Úterý 19. březen 2024 05:53
reklama
Purple pivot points
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
CapXmaster

Vstřícná Čína, trpělivý Fed, dobrá data. Akciím se stále daří, k tomu posiluje dolar

18.01.2019 17:04  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Konec týdne se nadále nese v optimistickém duchu především díky zprávám kolem obchodní dohody USA - Čína. Už včera tisk přinesl zprávy, že americká strana údajně chystá úlevy na clech, aby podpořila další kolo jednání. Dnes odpoledne se přidala Čína, která chce nabídnout cestu k eliminaci nerovnováhy v zahraničním obchodě. Vstřícný přístup z obou stran tlumí tržní obavy spojené s tímto tématem. Přece jen, od ekonomik se čeká zpomalování, a pokračující obchodní války by výhled jen dál zhoršily. 

Solidní čísla za prosinec přichystal americký průmysl. Výroba zejména ve zpracovatelském průmyslu překonala očekávání hlavně s přispěním produkce aut. Naproti tomu se v lednu podle předběžných údajů citelně zhoršila spotřebitelská důvěra. Tato čísla ovšem mohou být dost ovlivněná výpadkem příjmů řady státních zaměstnanců, takže je trhy podle nás dokáží přejít bez vážného znepokojení. 

John Williams byl v dnešním komentáři pozitivní na ekonomiku a projevil optimismus, že fiskální stimul skrze daně podpoří investice a produktivitu. Tento zástupce Fedu také čeká opětovné zvednutí ekonomiky, až skončí omezení vládních výdajů. Nepřeceňuje ani negativní signál z inverze výnosové křivky. I tak ale Williams mluvil o dramatickém nárůstu nejistoty a nutnosti, aby Fed byl opatrný a trpělivý. 

Celkově vzato si akcioví investoři z dnešních zpráv mohou stěžovat na pár firemních výsledků, ale jinak tu máme optimismus Fedu o ekonomice kombinovaný s nezvedáním sazeb a k tomu snížení rizik spojených s obchodní válkou. Zejména evropské indexy si připisují výrazné zisky, třeba německý DAX přidává přes 2 pct. O něco menší je růst na Wall Street, která ale částečně stihla zareagovat už včera. 

Výnosy dluhopisů stoupají především v USA, mírně pak i v Německu. Periferní dluhopisy se naopak těší z většího zájmu investorů o riziko. Dolar z vývoje výnosů profituje hlavně na páru s jenem a eurem. Eurodolar odpoledne klesá na 1,1365. Spolu s tím dolar posiluje také proti české koruně, a to na 22,50. Částečně k tomuto pohybu dopomohly lehké ztráty české měny vůči euru, kde odpoledne vidíme kurz 25,58. 

I přes silný dolar odpoledne vystřelila vzhůru ropa - Brent se dostává už na 62,60 USD. Ropě pomáhá zpráva OPEC o výrazném poklesu produkce jeho členů v prosinci. Kartel také vyzval k intenzivnější snaze o vyvážený trh během letošního roku, což jinými slovy znamená držení nabídky na uzdě.

Pražská burza dokázala částečně zachytit dění na západních trzích, ale její růst je skromnější. Brzdou byly hlavně KB s Avastem. Naopak velmi dobře se dařilo Erste, Monetě nebo VIGu a pěkný růst si připsal i ČEZ.


