Úterý 19. březen 2024 07:31
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
Instaforex krypto ebook

Světové burzy dění v Británii zatím netrápí, ztrácí jen britský FTSE100

16.01.2019 15:22  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Finanční trhy dnes pokračují v relativně klidnému obchodování a bez větších výkyvů. Přestože mediálním tématem číslo jedna zůstává i nadále situace v Británii a včerejší odmítnutí plánu Theresy Mayové v britském parlamentu, dopad na světové trhy je zatím mírný a pod tlakem jsou pouze akcie v Británii. Z hlediska dění na akciovém trhu se tak mnohem větším tématem zatím zdá být probíhající výsledková sezóna, která po včerejším mírném zklamání (výsledky JP Morgan), dnes nabídla o něco lepší čísla Goldman Sachs a Bank of America. Obě banky dokázaly příjemně překvapit, i když se i na jejich výsledcích negativně podepsala slabší výkonost fixed income sekce a vysoká volatilita z konce minulého roku.

Akcie Goldman Sachs v pre-marketu rostou o 3,7 %, zdroj: Bloomberg

Akciové indexy si ale dnes své pozice drží a většina své včerejší zisky opatrně navyšuje.


Na devizovém trhu panuje klid, a to i v případě britské libry. Ta dnes zůstává nad hranicí 1,28 GBPUSD, když obchodníci čekají na to, jaký bude další postup britské premiérky. Ve hře je například oddálení termínu pro odchod Británie z EU, nebo další vyjednávání mezi Británií a Evropskou unií, která by podle německého deníku Handelsblatt mohla Británii nabídnou menší ústupky v kritické otázce uspořádání irské hranice.


Z ostatních majors měn dnes mírně ztrácí jen AUD a NZD, které na páru s dolarem shodně slábnou bez zjevné změny fundamentu už od otevření evropských burz.


Relativně malé jsou pak změny také na trhu s komoditami, které ve většině případů spíše jen přešlapují na místě v pásmu, které bylo utvořeno již v předchozích obchodních seancích.


