Úterý 19. březen 2024 11:11
reklama
Dukascopy new
reklama
Dukascopy new
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Dukascopy new

Prudké snižování cen benzínu a nafty pokračuje. Cena ropy však začala růst

10.01.2019 10:39  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Po pádu ceny ropy na světových trzích dochází ke zlevňování pohonných hmot v České republice již devět týdnů v řadě. Za poslední týden došlo k výraznému poklesu ceny benzínu o 40 haléřů na 31,30 koruny za litr. Cena nafty klesla dokonce o 48 haléřů na 31,75 koruny za litr. Současné ceny pohonných hmot se přibližují úrovni z května 2018, tehdy však byl benzín dražší než nafta.

Od začátku letošního roku má cena ropy na světových trzích tendenci růst. Jen za poslední týden zdražil barel ropy Brent o 6 dolarů a obchoduje se poblíž hranice 61 dolarů. Současná cena ropy však zatím nebude nutit pumpaře ke zdražování pohonných hmot. Dobrou zprávou pro české řidiče je, že posiluje koruna vůči dolaru. Za poslední týden koruna posílila o více než jedno procento na kurz 22,38 CZK/USD, což bude tlumit efekt rostoucí ceny ropy.

Po propadech na veřejně obchodovaných trzích, které jsme zažili v průběhu prosince, dochází k postupné stabilizaci. To se týká i ceny ropy, která se odrazila ode dna. V průběhu roku 2019 lze očekávat, že cena ropy bude mít spíše rostoucí tendenci a na konci letošního roku bude dražší než nyní. To se samozřejmě odrazí i v cenách pohonných hmot, jejichž průměrná cena oproti současnosti vzroste. Postupně také bude docházet ke sbližování cen benzínu a nafty a již na jaře bude benzín opět dražší než nafta.

Cenu ropy ovlivnila informace, že Irák v průběhu první poloviny letošního roku nebude zvyšovat svou produkci ropy a ponechá ji na úrovni 4,5 milionů barelů za den. Saúdská Arábie dokonce oznámila, že sníží vývoz ropy na 7,1 milionu barelů za den, přičemž aktuální produkce Saúdské Arábie klesla na 10,2 milionu barelů za den. Oba státy tak reagovaly na závazek kartelu OPEC, Ruska a dalších zemí, které jsou známi pod označením OPEC+, že sníží nabídku ropy na světových trzích o 1,2 milionu barelů za den.