 
 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • V síti Cardano vzrostla TVL v prvních třech měsících tohoto roku o 25 000 %
    Síť Cardano, která byla představena v roce 2017 je jedním z největších blockchainy světa a její popularita v průběhu let neustále roste. Růst lze vidět na objemu transakcí, které byly uskutečněny už za tento rok a také na celkové uzamčené hodnotě (TVL) na síti, která zaznamenala raketový vzrůst.
  • V SITUACI, KDY SE OČEKÁVÁ, ŽE FED ZVEDNE ÚROKOVÉ SAZBY, FIDELITY INTERNATIONAL ZVAŽUJE DOPAD NA RŮZNÉ DRUHY AMERICKÝCH AKTIV
    Předchozí cykly úrokových sazeb ukazují, že investoři by se nemuseli nutně obávat nárůstu amerických úrokových sazeb. Index S&P 500 se těšil průměrnému růstu 13,5 % v pěti předchozích případech, kdy Fed zvedl úrokové sazby.
  • V současné době je v běhu dividendová sezóna, která nám může přinést zajímavé příležitosti.
    U většiny titulů jsou již velcí hráči o dividendy ve hře a po výplatě ji opouštějí, což má mimo jiné za následek i výrazné snížení cen akcií některých společností.
  • V současnosti existuje 1 113 projektů poháněných Cardano
    Jak uvedla Olga Hryniuk, která pracuje v oddělení marketingu a komunikace společnosti IO Global, blockchainové technologické firmy odpovědné za vývoj Cardano, 30. září v nejnovějším týdeníku své společnosti Cardano existuje 100 projektů spuštěných na Cardano, 1 113 projektů postavených na Cardano, 6,1 milionu tokenů a 3 307 skriptů Plutus. Také se dosud uskutečnilo více než 50,3 milionu transakcí.
  • V soutěži XTB Trading Cup bylo od neděle zrealizováno již 150 000 obchodů!
    Soutěž XTB Trading Cup začala v neděli 5. 10. ve 23:00 a my už známe první vítěze. V pondělí 6. 10. vyhráli denní cenu tito tři obchodníci...
  • V srpnu klesala aktiva napříč trhy. Investorům se otevírají nové příležitosti
    Srpnové výsledky Broker Consulting Indexu zaznamenaly plošný pokles mezi monitorovanými třídami aktiv. Nejvíce ztratily – necelých pět procent – fondy akciové, a to kvůli snížení kreditního ratingu USA a hromadnému přelivu kapitálu do dluhových cenných papírů. Dolů šly ceny obligací, což se promítlo v cenách podílových listů a poklesu podílových fondů. Komoditní fondy si v srpnu odepsaly minus 3,72 procenta. U nemovitostních fondů eviduje index od začátku roku zisk 1,42 procenta, a to navzdory zpomalenému nemovitostnímu trhu. Poklesy na trzích jsou dlouhodobými investory vítáni. Znamenají pro ně nové příležitosti a obchody, které mohou nakoupit levněji.
  • V srpnu úroky u hypoték vzrostly na 5,82 %, nejvíce preferované jsou stále pětileté fixace sazeb
    Výsledky Broker Consulting Indexu hypotečních úvěrů deklarují, že nárůst úrokových sazeb v srpnu nadále nepolevil. Naopak průměrné sazby u hypoték meziměsíčně stouply o 0,21 procentního bodu, oproti červenci se tak v srpnu tento typ úvěru na bydlení poskytoval za 5,82 %. Nejvíce preferované jsou z dlouhodobého hlediska u hypoték stále pětileté fixace sazeb. Podle předstihového ukazatele se v září předpokládá poskytování hypoték s pětiletou fixací v blízkosti úrokové sazby 6,17 %.
  • Vstává dolar z popela, nebo jde jen o dočasné uzavírání krátkých pozic?
    V pátek se veškerá pozornost upírala k vystoupení šéfa Fedu B. Bernankeho a dolar před ním i po ...
  • Vstoupí česká ekonomika do technické recese?
    Za několik málo minut vychází výsledek českého HDP za poslední loňský kvartál. Široce očekáván je pokles, mezičtvrtletně zhruba o 0,6 %. Pokud se naplní tento scénář, znamená to druhý pokles v řadě a naplnění všeobecně uznávané definice technické recese. Již ráno vyšla statistika z německého maloobchodu, která ukázala nečekaně silný pokles. Trh očekával meziměsíční pokles o 0,2 %, nakonec se ale dostavilo podstatně výraznější snížení, o 5,3 %.
  • Vstoupí Chorvatsko do eurozóny?
    Při nedávné návštěvě výkonného více prezidenta Evropské komise pro ekonomiku, Valdise Dombrovskise, byly s chorvatskými partnery detailně probírány aspekty blížícího se zavedení eura. Přijetí společné evropské měny v Chorvatsku by mělo nastat k 1.1.2023. Platby za veškeré ekonomické aktivity, tedy i s Českou republikou, budou od tohoto data v eurech. Členem Evropské unie je Chorvatsko od roku 2013, od 10.7. 2020 je kandidátem do eurozóny. V současné době se v zemi používají chorvatské kuny. Tato měna je v Chorvatsku od roku 1994, před ní platil chorvatský dinár.
  • Vstřícný krok Číny naladil akcie k růstu, evropské dluhopisy stále pod tlakem
    Trend nárůstu a zestrmování výnosových křivek v Evropě se přenáší i do dnešního obchodování, takže se dál daří také evropským bankám. Spekulace před ECB jsou tedy stále ve hře a trh pravděpodobně krotí očekávání na nové QE. Akcie jsou na tom ale dobře celkově a index Stoxx Europe 600 přidává 0,6 procenta.