V centru dění by po otevření burz v USA měla zůstat i nadále výsledková sezóna. Z tradičních fundamentů pak čekáme pouze na americké ropné zásoby (16:30) a na zveřejnění Béžové knihy americké centrální banky.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Světová rada pro zlato: Minulý měsíc bylo z celosvětových ETF zlikvidováno zlato
    Podle nejnovějších údajů Světové rady pro zlato (World Gold Council) zaznamenaly burzovně obchodované fondy (ETF) kryté zlatem minulý měsíc odpovídající konec neuspokojivého roku.
  • Světová rezervní měna hledala další směr
    Minulý týden se americký dolar dostal pod tlak prodejců, kteří v prvních dnech tlačili index rezervní měny na nejnižší bod od dubna 2018. Dolar se později zotavil a vrátil se zpět do obchodního kanálu minulého měsíce.
  • Světová zdravotnická organizace stabilizovala trhy
    „Spekulanti srovnávají současnou situaci na trzích s rokem 2003, kdy probíhala epidemie SARS. Podle toho upravují svá portfolia a snaží se na současné panice kolem koronaviru vydělat. Trhy prozatím reagují klidněji než v minulosti při podobných situacích. Akcie některých farmaceutických společností však při obchodování dosáhly maximálních denních limitů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • SVĚTOVÉ AKCIE KLESAJÍ DÍKY OBAVÁM Z ČÍNSKÉHO RŮSTU
    Ve čtvrtek jsme mohli vidět celosvětový pokles akcií, který se udál díky obavám ze zpomaleného čínského vývoje a jeho ...
  • Světové akcie opakují pohyby z druhé poloviny minulého roku
    Pokud se podíváme na akciový index MSCI All-Country World v druhé polovině minulého roku, uvidíme podobné pohyby, jakých jsme svědky v posledních měsících. Dobře to znázorňuje normalizovaný graf procentního vývoje tohoto indexu v období červenec – prosinec 2015 (bílá křivka), do kterého je vložen graf vývoje stejného indexu v období listopad – současnost (modrá křivka).
  • Světové akcie spadly nejvíce za poslední roky
    Tento týden je ve znamení velkého propadu, který se šířil napříč prakticky celým světem. Jako první byly zasaženy akciové trhy v USA, kde nejvíce krvácel technologický sektor. Odtud se zkáza rozrostla do Evropy i Asie.
  • Světové akciové indexy
    Indexy jsou nejen základním statistickým indikátorem měřícím vývoj celého trhu ale také určitým měřítkem úspěšnosti a schopností investora. Ten, který dokáže své investiční portfolio dlouhodobě zhodnocovat lépe než činí přírůstek či ztráta daného indexu, tj. výnosnost portfolia převyšuje výnos celého trhu (čímž se mimochodem vymyká základní investiční teorii), pak má výborný investiční instinkt.
  • Světové akciové trhy klesají kvůli zhoršeným výhledům růstu světové ekonomiky
    Americké akciové trhy zahájily dnešní obchodování v červených číslech. Tamní investoři vstřebávají negativní informace o nejpomalejším růstu čínské ekonomiky od roku 1990. Další negativní zpráva přišla od Mezinárodního měnového fondu, který již podruhé za poslední tři měsíce snížil své odhady růstu světové ekonomiky na 3,5 % v letošním a 3,6 % v příštím roce. Index Dow Jones klesá o 0,7 %, S&P 500 ztrácí 0,9 % a technologický Nasdaq odepisuje 1,1 % ze své hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 se nejhůře, se ztrátou 1,7 %, vede energetickým a průmyslovým podnikům. Jediným ziskovým sektorem jsou pouze utility, ty aktuálně posilují o 0,3 %.
  • Světové akciové trhy táhne dolů vlna výprodejů
    Včerejší obchodování na americkém akciovém trhu bylo ve znamení výprodejů. Obavy investorů z rostoucích úrokových sazeb a výnosů z dluhopisů včera vygradovaly. Po několikadenním napětí se strhla výprodejová vlna. Průmyslový Dow Jones oslabil o 3,2 %, S&P 500 ztratil 3,3 % a technologický Nasdaq odepsal dokonce 4,1 %. Nedařilo se ani jednomu sektoru, když se jejich ztráty pohybovaly do výše až 4,8 % v případě technologických firem. Nejmenší ztrátu zaznamenala síťová odvětví, a to 0,5 %.
  • Světové akciové trhy zahájily nový kvartál zisky
    Americké akciové trhy zahájily týden růstem. Všechny tři hlavní indexy, a to S&P 500, Nasdaq a Dow Jones shodně posilují o 0,8 %. Tento týden budou pokračovat obchodní jednání mezi Spojenými státy a Čínou ve Washingtonu. Bude se jich účastnit i čínský premiér. Minulý týden americký prezident Donald Trump prohlásil, že pokud obě strany nedomluví „dobrou dohodu“, tak Spojené státy od jednání kompletně odstoupí. Prozatím pozitivně se vyvíjející obchodní jednání se tak projevují i na růstu akciových trhů. V rámci indexu S&P 500 se nejlépe daří finančnímu sektoru, který posiluje o 1,9 %. Protipólem jsou síťová odvětví se ztrátou 1,1 %.
  • Světové burzy dnes mají své „černé pondělí“. Ropa padá nejvíce od Války v Iráku roku 1991, Saúdská Arábie cenově válčí proti všem, ale hlavně proti Rusku
    Ropa typu Brent se dnes při začátku obchodování historicky propadla, o více než 14 dolarů na barel, a to v řádu sekund. Propad o 31 procent je nejvýraznější od Války v Iráku roku 1991. Stalo se tak v důsledku jiné války, naštěstí jen cenové, kterou o víkendu Saúdská Arábie vyhlásila Rusku a vlastně všem dalším ropným těžařům. Moskva totiž minulý týden odmítla přistoupit na další snížení těžby ropy, po němž právě Rijád nejhlasitěji volal. Padá nejen cena ropy, ale také třeba měny zemí, které mají z ropy značné příjmy. Norská koruna dnes vůči dolaru znehodnotila na nejslabší úroveň od roku 1985.
  • Světové burzy prudce oslabují, výrobce kabelek Louis Vuitton padá nejvíce od roku 2009. Podle Trumpa se centrální banka "zbláznila"
    Burzy po celém světě se propadají nejstrměji od letošního února. Včera dramaticky oslabily americké trhy, dnes padají ty asijské. Tokijská nebo hongkongská burza ztrácejí více než tři procenta. V Americe hodně „krvácely“ například technologické tituly, index Nasdaq 100 včera oslabil nejvýrazněji od roku 2011.
  • Světové centrální banky nadále zvyšují své zlaté rezervy
    Září bylo podle Krishana Gopaula, senior analytika World Gold Council, dalším významným měsícem pro nákupy zlata centrálními bankami po celém světě. Údaje MMF ukazují, že globální zlaté rezervy centrálních bank vzrostly v září o 78 tun. Hrubý objem prodeje činil pouhou 1 tunu, který byl kompenzován hrubým objemem nákupů ve výši 78 tun. Hlavní kupující byli z rozvíjejících se trhů.
  • Světové centrální banky nakupují zlaté rezervy, ČNB následuje
    Světové centrální banky v listopadu pokračovaly v rozšiřování svých zlatých rezerv. Podle organizace World Gold Councilu přikoupily v čistém vyjádření celkem 50 tun zlata, což je o polovinu více než v říjnu. Od ledna do listopadu loňského roku tak centrální banky nakoupily už 673 tun zlata, což je o 200 tun zlata více než během celého roku 2021, kdy byly globální rezervy na téměř 30letých maximech.
  • Světové centrální banky urychlují ukončení stimulačních opatření. Očekává se zvýšení poptávky po defenzivních aktivech
    Řada centrálních bank uspořádala plánovaná měnověpolitická zasedání najednou, což utváří obecný trend omezování stimulačních opatření. Většina prognóz byla potvrzena s minimálními změnami, některé však byly překvapivé.
  • Světové centrální banky zkupují zlato. Zásoby ČNB jsou minimální
    Začátkem listopadu uvedla Světová rada pro zlato (World Gold Council – WGC), že centrální banky a jiné finanční instituce pokračují v hromadění zlata. Nákupy se odhadují na čtvrtletní rekord 399,3 tuny. Česká národní banka za světovými velmocemi výrazně zaostává, což je podle odborníků v současné ekonomické situaci krátkozraké.
  • Světové centrální banky zvýšily své zlaté rezervy
    Centrální banky dál významně podporují trh se zlatem, údaje shromážděné Světovou radou pro zlato ale ukazují, že objemy nákupů v srpnu mírně poklesly. V srpnu bylo podle této zprávy nakoupeno jen 20 tun zlata, což je méně než červencových 37 tun.
  • Světové ceny kávy klesají, netýká se to však vašeho šálku
    Když se zamyslíme nad horkými nápoji, káva patří k celosvětově nejkonzumovanějším nápojům - na osobu připadá zhruba 42,6 litru ročně. Čaj je sice také konzumován v největších kvalitách (85 litrů v nápojových ekvivalentech na osobu za rok), ale z hlediska hodnoty je káva mnohem větší, protože na litr nápoje se spotřebuje více kávového prášku než čaje. Prodej kávy byl v posledních letech podpořen rozmachem specializovaných kaváren, které rozvíjejí novou kávovou kulturu a chuť na kvalitnější kávová zrna.
  • Světové ceny potravin podle indexu FAO klesly nejníže od září 2021
    Světové ceny potravin v lednu desátý měsíc za sebou klesly. Jejich index se tak dostal na nejnižší úroveň od září 2021. Vyplývá to z dnešní zprávy Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO).
  • Světové ceny potravin v březnu klesly
    Světové ceny potravin v březnu sestoupily z dvouletých maxim. Organizace OSN pro výživu a zemědělství tvrdí, že se očekává vysoká sklizeň obilovin a stabilní trh.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
CapXmaster