  • Australský dolar posiluje po maloobchodních tržbách
    Australský dolar má za sebou povedenou asijskou seanci. Protinožci reportovali maloobchodní tržby, jenž si meziměsíčně polepšily o 0,4 procenta a o 0,1 procenta překonaly odhad analytiků. Jde o nejlepší výsledek od prosince loňského roku. Velmi dobře dopadla i obchodní bilance, jejíž deficit dosáhl „jen“ 2,163 miliard dolarů, oproti predikovanému rozdílu mezi exportem a importem 2,9 miliard dolarů.
  • Australský dolar po zasedání RBA posiluje
    Dnešní zasedání RBA bylo v podstatě 50/50 mezi zastánci snížení a ponechání sazeb beze změny. Centrální banka sazby nakonec ponechala na 1,50 %, na což AUD reagoval solidním zpevněním na úrovně, kde se naposledy pohyboval začátkem tohoto měsíce. Podle centrální banky v ekonomice stále existuje určitá volná kapacita, takže k výraznějšímu zrychlení inflace je i nadále zapotřebí zlepšení na trhu práce. Pro obchodníky to znamená jediné, a to že především fundamenty z trhu práce budou do nadcházejících měsíců pro dění na australském dolaru klíčové. Banka dále dodala, že i když trh práce zůstává silný, za posledních pár měsíců na něm byl jen malý posun v oblasti snižování míry nezaměstnanosti. Připomeňme, že se tato skutečnost netýká pouze Austrálie, ale podobný trend pozorujeme i v ostatních regionech. Banka zároveň zmínila své obavy ohledně spotřebitelských výdajů, které mohou do dalších měsíců slábnout, kvůli faktorům, jako je nižší projektované tempo růstu příjmů a pád cen nemovitostí. Co se růstu cen týká, banka upozornila na to, že byla inflace v prvním kvartále o něco pomalejší, než se původně očekávalo. Zároveň pak zveřejnila své nové projekce k vývoji CPI a HDP, podle kterých by inflace měla letos dosahovat 1,75 % a příští rok 2 %. Ekonomika by pak letos měla růst o 2,75 % a stejné tempo růstu banka očekává také od roku 2020. Co se kurzu AUD týká, RBA zmínila, že se aktuálně pohybuje u spodní hrany jejího pásma a pokud bude i nadále slábnout, mohlo by to zvýšit tlak na růst australské inflace. Kurz by tak, v případě oslabování, mohl být pro RBA důležitým faktorem. Po dnešním rozhodnutí banky šance na snížení australských sazeb mírně klesly, i když na letošek stále zůstávají v okolí 70 %.
  • Australský dolar roste díky jestřábí RBA, investoři čekají na projev centrální banky USA
    Americký dolarový index zvládl navázat na zisky, kterých dosáhl minulý týden, a v pondělí uzavřel v kladném teritoriu v prostředí averze k riziku. Na začátku úterý je americký dolar stále relativně klidný, zatímco australský dolar překonává své soupeře. Při absenci zveřejnění údajů s velkým dopadem se budou investoři soustředit na řečníky z centrálních bank, například Tiff Macklem, guvernér Bank of Canada, nebo Jerome Powell, předseda FOMC.
  • Australský dolar roste na fónu silných dat po ekonomice Austrálií.
    Od začátku března dolar Austrálií docela posílil vůči dolaru USA: kurz páru AUD/USD vyrostl od 0,88900 do bodu 0,9060...
  • Australský dolar roste na fónu silných dat po ekonomice Austrálií.
    Od začátku března dolar Austrálií docela posílil vůči dolaru USA: kurz páru AUD/USD vyrostl od 0,88900 do bodu 0,9060...
  • Australský dolar se přepravuje ke korekci?
    Během čtvrtka dolar Austrálie pokračuje v růstu a přidává přes 0,28%. Za jeden australský dolar nabízejí přibližně 0,9...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI