Úterý 19. březen 2024 08:10
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster

Stačí krok a Talianska ekonomika môže spustiť katastrofu

07.02.2019 13:58  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Ešte v decembri bol najpálčivejším problémom Talianska vládny rozpočet na najbližšie obdobie. Teraz vládu tlačí do kúta recesia, do ktorej sa lokálna ekonomika prepadla už koncom minulého roka. Navyše, verejný dlh sa v novembri 2018 vyšplhal na 2,35 bilióna eur čo presahuje 133 percent HDP krajiny. 

S prichádzajúcim spomalením rastu globálnej ekonomiky je teda jasné, že silnie potreba čo najskôr podniknúť kroky, ktoré by mohli súčasnú situáciu v talianskom hospodárstve aspoň čiastočne zlepšiť. Momentálne totiž ide o jediný štát eurozóny, ktorý sa oficiálne nachádza v technickej recesii a predstavuje povestné „najslabšie ohnivko“ Európskej únie ako celku.

Podľa informácii, ktoré zverejnil Bloomberg sa tamojšia vláda rozhodla predať štátny majetok v hodnote 1,8 miliardy eur a znížiť tak momentálne dlhové zaťaženie. Ministerstvo financií s regionálnymi a miestnymi správami už vyberá vhodné nehnuteľnosti, pre ktoré štát už nejakú dobu nenachádza využitie ako sú niektoré nemocnice, vojenské kasárne alebo kancelárske budovy. Prvé reality by sa mali dostať do predaja už koncom tohto roka. Podľa dostupných vládnych údajov z roku 2018 disponuje Taliansko na svojom území nehnuteľnosťami v celkovej hodnote 283 miliárd eur.

Túto vládnu snahu však nepozorujeme prvýkrát. Už v minulosti sa napríklad za vlády Silvia Berlusconiho alebo Mattea Renziho  objavili pokusy o získanie financií na zníženie dlhu predajom verejného majetku, no nakoniec sa predal len zlomok z pôvodne plánovaného objemu. Je teda viac ako pravdepodobné, že podobný scenár sa odohrá aj teraz. 

A aj keby sa predsa len podarilo predajom získať celý plánovaný objem vo výške 1,8 miliardy, je to len malá kvapka v mori problémov, ktoré treba vyriešiť, aby krajinu nepostihol rovnaký osud ako to bolo v prípade Grécka. To si muselo prejsť troma záchrannými balíčkami a bolestivými opatreniami zo strany EÚ, aby sa opäť dokázalo postaviť na vlastné nohy. 

Taliansko delí od podobného osudu len veľmi tenká čiara. HDP krajiny sa v treťom kvartáli 2018 znížil o 0,1 percenta a v poslednom kvartáli o 0,2 percenta oproti predchádzajúcemu obdobiu, čo uvrhlo ekonomiku do spomínanej technickej recesie.  Aj preto možno očakávať, že hospodársky rast bude v tomto roku pravdepodobne pod cieľovým 1 percentom, ktoré stanovila vláda. Taliansky podnikateľský zväz Confindustria počas uplynulého piatka dokonca predpovedal, že sa bude pohybovať len „mierne nad nulou“.

Ďalšími problémami, ktoré krajinu ničia zvnútra sú okrem neustále narastajúceho verejného dlhu nevyriešené hospodárske a finančné problémy medzi ktoré možno zaradiť zhoršený životný štandard obyvateľstva, vysokú nezamestnanosť, ktorá dosiahla podľa údajov Trading Economics z októbra 2018 úroveň 10,6 percenta a labilný bankový systém, ktorý stále predstavuje reálnu hrozbu, ktorá by mohla štát uvrhnúť do prípadnej krízy. Prečo?

Len pred pár týždňami musela Európska centrálna banka (ECB) určiť troch nútených správcov poslednej problematickej talianskej banky Carige, nakoľko sa jej nepodarilo získať potrebný kapitál na záchranný plán, ktorý mal pomôcť ochrániť lokálny bankový systém pred kolapsom. V roku 2016  boli zachránené banka Monte dei Paschi di Siena a dve menšie benátske banky. Banka Carige však stále nie je mimo ohrozenia.

V prípade, že by ECB začala dvíhať úrokové sadzby podobne ako to koncom roka 2018 urobil Fed, v už aj tak zadlženom štáte by sa zvýšili šance na nesplácanie úverov, čo by viedlo k prehĺbeniu súčasných hospodárskych problémov. Keďže ECB sa k tomuto kroku podľa posledného vystúpenia Mária Draghiho nechystá, tento možný negatívny scenár zatiaľ zostáva v úzadí. Otázne zostáva dokedy...

