Čtvrtek 28. březen 2024 19:11
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new
reklama
InstaForex Ebook
reklama
Fintokei ProTrader

Britský výrobní sektor po vzoru dalších zemí zpomaluje

01.02.2019 11:40  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • Britské PMI ve výrobním sektoru 52.8 vs 53.5
  • Libra klesá a GBPJPY testuje support kolem 142.20
  • UK100 roste nad resistenci 6940 až na 2 měsíční maximum

Dnešní data z britského výrobního sektoru přinesla negativní překvapení, která potvrzují obavy ze zpomalování britské ekonomiky. PMI za minulý měsíc skončil na 52,8b, zatímco trh doufal ve výsledek 53,5b. Jedná se tak o výrazné zhoršení z původních 54,2b. Pád by byl ještě větší, pokud by indexu nepomohly obavy z brexitu, které vedly k předzásobení firem a zvýšení subindex zásob z 54,2b. na 56,3b.

Britský PMI ve výrobě zůstává nad hranici 50b, i když do značné míry díky růstu zásob. Zdroj XTB Macrobond

Zatímco jsou dnešní výsledky slabší, nejsou nutně slabé v porovnání s ostatními zeměmi. Například v Číně nebo v některých evropských zemích se aktivita dostala pod hranici 50b, což signalizuje jasné zpomalení celého výrobního sektoru.

Přestože existuje tendence spojovat všechny negativní britská data s brexitem, poslední čísla naznačují, že je zpomalování v Británii do značné míry spojené se zpomalením světové ekonomiky. O tom jak výrazné je zpomalení například v USA, se přitom můžeme dozvědět více už dnes odpoledne, kdy nás čekají čísla z pracovního trhu, společně s výsledky ISM pro výrobní sektor.

GBPJPY se pokouší o medvědí break a test dřívějšího minima na 142,20. Zdroj: xStation

Libra se dostala po zveřejnění reportu pod mírný tlak a klesla pod 1.31 na GBPUSD. Její slábnutí mezitím pomáhá akciovému indexu FTSE100, který se dostává na dvouměsíční maxima poblíž důležité hranice 7 tis. bodů.


Slabší libra pomáhá britským akciím dostat se nad 6940 bodů. Cena se dostává nad 50 SMA, který byl jedním z důležitých indikátorů sestupného trendu. Zdroj: xStation