  • Vstřícný Trump i nervozita z Británie. Úvod týdne je na trzích opatrný
    Začátek nového týdne je pro hlavní trhy stále celkem dobrý. Především Asie ocenila poslední vyjádření Donalda Trumpa, podle nějž USA možná nová cla nebudou muset uvalit a obě země pracují na dohodě. Americký prezident zmínil, že Čína nedávno zaslala seznam zamýšlených opatření, ale že na něm stále chybí několik důležitých věcí.
  • Vstup Avastu na burzu splnil účel, ale vývoj kurzu akcií příliš neoslnil
    Americké trhy uzavřely včerejší obchodování v ziscích. Index Dow Jones vzrostl o 0,8 %, S&P 500 a technologický Nasdaq si shodně připsaly 0,9 % hodnoty. V rámci indexu S&P 500 se dařilo všem sektorům, když se jejich zisky pohybovaly mezi 0,4 až 1,9 %. Nejlépe si vedly telekomunikační společnosti (+1,9 %), sektor utilit (+1,4 %) a technologické firmy (+1,3 %).
  • Vstup Avastu na londýnskou i pražskou burzu
    S akciemi původně české antivirové firmy Avast se bude obchodovat na londýnské i na pražské burze. Od 14. května jsou ...
  • Vstup do H2 18 nevyzněl pro českou ekonomiku vůbec špatně
    Série ráno publikovaných červencových dat z české ekonomiky rozhodně nezklamala. Letošní vedra nezabránila čilému stavebnímu ruchu, kterému konečně začínají pomáhat i zvýšené investiční výdaje státu do infrastruktury. Průmyslové produkci vedra dokonce pomohla. Nutnost chladit znamenala, že na červencovém růstu průmyslové produkce se nejvíce podepsalo odvětví výroba a rozvod elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu. Tady ale hlavní roli sehrála produkce jaderných elektráren, která byla naopak v loňském červenci ovlivněna jejich odstávkami. V souladu s očekáváním vykázala bilance zahraničního obchodu za červenec svůj první letošní schodek. Tady se ukazuje, že česká ekonomika naráží na hranici svých výrobních možností. Plná zaměstnanost a vysoké využívání výrobních kapacit znamenají, že exportéři nejsou schopni reagovat na zvýšenou poptávku. Naopak importní stranu zatěžují vyšší spotřebitelské, ale i investiční dovozy.
  • Vstup do nového týdne je opatrný, ropa dál padá
    Nákaza dál zpomaluje, vlády pokračují ve snaze bránit přílišné destruktivitě současné recese a zároveň plánují či už provádějí postupné uvolňování protivirových opatření. Na druhou stranu, tempo šíření koronaviru nadále nedovoluje, aby boj proti němu rychle ustal. Navíc to vypadá, že ještě nějaký čas poté bude aktivitu částečně dusit osobní opatrnost spotřebitelů.
  • Vstup do nového týdne je pozitivní. Inspirací Čína a výsledky
    Začátek týdne je na evropských trzích pozitivní. Španělské akcie dopoledne přidávají 1,5 procenta, kolem procenta v plusu se nacházejí Londýn či Paříž. Německý DAX zaostává s +0,2 pct. Důležitou roli při formování tržního sentimentu hraje nadále Čína, které pomáhá další uklidňování ze strany zdejších představitelů a návrat kupců do levnějších akcií. Zdejší situace pak přispívá k růstu i Evropě. Zároveň jsou tu ale také dobré firemní výsledky a drobný vliv může přicházet ze strany makrodat.
  • Vstup do nového týdne se asijským trhům podařil
    Spojené státy dnes z makroekonomických ukazatelů nic nenabízejí. V průběhu týdne bude zajímavý zápis z posledního zasedání Fedu a zveřejněny budou některé předstihové indikátory včetně páteční michiganské spotřebitelské důvěry, dlouhodobé objednávky či struktura HDP. I v Evropě zeje makroekonomický kalendář prázdnotou. V průběhu týdne budou investoři sledovat indexy PMI, německý Ifo index nebo zpřesněné údaje o HDP v jednotlivých evropských zemích.
  • Vstup do týdne poznamenaly rostoucí problémy v Číně
    Začíná týden, kdy nás sice čekají i důležitá data z americké ekonomiky, zatím však pozornost spolehlivě poutá situace v Číně. Jde o covid, nulovou toleranci a protesty, tedy stejné téma, na které jsme upozorňovali už v pátek. Tentokrát jsou však hlavní trhy podstatně citlivější. Na pokles čínských burz navazují ty evropské, přičemž ztráty klíčových indexů činí asi půl až jedno procento. Pokles kolem jednoho procenta pak naznačují také americké futures. Na dluhopisech se neděje nic velkého, když americké výnosy mírně klesají, zatímco ty evropské jsou na tom smíšeně při malých změnách. 
  • Vstup do týdne vylepšují data, politické zprávy a znovu i optimismus o Číně
    Týden začíná v pozitivním duchu, na čemž mají zásluhu data, politické zprávy i pokračující naděje na příznivý vývoj obchodní války. Výrazné změny sledujeme na dluhopisových výnosech, které napříč Evropou i v USA rostou, a to na delším konci značně. Desetileté výnosy stoupají asi o 7 bodů. Dostávají tím pod tlak cenu zlata nebo japonský jen. Eurodolar je však poměrně stabilní kolem 1,1015. Akcie v Asii si připisují zisky a růstově otevřela také Evropa, kde hlavní indexy stoupají asi o půl procenta.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster