Úterý 19. březen 2024 10:20
reklama
CapXmaster
reklama
CapXmaster
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024

Akcie vrátily část loňských ztrát. Co bude dál?

24.01.2019 13:43  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

“Především dividendové akcie mohou letos, po velmi nepovedeném závěru roku 2018, nabídnout zajímavý ziskový potenciál. Světová ekonomika stále pádí dostatečně rychle, než aby ji něco zastavilo,“ říká vedoucí obchodního oddělení BHS Tomáš Matuška.

Světové akciové indexy vstoupily do nového roku pravou nohou. S pomalu se blížícím koncem ledna přidávají 5 procent burzy v USA. Pozadu však nezůstává ani Německo. O něco málo horší, přesto klid dodávající postupný růst je patrný také v Asii a na parketu celé řady rozvíjejících se ekonomik.

Ekonomické zprávy optimismus rozhodně nepřináší. Brexitem rozdivočelá Británie či nevyjasněná situace kolem obchodních válek navyšují nervozitu. A k tomu všemu ještě Čína. Asijský gigant roste nejpomalejším tempem od roku 1990. Nikterak investičně přitažlivé prostředí.

K vysvětlení dobré nálady však stačí pohled na vývoj cen akcií v posledním kvartále roku 2018. Celá řada zklamání a silné poklesy kurzů svým způsobem předurčily, že vstup do dalšího roku nezačne žádnou katastrofou, varovným zprávám navzdory. Zjednodušeně řečeno, trhy zatím mají kde brát. Vracejí alespoň část z bohatství, které se z nich před Vánoci vypařilo.

Pomyslný král indexů, americký Dow Jones, jenž se takřka po celý loňský rok pohyboval v pásmu 24 000 až 26 000 bodů je nyní přesně uprostřed tohoto vymezení. Jako bychom se malinko vrátili v čase před ten ošklivý propadák z konce roku.

Jak vzniklou situaci nyní uchopit z pohledu investora? Odpověď tentokrát příliš složitá není. Střemhlavé vrhání se do pozic rozhodně doporučit nelze. Setrvalejší návrat na vyšší ceny lze totiž dnes očekávat jen od titulů, které se s podzimním propadem svezly spíše ze setrvačnosti a nespravedlivě.

Posouzení výše a stability dividendových výplat by mělo být bráno v potaz více než kdy jindy. Dobrou zprávou přitom je, že na trhu je z čeho vybírat. Všeobecná opatrnost letos sice přetrvá, avšak celá řada šancí, která se díky varování vytvořila, by neměla zůstat ležet ladem. Dobře ukotvené společnosti si své zisky v letošním roce udrží a světová ekonomika bude pádit dostatečně rychle, tak aby si poradila s vyšší mírou nejistoty.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie v minusu, euro odolává, dluhopisy na závěr týdne se ziskem
    Také páteční odpoledne se pro akcie odvíjí v negativním duchu, ale jejich ztráty už aspoň nerostou a v případě hlavních indexů většinou nejsou velké. Klíčové evropské a americké benchmarky se nacházejí asi 0,3 až 0,8 pct v červeném, v Itálii však sledujeme propad o 1,7 procenta.
  • Akcie volatilní po FOMC minutes
    SP500 index výrazněji spadl ve středu večer a zřítil se asi o 50 bodů z denních maxim po jestřábích FOMC minutes. Negativní sentiment zatím setrval i ve čtvrtek a index se obchodoval níže o 0.20% během Londýnské seance, pohybujíc se těsně pod 2,700 USD.
  • Akcie Volkswagen: Automobilka chce odkoupit Europcar za 2,5 miliardy EUR
    V dnešním příspěvku se zaměříme na akcie Volkswagen. Automobilový sektor je v současné době pod velmi silným tlakem díky snahám EU o rychlou elektrifikaci veškerých vozidel. Volkswagen a jiné automobilky na to samozřejmě musí reagovat. Mezi další zajímavé novinky patří například koupě Europcar a potenciální výstavba továrny na výrobu baterií do elektroaut v České republice.
  • Akcie Volkswagen po propadech lákají investory
    Od počátku týdne propadly akcie německé automobilky Volkswagen o necelých 30 %. A to kvůli skandálu ohledně manipulace s emisemi vozů. Společnost naprogramovala software, který dokázal přepnout motor vozidla do ekologického režimu při měření emisí. Mnoho investorů využilo této zajímavé situace a nakoupili akcie Volkswagenu do svého portfolia.
  • Akcie Volkswagenu kvůli obavám z recese poklesly o 8 % 📉🚗
    Akcie společnosti Volkswagen (VOW1.DE) jsou dnes pod tlakem. Společnost očekává, že rok 2023 pro ni bude ještě těžší než rok 2022:
  • Akcie Volkswagenu se dnes obchodují bez nároku na dividendu, akcie klesají o 9 % 📉🚗
    Akcie společnosti Volkswagen (VOW1.DE) dnes výrazně klesají, protože se obchodují poprvé bez nároku na dividendu. Společnost také očekává, že rok 2023 pro ni bude ještě těžší než rok 2022:
  • Akcie Volkswagenu se s emisním skandálem vypořádaly po dvou letech
    Ceny akcií automobilky Volkswagenu opět posílily o 4,8 % a jejich hodnota se dostala zpět na úroveň před emisní aférou. Automobilce tak trvalo víc než 2 roky, než své ztráty odstranila. Provozní zisk koncernu dokonce předčil očekávání analytiků a stoupl na částku více než 110 miliard korun. Ceny akcií u automobilky Volkswagen tak stouply na více než 163,5 euro a společnost konečně vyrovnává své emisní ztráty.
  • Akcie v posledných rokoch počas Vianoc väčšinou klesajú
    V posledných rokoch sa akciám počas nízkej likvidity koncom roka nezvyklo dariť. V posledných štyroch rokov od Vianoc do konca roka zakaždým stratili. Keď sa pozrieme na posledných 10 rokov, tak klesli až 7-krát. Významný rast zaznamenali len v roku 2008, kedy akcie masívne padali počas finančnej krízy (ďaleko viac ako dnes). Keď nepočítame rok 2008, tak priemer v posledných rokoch je -0,4%.
  • Akcie v prvním týdnu posílily
    Akcie na pražské burze v prvním letošním týdnu posílily, od minulého pátku index PX stoupl o 1,7 procenta na 937,5 bodu. Největší pokles zaznamenaly akcie elektrárenské společnosti ČEZ, nejlépe se vedlo cenným papírům pojišťovací skupiny VIG, vyplývá z výsledků burzy. Za celý rok 2016 ztratily české akcie téměř čtyři procenta.
  • Akcie: V příštím týdnu se rozjede výsledková sezóna naplno
    Americké akciové indexy včera opětovně vystoupaly na nové rekordy. Průmyslový Dow Jones vzrostl o 0,9 % a překonal hranici 27.000 bodů. Index S&P 500 si polepšil o 0,2 % a zastavil se pouhých devět setin bodu pod úrovní 3.000 bodů. Kromě průmyslových podniků (+0,7 %) se nejvíce dařilo finančním domům (+0,6 %). Naopak na opačném konci uzavřeli realitní developeři, jejichž akcie spadly o 1,2 % pod tíhou rostoucích dluhopisových výnosů. Ty reagovaly na překvapivě vyšší zveřejněnou jádrovou inflaci v USA.
  • Akcie v reakcii na pokrok pri obchodných rokovaniach pokračujú v raste
    Obchodníci vstúpili do začiatku obchodného týždňa s pozitívnou náladou, o ktorú sa predovšetkým postaral čiastkový úspech obchodných rozhovorov medzi USA a Čínou. Americký prezident Donald Trump sa vyjadril, že USA učinili podstatný pokrok v obchodných rozhovoroch s Čínou o dôležitých štrukturálnych témach, vrátane ochrany duševného vlastníctva, prevodu technológií, poľnohospodárstva, služieb, meny a mnohých ďalších kľúčových témach. V dôsledku týchto produktívnych rozhovorov prezident Trump odložil zvyšovanie ciel z americkej strany z doposiaľ plánovaného 1. Marca. Pokiaľ obe strany dosiahnu ďalší pokrok v rozhovoroch, hodlá Trump usporiadať stretnutie s čínskym prezidentom, aby uzavreli príslušnú dohodu. Čínske akciové trhy nadviazali na základe týchto skutočností na minulotýždňový rast, v zelených číslach sa obchodujú aj hlavné európske a americké akciové indexy. Akciový index S&P 500 dnes prekonal hranicu 2800 bodov, čím sa otvoril dodatočný priestor na rast k úrovni 2900 bodov.
  • Akcie v reakci na pozitivní ekonomickou předpověď Fedu otevřou výše.
    Očekává se, že evropské akciové indexy otevřou v úterý výše, a budou tak reagovat na včerejší komentáře Fed...
  • Akcie v roce 2018: Růst zisků versus pokles valuací
    Globální akciové trhy nezažily příznivý rok. Index MSCI All Country World od začátku roku ztrácí 9,9 %. Pokud přihlédneme k dividendovému výnosu ve výši 1,7 %, je ztráta globálních akciových trhů o něco mírnější na úrovni 8,2 %. Mezi klíčové důvody akciových poklesů patří zpomalující dynamika růstu celé světové ekonomiky, konkrétně především zpomalující růst čínské ekonomiky, jež přispívá k růstu světového HDP bezprecedentní jednou třetinou, dále obchodní válka mezi USA a Čínou, zvyšování úrokových sazeb americkým Fedem, včetně korespondujícího růstu výnosů amerických státních dluhopisů a celkového zpřísňování měnových podmínek amerického dolaru, a v neposlední řadě nesmíme zapomenout na měnové krize v Argentině a Turecku, obavy z neřízeného Brexitu a nejistotu ohledně italského rozpočtu a obrovské zadluženosti. V poslední době se k výrazným negativním faktorům také přidala silně invertující výnosová křivka v USA, která na základě historických zkušeností může indikovat relativně brzký příchod hospodářské recese. Všechny tyto negativní faktory dohromady způsobily silný nárůst rizikové averze, jenž se projevil právě v akciových poklesech. Přitom platí, že korunová výkonnost globálních akciových trhů byla o poznání lepší na záporné úrovní -2,3 %, neboť americký dolar letos vůči koruně poměrně výrazně posílil.
  • Akcie v roce 2022: Globalizace na rozcestí
    Rok 2022 vstoupí do historie jako ten, kdy byla ničím neomezovaná globalizace let 1980-2021 brutálně ukončena ruskou invazí na Ukrajinu. Ta jasně ukázala, že se svět řítí vstříc novému světovému řádu a rozděluje se na dva hodnotové systémy. Globální dodavatelské řetězce a technologie teď budou z pudu sebezáchovy izolované v uzavřených systémech. Rozvinutý svět zároveň urychluje zelenou transformaci. Může se tak zdát, že všechny cesty vedou k inflaci. My se na rok 2022 podíváme z geopolitické perspektivy a z perspektivy akciových trhů.
  • Akcie v růstové náladě a další inflační data na programu
    Čtvrteční obchodování je pro hlavní evropské akciové trhy pozitivní. Indexy si připisují slušné zisky: DAX +0,9 pct, FTSE 100 a CAC 40 jsou +0,8 pct a AEX přidává už 1,3 procenta. Sektorově vedou technologie, energie a finance. Znovu se zvedají ceny energií, a to elektřiny, ropy či plynu, zatímco uhlí jen drží pozice. To však akcie celkově moc netrápí.
  • Akcie vs. dlhopisy
    Akciový trh v US pokračuje v raste a počas ostatných deviatich obchodných dní dosiahol index SP500 nové rekordné...
  • Akcie: V strede týždňa sa akciové trhy červenali
    V strede týždňa akciové trhy oslabovali v USA aj Európe. Index Dow Jones v stred...
  • Akcie vstupují do posledního dějství
    Po dramatickém propadu akciových trhů na konci roku 2018 by investoři měli udržovat defenzivní postoj a hledat aktiva s nízkou volatilitou protože poměr rizika a výnosu pro rok 2019 vypadá špatně. Japonské akcie by se mohly zotavit, pokud Čína uspěje se stimulací ekonomiky a uzavře obchodní dohodu se Spojenými státy.
  • Akcie vstupují do Santa rally, ropa se stabilizovala, analýza EUR/USD
    Americká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila růst na 2 procenta v meziročním srovnání z tempa 3,9 procenta ve druhém kvartále. Proti listopadovému odhadu, si výsledný HDP pohoršil o 0,1 procenta. Nicméně ekonomové podle průzkumy agentury Reuters očekávali zpomalení až na 1,9 procenta v měsících červenec – září. Když srovnáme výsledky třetího a prvního měření, tak finální číslo je o 0,5 procenta lepší.
  • Akcie v USA klesly po slabých datech z průmyslu, vede se zlatu a jenu
    Zlato, japonský jen a americké dluhopisy rostou, naopak na Wall Street zavládl pesimismus a tamní akcie klesly nejvíce za poslední tři týdny. Investoři sotva vstřebali náznaky Fedu, že v uvolňování měnové politiky nastane přestávka, a už je vystrašila slabá data z amerického zpracovatelského sektoru a znovu i nervozita ohledně světového obchodu.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Swissquote Bank