Taliansky akciový index FTSE Mib  si od začiatku roka napriek negatívnym správam o recesii drží rastúci trend. Celkovo za posledný mesiac posilnil o 9,5 percenta a obchoduje sa na úrovni okolo 19 960 bodov. Koncom roka 2018 sme však boli svedkami výraznejšieho prepadu indexu, keď talianska vláda nechcela ustúpiť a na odporúčanie EÚ znížiť deficit rozpočtu pre rok 2019. Nakoniec ho pod hrozbou disciplinárneho konania a s tým súvisiacej možnej pokuty predsa len znížila.

Olivia Lacenová, xPartners

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Stabilizace Wall Street v úvodu týdne
    Včerejší obchodování v USA se neslo již od samého úvodu v pozitivním duchu. Včerejšími růsty se tak umazává jen část pátečních ztrát. Výjimkou je technologický Nasdaq - tomu jedinému se podařilo umazat veškeré páteční ztráty. Nejlépe se dařilo jednoznačně technologickému sektoru (Apple +2,2 %, Alphabet +2,3 %, Microsoft +2,1 %, AMD +4,6 %, Nvidia +6 %, Tesla +5,1 %).
  • Stabilizácia bankového sektora v EU
    3-mesačný EURibor (0,993%) sa takmer po 15-mesiacoch snaží o návrat spätne nad základnú úroko...
  • Stabilizácia, nie však eufória (nočná nálada na trhoch)
    Presne takto by sme nazvať nočnú situáciu na trhoch. Burzy mazali predchádzajúce straty, n...
  • Stabilní ECB převážila nad lepším HDP a euro proti dolaru posiluje
    Do obchodování na finančních trzích dnes promluvila data ze zámoří a jednání Evropské centrální banky. Americká ekonom...
  • Stabilní fyzická poptávka po zlatě a stříbře naznačuje budoucí vývoj cen
    Přetrvávající inflace bude Fed nutit k agresivnímu zvyšování úrokových sazeb až do konce roku, což následně bude udržovat prudký pokles cen zlata a stříbra.
  • Stabilní inflace na lokálním maximu v Německu a eurozóně povede k dřívějšímu zvýšení sazeb ECB
    V pondělí zveřejněné údaje o inflaci v Německu ukázaly, že se naděje, že na začátku nového roku začala zpomalovat, ukázaly jako plané.
  • Stabilní výhled ceny mléka od Fonterry dodal sílu NZD, americké akcie na nových maximech, USD sílí, EUR pod tlakem vůči AUD a CAD; analýza EUR/USD, GBP/USD, EUR/CAD
    Americký akciový index S&P 500 nečekal dlouho na svou šanci a již den poté, co se podíval nad psychologick...
  • Stabilný génius a obchodné vojny
    Donald Trump vie o sebe dve veci. Po prvé, je „veľmi stabilný génius“. Po druhé, za obchodnými víťazstvami v jeho kari...
  • Stablecoin UST se dostal  na nový milník, Terra zdolává medvědím trendům
    LUNA těží z dosažení nového milníku UST. Terra (LUNA-USD) si své jméno vytvořila jako významná síla v decentralizovaném finančnictví. Nových milníků dosahuje nyní, oslavuje svůj vzestup a přijímá do ekosystému nové peníze. Držitelé kryptoměny LUNA překypovali v pondělí radostí, jelikož mince je nyní jednou z mála kryptoměn obchodovaných zelenými čísly.
  • Stablecoiny jsou skvělé na placení, ale proti inflaci je nejlepší Bitcoin
    Poměrně vážným tématem v kryptoměnové komunitě se v poslední době staly Stablecoiny. Stalo se tak po diskuzích, že se Komise pro cenné papíry na ně zaměřila poté, co naznačila, že některé stablecoiny mohou být cennými papíry.
  • Stagflační šok, aneb ozvěny „sedmdesátek“
    Zatímco válka na Ukrajině zůstává nadále v centru pozornosti finančních trhů, o své slovo se v posledních dnech znovu hlásí také Covid-19. Nejvyšší přírůstky nově nakažených od začátku pandemie hlásí Čína, která pouhý týden po konci uzávěry průmyslové megalopole Šen-čen oznámila devítidenní lockdown Šanghaje.
  • Stagflačný krach dlhopisov
    Bank of America sa pýtala svojich inštitucionálnych klientov, aké riziká považujú v súčasnosti za najväčšie? Na treťom mieste skončila devalvácia čínskeho juanu. Na druhom mieste dezintegrácia eurozóny. No za najväčšie riziko označili stagflačný krach na dlhopisoch.