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Britský trh práce je v horšej kondícii ako naznačujú headliny
    Headliny, ku ktorým patrí aj najnižšia miera nezamestnanosti od sedemdesiatych rokov na úrovni 4,3%, však maskujú niektoré horšie trendy. Po prvé, v júli až septembri (a túto periódu boli dnes zverejnené dáta), klesol počet zamestnaných po prvýkrát po takmer roku. Pokles o 14 tis. bol dokonca najvyšší od mája 2015 a jeden z najvyšších od krízy.
  • Britský trh práce nepřekvapil, libra si včerejší ztráty zatím drží
    Británie zveřejnila výsledky z pracovního trhu a žádné drama se tentokrát nekoná. Srpnová data se vešla téměř přesně d...
  • Britský trh práce překvapil pozitivně, libra ale zisky rychle vrátila
    Zatím by mohlo být příliš brzy hodnotit dopady Brexitu. Na britském trhu práce se ale negativní vlivy zatím hledají jen stěží. Nezaměstnanost zůstala v červenci na úrovni 11 letých minim a naopak absolutní počet žadatelů o podporu v nezaměstnanosti oproti očekávání klesl. Pár GBP/USD vystoupal po zveřejnění fundamentu až na 1,3070. Obchodníci ale rychle začali realizovat zisky a libra propadla zpátky k 1,30.
  • Britský trh práce příjemně překvapil, průmyslová produkce eurozóny vzrostla
    Počet Britů žádajících podporu v nezaměstnanosti klesl v květnu více, než se očekávalo. Dosáhl dokonce na dvoulet...
  • Britský trh práce si vede stále dobře. Mzdová inflace ale nezrychluje a výhledu pro vyšší sazby nepomáhá
    Británie dnes zveřejnila nová data z pracovního trhu a nabídla docela smíšené výsledky. Zklamáním skončily hlavně počt...
  • Britský trh práce tentokrát nepřekvapil, libra si své pozice drží
    Klíčovým měly být hlavně výsledky počtu žadatelů o podporu a v jejich případě je odchylka od konsenzu minimální. Vlažná reakce libry tedy dnešnímu výsledku odpovídá.
  • Britský trh práce zůstává robustní, libra si své pozice zatím drží
    Data z Britského trhu práce jdou venku a po včerejších překvapivých výsledcích inflace se tentokrát velké překvapení nekoná. Počty žadatelů o podporu v minulém měsíci vzrostly o téměř 10 tis., zatímco trh počítal s růstem o pouhé dva tisíce. Odchylka je však relativně mírná a v rámci standardní výkonnosti britského pracovního trhu v posledních dvanácti měsících. Situace na trhu práce tedy zůstává robustní, o čemž napovídá také další snížení míry nezaměstnanosti, která klesla o desetinu procenta na 4,8 % a zůstává tak i nadále jednou z nejnižších v EU. Co se mezd týká, říjnová data pouze potvrdila výsledek z minulého měsíce a tempo růst mezd tedy zůstává beze změny na 2,3 %.
  • Britský trh práce zůstává robustní, reakce na libře znovu jen vlažná
    Britská data z pracovního trhu jsou venku a výsledek je pro libru poměrně neutrální. Počty žadatelů o podporu v dubnu ...
  • Britský účet za rozvod? ?20 miliárd
    Pred britským referendom zástancovia Brexitu ohlasovali, že po odchode Británia získa 350 miliónov libier týždenne z dôvodu nižších platieb do EÚ. Hneď po referende Nigel Farage označil toto tvrdenie za chybu. Paradoxne, v skutočnosti to môže byť presne opačne - Británia bude musieť týždenne platiť 350 miliónov libier do EÚ počas jedného roka. Ako účet za rozvod.
  • Britský veřejný sektor spolkl více peněz, trh bydlení v USA vyvrátil obavy z poklesu; analýza GBP/USD
    Britské veřejné financese dostaly v červenci do deficitu 62 milionů liber, v červenci 2012 přitom byly v přebytku...
  • Britský výrobní sektor příjemně překvapil. Libra si zisky z minulých týdnů dál úspěšně drží
    Začátkem týdne to vypadá na další velmi dobré zprávy z Británie. Dopoledne totiž přišly výsledky PMI pro výrobní sektor a čísla jsou to více než povzbudivá. Britský výrobní sektor zahájil druhé čtvrtletí nečekaně optimisticky, když se tamní PMI se dostal až na 57,3b., což je nejen vysoko nad březnovým výsledkem (54,2b.), ale i vysoko nad konsenzem, který počítal s mírnou kontrakcí na 54b. Dubnová čísla jsou zároveň nejlepším výsledek za poslední tři roky.
  • Britští podnikatelé chtějí vládní podporu
    Libra nadále roste kvůli očekávání agresivní měnové politiky ze strany Bank of England, která se snaží bojovat s vysokým inflačním tlakem, který minulý měsíc zesílil. Pozitivní zpráva o růstu podnikatelské důvěry ve Spojeném království v prvním čtvrtletí letošního roku však naznačuje optimismus i přesto, že podle průzkumu zaznamenává nárůst tržeb jen třetina firem.