Štěpán Křeček
Hlavní ekonom BH Securities a.s.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Provozovatel izraelské burzy je veřejně obchodovanou firmou
    Provozovatel izraelské akciové burzy Tel Aviv Stock Exchange (TASE) se přeměnil ve veřejně obchodovanou společnost, když dokončil dlouho očekávanou primární nabídku akcií, která burzu ohodnotila na 710 milionů šekelů (4,7 miliardy Kč). S akciemi se dnes začalo obchodovat a v prvních hodinách obchodování stouply při vysokém objemu obchodů až o 30 procent, napsala agentura Reuters.
  • Provozovatel plynovodu Nord Stream 2 propustil všechny zaměstnance
    Provozovatel německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 propustil všech svých 140 zaměstnanců. Ve švýcarské frankofonní televizi RTS to řekl švýcarský ministr hospodářství Guy Parmelin. Provozovatel produktovodu, který už je dokončen, ale nebyl uveden do provozu, dnes informaci následně potvrdil. Stanice RTS uvedla, že zástupci projektu dnes budou jednat s představiteli švýcarského kantonu Zug, kde má společnost Nord Stream 2 AG ústředí. Agentura Reuters pak s odkazem na své zdroje napsala, že společnost Nord Stream 2 AG zvažuje vyhlášení insolvence.
  • Pro-XRP právník Deaton předpovídá časovou osu pro konečný rozsudek Ripple a SEC
    Významný advokát John Deaton, který se zastává investorů do XRP, se podělil o svůj názor na probíhající spor mezi společností Ripple a americkou Komisí pro cenné papíry (SEC). Deaton se vyjádřil na X (dříve Twitter), kde předpověděl prodloužení doby, než bude dosaženo konečného rozsudku, a také poukázal na malou šanci na urovnání sporu mezi oběma stranami.
  • Průběžné výsledky amerických voleb v polovině období
    Hlasy se teprve sčítají, ale již nyní jsme svědky velmi zajímavého střetu o křesla v Senátu a Sněmovně reprezentantů. Ukazuje se, že průzkumy pravděpodobně podcenily demokraty. Ačkoli v případě Sněmovny reprezentantů se zdá, že ji ovládnou republikáni, v případě Senátu budou konečné výsledky známy až v prosinci.
  • Průběžný vítěz soutěže Junior Trader má na svém soutěžním kontě již více než 1 milion EUR
    Další ročník studentské investiční soutěže Junior Trader, pořádané brokerskou společností X-Trade Brokers, je...
  • Prudce zdraží čokoláda, kakaové boby jsou totiž na burze nejdražší v historii Česka. Češi by si proto měli dát při nákupu cukrovinek pozor; hrozí, že je prodejci budou podvádět
    Milovníci čokolády se musí připravit na výrazné zdražení. Burzovní cena kakaových bobů, z nichž se čokoláda vyrábí, totiž nyní prudce roste, na nominálně nejvyšší dolarovou úroveň za celé období od prosince 1978. V českých korunách jsou kakaové boby nyní vůbec nejdražší v novodobé historii České republiky. Za celé období od roku 1993 totiž v pátek na burze v New Yorku, určující pro celý svět, vůbec poprvé překonala tuna kakaových bobů cenovku v přepočtu 90 tisíc korun. Dnes se obchoduje za cen jen nepatrně nižší (viz graf níže).
  • Prudká korekce na zlatě, ropa v pozoru
    Komodity mají za sebou smíšený týden. Trhy rostly díky přílivu nových levných peněz z ECB, lepšího ekonomického komentáře ze strany FEDu a nadále panujícího zvýšeného geopolitické napětí. Akcie rostly, index S&P500 dosáhl nejvyšší úrovně od srpna 2008 a Nasdaq 100, tedy technologické akcie, dosáhl nejvyšší hodnoty od roku 2000.
  • Prudké pohyby akciových trhů jsou stále častější
    Začátkem října jsme na akciových trzích byli svědky několikadenních prudkých pohybů cen celých akciových indexů, které za jediný den ztratily třeba i více než čtyři procenta. Jsou takové pohyby běžné a normální? I když se nám pohyby cen mohou zdát příliš markantní, jde o běžnou součást života akciových trhů. Na druhé straně je ale nutno dodat, že prudké a náhlé pohyby jsou v poslední dekádě častější než jindy v historii. Důvodem může být nejen popularita pasivního investování nebo automatizovaného obchodování, ale také celkově nižší likvidita trhu. Pozitivem je, že tyto největší pohyby často přicházejí v době, kdy se indexy v minulosti nacházely velmi blízko lokálního dna, tedy těsně před dalším růstem akcií směrem vzhůru.
  • ⛽ Prudké pohyby na rope
    Ropa zaznamenala prudké výkyvy cien krátko po 13:00. Na trh sa dostali správy, podľa ktorých Spojené arabské emiráty a Saudská Arábia dosiahli dohodu o základných úrovniach výroby pre SAE. Nová základná produkcia pre Spojené arabské emiráty, ktorá sa použije v budúcich obchodoch s ropou, sa zvýšila na 3,65 milióna barelov. Hovorí sa tiež o tom, že keďže sa vyriešil spor medzi Saudskou Arábiou a Spojenými arabskými emirátmi, OPEC + naplánuje stretnutie už čoskoro.
  • Prudké posílení jenu je výsměchem pro Bank of Japan
    Guvernér Bank of Japan (BoJ) Haruhiko Kuroda nemá pravděpodobně v těchto dnech dobré spaní. Domácí měna prudce posiluj...
  • Prudké zdražování benzínu nekončí. Benzín zdražuje citelněji než ropa
    Cena benzínu u českých čerpacích stanic v uplynulém týdnu opět citelně vylétla vzhůru. Litr benzínu Natural 95 podražil za sedm dní o 62 haléřů. Naproti tomu cena nafty stoupla v uplynulém týdnu jen o dvanáct haléřů na litr. Nyní se litr benzínu prodává u českých čerpacích stanic průměrně za 32,24 koruny za litr, zatímco nafta stojí 31,70 koruny za litr.
  • Prudké zdražování je překážkou pro dokončování staveb
    „Rozpočty ke stavebním projektům se stávají pouhými cáry papírů, které jsou vhodné maximálně na podpal. Projekty se musí přeceňovat, což vede k jejich odkládání. Skokové nárůsty cen pak brání i dokončování již rozdělaných projektů,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Prudký nárůst počtu stavebních povolení v USA kompenzován slabšími začátky bydlení
    Zajímavá data z amerického trhu s nemovitostmi, z nichž vyplývá, že ceny mohou v blízké době vzrůst vzhledem k omezené nové nabídce. Na druhou stranu více povolení v delším časovém horizontu, by mělo zpomalit růst cen a zároveň mít pozitivní dopad na ekonomiku.
  • Prudký pokles tržeb v eurozóně o 6,4 %. Růst HDP a spotřebitelské důvěry v USA překonává očekávání
    České hospodářství zaznamenalo v minulém roce nejhlubší propad od vzniku samostatné České republiky. Podle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu HDP vloni pokleslo o 5,6 %. „Nejvýrazněji k poklesu, o 2,2 procentního bodu, přispěl vývoj ve skupině odvětví obchodu, dopravy, ubytování a dále průmysl o 2,1 procentního bodu,“ konstatoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.
  • Prudký propad mezd a životní úrovně v Česku, jejž signalizují dnešní čísla, znemožní přijetí eura před rokem 2030. Chtít teď euro je politická sebevražda
    Prakticky všichni Češi, jimž je pod 50 let věku ve svém ekonomicky aktivním životě nezažili takový pád životní úrovně, jaký je čeká letos. Reálné mzdy v Česku se totiž letos v prvním čtvrtletí meziročně propadly o 3,6 procenta. I když meziročně sice přidaly přes sedm procent nominálně, takže většina lidí má pocit, že „bere více“, reálně, tedy po zohlednění inflace, více než 11procentní, se historicky propadly. Za celý letošní rok se mohou propadnout o osm procent, nejvíce od vzniku ČR v roce 1993.
  • Prudký růst amerického dolaru pokračuje
    Kombinace faktorů souvisejících s nadcházejícím zasedáním FOMC vyvíjela tlak na americké akcie, což vedlo k růstu státních dluhopisů a mělo znatelný dopad na růst amerického dolaru. Zasedání Fedu se uskuteční příští týden.
  • Prudký růst Bitcoinu, Etherea a Dogecoinu uprostřed panického nakupování: Mohammed El-Erian říká, že král kryptoměn těží ze slabého dolaru
    Hlavní kryptoměny zažily v pondělí večer výrazný nárůst v důsledku kombinace několika faktorů. Mezi tyto faktory patří zvýšená nákupní aktivita vyvolaná pocitem paniky, očekáváním nižších úrokových sazeb a očekávaným rozhodnutím o spotovém ETF na bitcoin.
  • Prudký růst cen negativně ovlivnil zemědělství, průmysl i stavebnictví
    „Zdražování komodit a chemických látek neblaze ovlivní růst cen v zemědělství. Hnojiva výrazně podraží, což se odrazí ve zvyšování cen potravin. Hrozí, že někteří výrobci budou šidit kvalitu, aby udrželi přijatelné ceny pro spotřebitele,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
  • Prudký růst libry se změnil v nový pokles
    Libra, která v očekávání nových makrodat stagnovala, na začátku nového týdne prudce vzrostla. Tento růst ale neměl dlouhého trvání. Následující den se propadla a znovu trhy zklamala.
  • Prudký výprodej Bitcoinu! ⚡
    Nálada na trhu kryptoměn je již delší dobu poměrně slabá a volatilita zůstává na nejnižších úrovních za posledních 7 let. Podle očekávání skončilo období konsolidace a nejistoty nárůstem volatility. Cena bitcoinu se na vlně některých negativních zpráv ponořila do blízkosti 25 000 USD.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
CapXmaster
TopForex
FBS
reklama
XTB trading konference 2024