Pátek 29. březen 2024 00:08
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook

Doláru pomohla výrobná dôvera. Libre naopak uškodila. Akcie sa obchodujú okolo nuly.

01.02.2019 16:12  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Dnešným obchodovaním hýbu takmer ukážkovo dáta.

Na devízových trhoch sa najviac darí euru. Tomu pomohlo v dopoludňajších hodinách predovšetkým nečakané zrýchlenie jadrovej inflácie z 1% na 1,1%. Je však potrebné dodať, že na dlhodobom výhľade sa nič nemení. Jadrová inflácia aj naďalej ostáva okolo jedného percenta, kde sa pohybuje už niekoľko kvartálov a je stále mimoriadne vzdialená od dvojpercentného cieľa. Navyše, kvôli rope klesá aj celková inflácia, ktorá klesla na deväťmesačné minimum 1,4%. Tlaky na zvyšovanie úročenia teda z inflácie nevychádzajú a takisto ani z reálnej ekonomiky, ktorá podľa dnes zverejnenej revízie indexu výrobnej dôvery rastie len veľmi pomalým tempom. Ako včera naznačil šéf Bundesbanky Weidmann, tak normalizácia politiky ECB môže trvať ešte niekoľko rokov, čiže zo strany ECB existuje podstatne viac priestoru pre negatívne prekvapenie pre euro ako pre pozitívne.

Naopak, pod tlakom je dnes britská libra. Dostala sa pod neho po nečakane silnom poklese indexu výrobnej dôvery z 54,2b. na trojmesačné minimum 52,8b. (čakal sa miernejší pokles na 53,5b.). Z nášho pohľadu však toto číslo nie je príliš negatívne, je vyššie ako vo väčšine krajín EÚ, navyše stále naznačuje relatívne solídny rast vo výrobnej sfére. Negatívnu reakciu teda z nášho pohľadu zosilňuje rastúce riziko tvrdého BrExitu.

Na dolári sa popoludní sledovali dáta z trhu práce. Tie dopadli zmiešane:

  • V januári vzniklo 304 mil. pracovných miest, čo je najviac za posledných 11 mesiacov. Decembrový rast bol síce prudko revidovaný nadol o 90 tis. na 222 tis., pre január sa však počítalo so vznikom len 165 tis. pracovných miest, čiže v sumári bolo prekvapenie pozitívne, o 50 tis.
  • Mzdy rástli medzimesačne len o 0,1%, čakal sa pritom rast o 0,3%. Medziročný rast spomalil z 3,4% na 3,2%. Stále je to však mimoriadne vysoké číslo. V tomto smere však dnešné dáta sklamali.
  • Miera nezamestnanosti vzrástla z 3,9% na 4,0%. Čiastočne to však bolo spôsobené shutdownom, čiže z tohto nie je možné vyvodzovať závery.

Dolár sa síce po týchto číslach rozkýval, nedokázal však nabrať jednoznačný smer. Z nášho pohľadu tieto dáta hodnotíme skôr pozitívne, keďže potvrdzujú veľmi solídny vývoj americkej ekonomiky. Trhy sa pritom obávajú výrazného spomalenia. To síce už naznačuje niekoľko mäkkých indikátorov, stále to však vyzerá skôr na veľmi mäkký dopad. Dolár však napokon posilnil, pomohlo mu k tomu druhé dnešné číslo – index výrobnej dôvery z dielne ISM. Ten po prudkom poklese z minulého mesiaca nečakane vzrástol z 54,1b. na 56,6b, čím potvrdil, že obavy o prudké spomalenie ekonomiky môžu byť prehnané.

Dnešný vývoj EURUSD

Akcie sa dnes obchodujú okolo nuly. V ranných hodinách prijali negatívne nečakane silný pokles čínskeho indexu výrobnej dôvery hlbšie do teritória poklesu aktivity, čo naznačuje pokračovanie spomaľovania globálnej ekonomickej aktivity. Popoludní však na rozdiel od devízových trhov akciové prijali americké dáta z trhu práce pozitívne a vymazali straty, ktoré nadobudli predovšetkým kvôli Číne.

Dnešný vývoj hlavných akciových indexov

Klíčová slova: Britská libra | Akcie | ECB | Euro | Riziko | EU | EURUSD | Index | Dolar | ISM | Libra | Mzdy |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Dolaru kazí radost z reformy politický skandál, korunu nepotěšily pomalejší mzdy
    Dolar má za sebou obousměrné výkyvy způsobené schvalováním daňové reformy v Senátu. Proces se nejprve protahoval při komplikacích s požadavky jednotlivých senátorů na dodatky k zákonu. V sobotu ale návrh těsně prošel a na trzích se setkal s pozitivní odezvou. U dolaru to většinou nebyla reakce velká - na páru s eurem se posouvá na 1,1860, vůči libře na 1,3435 a proti japonskému jenu na 112,85.
  • Dolar ukončil vzestup, pokles EUR/USD zastavuje MA 200, snížení výnosů na US dluhopisech posiluje JPY.
    Americká měna se přechodně vymanila z tlaku na oslabení, když inflační data z USA vykázala vyšší nárůst, než očekávané předpoklady...
  • Dolar umí převrátit výnosy naruby (a nejen dolar)
    Když se podíváme na vývoj hodnoty amerického dolaru, zjistíme, že letos došlo k obratu (nebo minimálně významné korekci) předchozího několikaletého trendu. Nechci však rozebírat příčiny, ale spíše následky jeho oslabení – zejména vliv na výnosnost cizoměnových aktiv a celkový dopad na podílové fondy a klientská portfolia.
  • Dolaru může pomoci vyšší inflace, zatím však na trzích panuje klid
    Cena ropy se po včerejším výrazném propadu zvedá a ztráty aspoň částečně koriguje. Na dalších hlavních trzích ale během čtvrtečního dopoledne panuje docela klid. Po nové dávce nervozity z obchodních válek se situace jako obvykle zklidňuje spolu s nadějí, že jednání nakonec utnou spirálu cel a odvet. Samozřejmě to ale vždy platí jen do dalšího silného prohlášení, přičemž řada je nyní na čínské straně. Trhy také, zdá se, vstřebaly rozmíšky mezi USA a evropskými spojenci týkající se výdajů na obranu a obchodu s Ruskem.
  • Dolaru na závěr týdne dodávají sílu výnosy, koruna hájí silnější pozice
    Kolem mezinárodního obchodu zůstává klid, na trzích se neobnovuje nervozita a zůstává naopak lehce pozitivní nálada dí...
  • Dolaru nepomohla dobrá data, zato euru uškodila nervozita na periferii
    Zatímco včera americká makrodata překvapila negativně a postarala se o pořádné turbulence na finančních trzích, dnes p...
  • Dolaru odpoledne pomohl komentář zástupce Fedu i další změny ratingů
    Americkým akciím se v úvodu daří mírně růst díky firemním zprávám, na rozdíl od těch evropských, které v závěru zůstávají v červ...
  • Dolaru odpoledne vyšlo, i když Powell nepřekvapil
    Americká měna v posledních dnech slábla, ale krátce před informacemi z vystoupení šéfa Fedu v Senátu se jí začalo dařit a ztráty smazala, či aspoň korigovala. Dnešní bilance dolaru je na základních párech kladná - eurodolar klesá na 1,1685, dolar proti jenu roste na 112,85.
  • Dolaru pokazila vyčkávání na Fed nižší inflace
    Britská data z trhu práce byla na úrovni mezd mírně lepší, než se čekalo, a pomohla dopoledne libře vzhůru. Průmyslová výroba v eurozóně sice potěšila vyšším růstem, ale znatelný vliv na dnešní obchodování neměla. Odpoledne se do hry vložila americká inflační čísla. Celková inflace stoupla podle očekávání, ale jádrová naopak překvapivě zpomalila. Americké výnosy v reakci klesly a dolar oslabil.
  • Dolaru pomohla série dobrý dat z USA
    Americkému dolaru se během včerejší seance dostalo podpory ze série zveřejněných makrodat ze Spojených...
  • Dolaru pomohl Fed, euro před většími ztrátami ale brání německá data