  • Stagnace úroků u hypoték pokračuje
    Březnové výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů potvrdily stagnaci úrokových sazeb u hypoték, měřená hodnota klesla pouze o pět bazických bodů na 5,89 procenta. Meziročně se hodnota sledovaného indexu zvýšila o 1,59 procentního bodu, ve skutečnosti to potom znamenalo nárůst sazeb o celých 37 procent. Výrazné změny neočekávají odborníci ani v příštích měsících. Přispívá k tomu i rozhodnutí České národní banky o udržení dvoutýdenní repo sazby na stejné úrovni.
  • Stagnace v průmyslu na začátku roku zklamala
    Česká průmyslová produkce v lednu vykázala meziroční nulu a proti předchozímu roku tak zůstal objem výroby stejný. Náš i tržní odhad počítal s 2% růstem daným zejména silnější výrobou automobilů. Růst v automotive byl ale nakonec slabší, navíc doplněný o výrazný pokles ve výrobě strojů a zařízení. Meziměsíčně průmyslová produkce poklesla o 2,3 %.
  • Stáhne odvětví polovodičů dolů i celý technologický sektor?
    Čínský výrobce polovodičů, společnost KLA-Tencor, snížil nedávno svůj výhled na výsledky za poslední čtvrtletí tohoto roku. Tato zpráva ihned poslala akcie polovodičů po celém světě o pět až deset procent níže. Investoři si nyní kladou otázku, zda polovodiče mohou negativně ovlivnit i celý technologický sektor a tím globální akciové trhy.
  • Stáhnou stabelcoiny celý krypto trh?
    Velkolepý kolaps projektu Terra (Luna) a stablecoinu UST způsobily silné otřesy na celém krypto trhu. Není divu, že Terra v dobách největší slávy zastávala místo jednoho z vůdců elektronické revoluce. Nyní se panika přesunula na největší stablecoin sítě, Tether.
  • Stahuje americké akcie už jen „blbá nálada“, co brzy odezní?
    Je tomu takřka měsíc, co vrcholil optimismus amerických akciových trhů. Někteří dokonce mluvili o novém býčím trhu. Jiní ovšem varovali, že růst, jenž započal v polovině června, je jen přechodný, že jde o takzvanou „past na býky“, o krátkodechý vzestup jinak nadále beznadějně medvědího trhu. Včerejšek za pravdu těm druhým, americké akcie se propadly nejvýrazněji za poslední více než dva roky, klíčový ukazatel amerických akcií, index Standard & Poor’s 500, se propadl o 4,32 procenta.
  • Stále je to o clech a měnové podpoře. Akcie pokračují v růstu, měny se spíše konsolidují
    Naděje, že se přece jen podaří vyhnout americkým clům na Mexiko, a výhled podpůrné měnové politiky. To jsou dva pilíře pozitivní nálady na hlavních finančních trzích, která nabrala sílu včera v Americe a přenesla se i do dnešního evropského obchodování. Solidní růst sledujeme napříč evropskými akciovými indexy a daří se také dluhopisům na periferii eurozóny. Ty jádrové vykazují jen drobné změny. Díky příznivému sentimentu obrátila vzhůru ropa, zatímco zlato trochu ustupuje z dobytých pozic.
  • Stále máte čas ušetřit za letošek na daních nebo využít státní podporu stavebního spoření
    Nedovolte předvánočnímu shonu, aby vás připravil o výhody, které nabízí například stavební spoření nebo spoření na penzi. Zkontrolujte, že za letošní rok využijete tyto produkty na maximum. Přilepšit si nebo ušetřit na daních tak můžete o částky v řádu tisíců korun. Zbystřit by pak měli také ti, kdo si chtějí založit doplňkové penzijní spoření za stávajících podmínek – od příštího roku s největší pravděpodobností začnou platit změny, které „penzijko“ o něco zpřísní.
  • Stále méně Američanů je ochotno pracovat. Evropa je na tom ale ještě hůře
    Za dva dny nás čekají letos první důležitá data v podobě výsledků z amerického trhu práce. Přestože tématem číslo jedn...
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024