  • Britští poslanci odmítli brexitovou dohodu. Libra prudce reaguje
    Britští poslanci dnes podle očekávání odmítli dohodu o vystoupení Spojeného království z Evropské unie, kterou se sedmadvacítkou dojednala premiérka Theresa Mayová. Dohodu podpořilo podle agentury Reuters 202 zákonodárců, proti bylo 432. Opoziční labouristé vzápětí oznámili, že podali návrh na vyslovení nedůvěry vládě. Debatovat a hlasovat o něm budou poslanci už ve středu večer. Británie má unii opustit 29. března, tedy za 73 dní.
  • Broadcom kupuje za 61 miliard USD společnost VMware
    Americký designér, vývojář a výrobce polovodičů dnes oznámil své plány převzít za 61 miliard dolarů společnost VMware. Cloudová softwarová společnost VMware pomáhá firmám sdílet zdroje, nástroje a především data mezi cloudovými servery a privátním cloudem. Dohoda by měla proběhnout ve formě hotovosti a akcií. VMware prošla minulý rok spin-offem od společnosti Dell, která potřebovala splatit dluhy. Michael Dell, CEO společnosti Dell, vlastní přibližně 40 % společnosti VMware.
  • Broadcom ohlásil ponuku na prevzatie Qualcommu, deal ale nemusí byť schválený
    Výrobca čipov Broadcom v pondelok ohlásil záujem o kúpu svojho konkurenta Qualcomm za 103 mld. USD. Tento krok by mal posilniť postavenie Broadcomu v sektore a zvýšiť jeho podiel. Qualcomm oznámil, že ponuku prehodnotí a bude jednať v najlepšom záujme svojich akcionárov. Podľa zdrojov by ale mal Qualcomm ponuku odmietnuť, nakoľko sa jedná o príliš malú sumu a protimonopolné schvaľovanie by mohlo byť v prípade súhlasu príliš dlhé a namáhavé.
  • Broker Consulting Index hypotečních úvěrů: Hypoteční trh v době koronavirové
    V březnu se průměrná sazba hypotečního úvěru dále zvyšovala, a to na 2,66 % p. a., od konce loňského roku se jedná o nárůst o 0,15 procentního bodu. Průměrná výše hypotečního úvěru dosáhla v březnu hranice 2 462 418 korun. Vyplývá to z Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů za březen 2020.
  • Broker Consulting Index hypotečních úvěrů: V květnu potvrzen trend poklesu úrokových sazeb
    Květnový Broker Consulting Index hypotečních úvěrů potvrdil předchozí snížení úrokových sazeb, kterého jsme byli svědky v dubnu. Průměrná úroková sazba oproti minulému měsíci opět klesla, a to na 2,40 %, p. a. V dalších měsících lze očekávat pokračující postupné snižování. Průměrná výše hypotečního úvěru se na druhou stranu mírně zvýšila na současnou hodnotu 2 412 000 Kč.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Akciové fondy v listopadu opět posílily na 3,80 %. Od začátku roku si už připsaly téměř 12 %
    Listopadové výsledky Broker Consulting Indexu podílových fondů potvrdily silnou pozici akciových fondů, které meziměsíčně posílily o celých 3,80 % a od začátku roku získávají už 11,41 %. Vysoký nárůst o 2,59 % vykázaly též fondy komoditní a mírné zhodnocení 0,61 % si připsaly i fondy nemovitostní. Na druhou stranu se v listopadu opět nedařilo fondům dluhopisovým a fondům peněžního trhu, které vykázaly záporné hodnoty -2,08 %, respektive -1,90 %.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Během září na akciových trzích růst a nižší volatilita
    Akciové fondy potvrdily roli investorova favorita, od začátku roku si připsaly 13,7 % v CZK. Velmi dobře si zatím vedou také smíšené a balancované fondy s výsledkem 6,06 % v CZK. Vyplývá to z dat Broker Consulting Indexu podílových fondů za září 2019.
  • Broker Consulting Index podílových fondů: Červen přinesl na trhy korekci
    V červnu došlo ke korekci na finančních trzích, jednotlivé skupiny podílových fondů stahovaly ztráty, které zaznamenaly na přelomu února a března. Od začátku roku vykazují akciové fondy výkonnost -5,79 %, pro připomenutí v květnu to bylo -8,90 % v CZK. Posilovaly také fondy fondů, nemovitostní fondy a komoditní fondy, které si stále připisují nejvyšší propady ze skupiny podílových fondů. Naopak pokles ve výkonnosti v červnu zažily dluhopisové fondy a fondy peněžního trhu. Vyplývá to z Broker Consulting Index podílových fondů za červen 2020.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new