    Dolar včera večer navázal na posilování z průběhu dne. Dodatečné zisky mu přinesl zápis z jednání Fedu, který potvrdi...
  • Dolaru pomohl komentář z Fedu, koruna na informace z ČNB čeká u 25,50
    Zprávy z posledních hodin se týkaly kromě jiného i dvou zásadních témat pro světové trhy: politiky Fedu a schůzky G20. Na jednu stranu Spojené státy projevily naději na obnovení obchodních rozhovorů s Čínou, čímž nám trochu roste pravděpodobnost, že by takový mohl být i výsledek schůzky obou prezidentů. Právě obnovení jednání je nyní preferovaný scénář; o moc víc asi čekat nejde.
  • Dolaru pomohlo 6leté maximum spotřebitelské důvěry
    Americký dolar v závěru minulého týdne skokově posílil až téměř k hranici 1,28 vůči euru v reakci na lepší než očekáv...
  • Dolaru před Fedem pomohla k ziskům vyšší inflace
    Americké měně se dnes podařilo připsat zisky vůči euru i jenu po vyšší než očekávané inflaci za květen. Celkový i jádr...
  • Dolaru přitížil Trumpův útok na Fed, koruna drží pozice
    Americké měně, které se už včera odpoledne nedařilo kvůli klesajícím výnosům, následně přitížil Donald Trump. Ten se nikoli poprvé opřel do politiky centrální banky, jejíž zvyšování sazeb se mu nelíbí. Fed by podle prezidenta měl více pomáhat s nakopnutím růstu ekonomiky. Růst je ovšem nad potenciálem a inflační tlaky stoupají, takže centrální banka v čele s Jeromem Powellem těžko najde důvod změkčovat měnové podmínky. Trump se však pustil na cestu kritiky Fedu a hodlá v tom pokračovat. Proto přibývá i další téma, které bude na finanční trhy dodávat volatilitu.
  • Dolaru se daří, ale na jen nestačil. Tržní nálada odpoledne stoupá
    Jednou z mála měn, kterým se dnes proti dolaru viditelně dařilo, je japonský jen. Ten zúročil negativní sentiment na trzích, který se projevoval rotací investorů z rizikovějších do bezpečnějších aktiv.
  • Dolaru se dnes dařilo, pomohly rostoucí výnosy i nová data
    Na hlavních trzích se dnes obchodovalo oproti včerejšku v pozitivním duchu. Výrazné zisky si připisuje ropa, která přidává zhruba 2,5 procenta. Ropě pomáhá nejistota kolem budoucí americké zahraniční politiky. Nejvíc jde o dohodu s Íránem, kterou chce Donald Trump vypovědět. Dnes se ovšem objevil i silnější impuls k růstu, a to odhad narovnávání trhu. Přišla s ním skupina producentů - v zásadě OPEC plus Rusko - která se snaží omezením produkce snižovat převis nabídky. Podle nových odhadů by se rovnováha nabídky a poptávky na trhu měla obnovit do září. Krom toho se účastníci údajně v únoru drželi dohodnutých nižších objemů produkce.
  • Dolaru se koncem týdne daří, trhy však zůstávají rozpačité před komentáři politiků
    Státníci se postupně slétají do Buenos Aires a finanční trhy zůstávají v napětí, co z jejich setkání vzejde. Donald Trump před odletem prohlásil, že je "blízko tomu udělat něco s Čínou, ale neví, že to chce udělat". Tím závoj nejistoty rozhodně nerozčísl, takže na trzích dál sledujeme hlavně rozpaky.
  • Dolaru se koncem týdne povedlo snížit ztráty
    Závěr týdne nakonec pomohl americké měně korigovat ztráty způsobené informacemi z jednání Fedu. Eurodolar se sesunul n...
  • Dolaru se na úvod týdne příliš nedaří, přestože na trzích dál rezonují obavy z Fedu
    Překvapivé zrychlení amerických mezd dolaru v první chvíli přineslo slušné zisky, které však byly vzápětí korigovány a nakonec z nich mnoho nezbylo. Eurodolar se nachází na 1,2465, přičemž pondělní dopolední indexy nákupních manažerů z eurozóny ho nechávají v klidu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank