Úterý 19. březen 2024 04:39
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
Instaforex ebook

TOP 3 grafy tohoto týdne: US500, EURUSD, Stříbro

08.01.2019 14:31  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Shrnutí:

  • S&P 500 (US500) zkorigoval ztráty a šplhá zpět k úrovni nedávno prolomeného supportu
  • EURUSD si udržuje své obchodní rozpětí přes výrazné pohyby oběma směry
  • Stříbro roste díky obavám investorů a potvrdilo prolomení bočního trendu

US500

Vánoce jsou definitivně za námi  a trhy se vrátily do svého standardního režimu. Obavy o zpomalení globální ekonomiky v kombinaci s nepřesvědčivými fundamenty z USA dopadly výrazně na finanční trhy. Nicméně jsme v posledních seancích byli svědky korekce, když data z amerického trhu práce potvrdily přetrvávající růstový potenciál druhé největší světové ekonomiky. Index S&P 500 (US500) se dostal na hladinu 2550 - 2600 bodů, která v nedávné době sloužila jako support. Jedná se pouze o korekci propadu, nebo se na akciových trzích konečně blýská na lepší časy? Více budeme vědět už v příštím týdnu, kdy začnou americké společnosti zveřejňovat své výsledky za poslední kvartál a také celoroční výsledky. Navíc jsme zatím svědky úspěšných rozhovorů mezi USA a Čínou o nové obchodní smlouvě. Z technického pohledu by zmíněná zóna supportu mohla bránit dalšímu navyšování zisku alespoň tedy v krátkodobém horizontu. Nelze zapomínat, že index propadl ze svých maxim o více než pětinu, takže z tohoto pohledu by medvědi mohli mít zatím dostatečnou sílu. Odvrácení hrozby obchodních válek by ale mohlo mít potenciál převážit trhy na býčí stranu.

Zdroj: xStation5

EURUSD

Americkému dolaru se v poslední době příliš nedařilo, když obchodníci diskontovali možnou pauzu v utahování měnové politiky Fedu. Na začátku posledního kvartálu 2018 se počítalo s trojím růstem sazeb v tomto roce, ovšem aktuálně se už obchodníci přiklánějí k možnosti, že by sazby mohly dokonce i klesnout. Pár EURUSD se pohybuje v konsolidačním pásmu 1,1300 - 1,1480. V posledních seancích se eurodolar dostal spíše k horní limitě tohoto pásma. Deriváty na úrokové míry naznačují, že by se pár měl nacházet na mnohem vyšších úrovních. Částečně to potvrdila také páteční data z amerického trhu práce, která ani přes velmi dobré výsledky nedokázala s dolarem pohnout na vyšší úrovně. Můžeme tak být "konečně" svědky změnu sentimentu na USD. Z technického pohledu by býci mohli nalézt support na úrovni kanálu 50-období klouzavého průměru. Korekce k této úrovni by mohla přilákat dostatek kupců k proražení úrovně 1,15. Tam se trh dostal naposledy v druhé polovině října.

Zdroj: xStation5

Stříbro

Drahým kovům se v posledních seancích dařilo díky slabšímu USD a také obavám ze zpomalení globální ekonomiky. Zároveň se také pozitivně projevil pokles výnosů z amerických dluhopisů, na jejichž pohyby jsou drahé kovy dlouhodobě citlivé. Graf nicméně napovídá, že by se cenový růst mohl zarazit na současných úrovních. Stříbro prorazilo dlouhodobý range a zastavilo se v blízkosti důležitých úrovní z konce roku 2017 a poloviny roku 2018. Býci zatím neměli dostatek síly na prolomení těchto úrovní. Navíc na této úrovni se nachází také 50 % Fibo úroveň poklesu, který započal v polovině minulého roku. Suma sumárum nepokládáme v současnosti za pravděpodobné, že po výrazném růstu by stříbro ještě našlo dostatek sil k boji s touto rezistencí.

Zdroj: xStation5

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • TOP 3 grafy tohoto týdne: OIL.WTI, DE30, EURUSD
    Začněme dnešní analýzu na trhu s ropou, která se stále drží v blízkosti post-pandemických maxim. Přes průraz pod lokální trendovou čáru se prodejcům nepodařilo převzít kontrolu nad trhem. Z technického pohledu vypadá oblast okolo 40,50 jako klíčová rezistence. Pokud se cena pod touto úrovní udrží, tak vidíme dobrou šanci na korekci. V případě tohoto scénáře by úroveň 37,50 dolarů byla pro medvědy logickou cílovou cenou. Tato úroveň je definována předchozími cenovými reakcemi a také 61,8 % Fibo retracementem. Obchodníci by měli mít na paměti, že OPEC+ dnes diskutuje snížení těžebních kvót. Rozhodnutí, ať už bude jakékoliv, by se mohlo stát významným katalyzátorem dalšího cenového pohybu.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: OIL.WTI, Zlato, EURUSD
    Poslední pozitivní korekce na trhu s ropou naznačuje, že se downtrend blíží svému závěru. Poklesy byly zastaveny mírně pod hladinou klíčového supportu na úrovni 51 dolarů za barel. Pokud se podíváme na denní graf, tak zřetelně vidíme formaci dvojitého dna. Býky by ještě více mohla navnadit svíčková formace Kladivo, která se včera objevila na grafu. Pokud cena ropy WTI zůstane nad úrovní 52,15 dolarů (úroveň "neckline" formace dvojitého dna), tak pravděpodobnějším scénářem je pokračování růstu. Jako nejbližší úroveň rezistence vnímáme 38,2 % Fibo retracement. V případě rychlejšího pohybu vzhůru je další rezistence ohraničena předchozí Price Action a úrovní 50 % Fibo retracementu (57,20 dolarů). Na druhou stranu návrat zpět pod 51 dolarů by mohl znamenat akceleraci downtrendu.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: Stříbro, Zlato, Platina
    Na trhu s drahými kovy jsme v poslední době svědky masivní volatility. Denní cenové pohyby překročily 4 % a cena stříbra jen včera propadla o více než desetinu. V tomto týdnu se tak podíváme na grafy 3 drahých kovů z technického pohledu - zlato, stříbro a platina.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: UK100, ropa, USDIDX
    Většina hlavních akciových indexů si v posledním týdnu prošla korekcí. UK FTSE 100 (UK100) byl jedním z indexů, který z tlaku na pokles vyšel se ctí. Svoji roli hrála oslabující britská libra, protože hlavní britský index je zaplaven společnostmi s mezinárodní expozicí. Z technického pohledu vidíme, že se index v posledních týdnech pohybuje v trojúhelníkovém pásmu konsolidace. Tyto formace obvykle naznačují pokračování trendu. V blízkosti 200 denního klouzavého průměru můžeme najít horní limitu tohoto patternu, který tak je silným prvním cílem pro býky. Průraz by mohl přinést finální impuls k dokreslení struktury páté vlny. V tomto případě by se vyplatilo sledovat až úroveň 7500 bodů.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: USDCAD, ITA40, SOYBEAN
    Kanadský dolar patří mezi nejvíce rostoucí měny v tomto týdnu. Hlavním důvodem je odraz cen ropy na vyšší hodnoty a také poznámky amerického prezidenta Donalda Trumpa ke clům na ocel a hliník. Ropa se obchoduje na vyšších úrovních kvůli situaci na Středním východě, nicméně nejvyšší impuls pro CAD znamenalo rozhodnutí Donalda Trumpa vyjmout Kanadu a Mexiko z celního režimu na ocel a uhlí. Tento krok je předzvěstí ratifikace smlouvy USMCA - náhradě NAFTA. Pár USDCAD se obchoduje pod úrovní 1,34 a dostal se pod spodní limitu trojúhelníkového patternu. Pokud bude pokles dále pokračovat, tak se nedá vyloučit otestování nižší úrovně rostoucí klínové formace.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: USDIDX, USDTRY, OIL.WTI
    Minulý týden patřil na americkém dolaru k těm zajímavějším, a to hlavně s ohledem na středeční zasedání Fedu. Centrální bankéři vyloučili jakékoliv zvyšování sazeb v tomto roce a oznámili, že nebudou pokračovat ve snižování celkové bilance banky, což snížilo atraktivitu americké měny v očích investorů. Nicméně slabost amerického dolaru byla pouze dočasná kvůli nárůstu rizikové averze. Tu vyprovokovalo v pátek dopoledne zveřejnění indexů PMI v Evropě, které se v některých případech propadly výrazně pod očekávání trhu. Nárůst rizika dokonce převrátil obvyklou rostoucí výnosovou křivku amerických dluhopisů. Z technického pohledu se dolarový index znovu odráží na vyšší hodnoty z oblasti dolní limity rostoucího kanálu, která už v nedávné minulosti vícekrát posloužila jako support (červené elipsy na grafu níže). Je dobré také zmínit, že cena dokázala na počátku března překonat maxima minulého roku pouze marginálně. Poslední vývoj dává určitou naději býkům, protože naznačuje obrat. Spodní limita rostoucího kanálu a 200 denní klouzavý průměr budou nadále sloužit jako první důležitější support, takže průraz na nižší hodnoty by mohl naopak naznačovat hlubší propad.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: USDJPY,  DE30, CD Projekt
    Nový týden přinesl změny na finančních trzích. Japonský jen a další asijská aktiva reagovaly na obavy okolo šíření koronaviru. DAX vytvořil nový historický rekord a akcie polského herního vývojáře CD Projekt se odrazily vzhůru po výprodeji z minulého týdne. Pojďme se podívat na aktuální technickou situaci na těchto instrumentech.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: US100, DE30, Stříbro
    Začněme dnešní analýzu americkým technologickým indexem - NASDAQ (US100). Z technického pohledu na graf to vypadá, že poslední výprodej je už kompletně za námi. Prodejci index stlačili v minulém týdnu pod spodní limitu rostoucího trendového kanálu, ale cena se rychle vzpamatovala a signalizuje návrat rostoucího trendu. Pokud současný býčí sentiment vydrží, tak můžeme v blízké budoucnosti očekávat útok na historické maximum. Pokud naopak opět převezmou iniciativu prodejci v blízkosti úrovně 13 590 bodů, tak se na grafu objeví formace dvojitého vrcholu. Index by tak vytvořil silnější rezistenci, kterou by se mu nemuselo dařit v brzké době překonat.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: US100, US500, US30
    Americké indexy se už několik měsíců pohybují stále v růstovém trendu. Předchozí poklesy způsobené pandemií koronaviru byly kompletně zlikvidovány na Nasdaqu a S&P 500. Index Dow Jones se však stále nachází pod letošními i historickými maximy. Dnes se podíváme na tři nejdůležitější indexy na Wall Street z pohledu technické analýzy.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: US2000, GBPUSD, Brent
    Během brouzdání hlavními akciovými indexy se někdy zapomíná na Russell 2000 (US2000). Možná proto, že akcie malých firem nejsou pro některé investory zajímavé. Tento index si ovšem pozornost zaslouží. Během posledních dvou měsíců vzrostl o 27 %. Zároveň se ovšem přiblížil na dosah úrovně 200 denního klouzavého průměru, což může být pro některé býky výrazný varovný signál, zvláště pak po tak výrazném růstu na počátku roku. Momentum však zůstává silné a mohlo by pomoci překonat také medvědí signál ve formě včerejší svíčky. Pokud se kupujícím podaří překonat zmíněný klouzavý průměr, tak se mohou soustředit na další hladinu 1645 bodů, což je úroveň 78.6% Fibo poklesu, který započal na začátku června 2018.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: US500, GBPUSD, AUDUSD
    Nejprve se dnes podívejme na široký americký index - US500 (S&P 500). Eskalace napětí mezi USA a Čínou ohledně vzájemného obchodu nabrala na dynamice a poslala globální akciové indexy do červených čísel. US500 ztratil 250 bodů (přes 8 %) jen za poslední týden. Na grafu můžeme vidět dolní limitu ovebalanční struktury, ovšem rychlost posledních ztrát byla velmi rychlá. Úroveň 2800 bodů zůstává nejbližším supportem a v případě, že bude proražena, tak další důležitou hladinou je až úroveň v okolí 2740 bodů (předchozí minimum a 38,2 % Fibo.
  • Top 3 grafy tohoto týdne: US500, TNOTE, OIL.WTI
    Na finančních trzích se stále nevzdává pozitivní nálada a zvláště to platí v případě amerického akciového trhu. Díky lepším statistikám z Číny a pozitivním poznámkám z vyjednávání o nové obchodní dohodě mezi USA a Čínou se S&P 500 (US500) stále tlačí na vyšší hodnoty. Důležitá hladina supportu nad úrovní 2800 bodů je stále vzdálenější a naopak otestování historických maxim nad hladinou 2940 stále pravděpodobnější.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: US500, TSLA.US, DE30
    Poklesy na akciových trzích byly v březnu tak prudké, že mnoho investorů neotálelo a naskočilo zpět na pozitivní vlnu. Nikdo příliš nečekal tak výrazný vzestup ve tvaru "V". Americké indexy už byly schopny vymazat 50 % ztrát, které utrpěly od poloviny února. Je však otázkou, zda ke korekci nedošlo příliš rychle. Přece jen globální ekonomika míří do jedné z nejhorších recesí v moderní historii. V dnešní analýze se hlouběji podíváme na důležité akciové indexy S&P500 (US500), DAX (DE30) a nedávnou hvězdu akciových investorů Teslu (TSLA.US), která se opět dere na výsluní.
  • TOP 3 grafy tohoto týdne: Zlato, Bitcoin, Tesla
    Rok 2020 začal na finančních trzích aktivně. Zlato výrazně vzrostlo kvůli růstu napětí na Středním východě. A výrazným vzestupem si těchto dnech prochází také Bitcoin. Na akciích jsme svědky extrémního nárůstu cen akcií automobilky Tesla. Dnes se podíváme na tyto finanční aktiva, a to také z pohledu technické analýzy.
  • Top 3 grafy týdne: DE30, OIL, US100 (06.04.2022)
    Zveřejnění zápisu ze zasedání FOMC ve 20:00 je největší událostí dne. Trhy budou hledat náznaky tempa blížícího se kvantitativního zpřísňování a obsah dokumentu může mít velký dopad na trhy, včetně indexů. Obchodníci na komoditních trzích se zaměří na zprávu DOE v 16:30. Top 3 grafy tohoto týdne jsou DE30, OIL a US100.
  • Top 3 grafy týdne: US2000, USDNOK, Zlato
    Začátek roku je na Wall Street zatím velmi příznivý. Většina hlavních amerických indexů je v plusu, v čele s indexem Rusell2000. Ten je indexem malých amerických společností a od svého prosincového minima vystoupal už o téměř 20 %. K růstům pomáhá hlavně opatrnější měnová politika americké centrální banky a výhled pro pomalejší růst úrokových sazeb. Index tak mohl bez větších problémů prolomit znovu 50 MA a zlikvidovat přibližně polovinu ztrát, které nabral od loňského září.
  • Top 3 kryptoměny ke koupi než bitcoin dosáhne dle CNBC 100 000 dolarů v roce 2024
    Kryptoměnoví analytici předpovídají pro rok 2024 vzestup celého kryptoměnového odvětví. Nový výrazný bullrun tak může vyhnat ceny těchto virtuálních peněz až do nových all-time high - pro Bitcoin se například odhaduje růst ceny, který má přesáhnout hodnotu 100 000 dolarů.
  • TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie měsíce
    Výsledková sezóna amerických společností je v plném proudu a to s sebou přináší i zvýšenou volatilitu. Výjimkou tak nejsou pohyby o desítky procent po oznámení pozitivních, či negativních hospodářských výsledků. Velké cenové pohyby tradičně lákají obchodníky a spekulanty, kteří se na nich snaží vydělat. Přinášíme vám souhrn 3 nejobchodovanějších akcií v Purple Trading za červenec. Co stojí za jejich popularitou a jaký je výhled do budoucna? To vše se dočtete v dnešním článku.
  • TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie týdne
    Letní měsíce bývají co do objemu obchodování spíše pomalejší, hospodářské výsledky však do trhů vnáší zvýšenou volatilitu, které se obchodníci snaží využít. Přinášíme vám souhrn 3 nejobchodovanějších akcií v Purple Trading za první srpnový týden. Co stojí za jejich popularitou a jaký je výhled do budoucna? To vše se dočtete v dnešním článku.
  • TOP 3 nejobchodovanější CFD akcie týdne
    Informace jsou jednou z nejcennějších komodit. Nikdo vám s naprostou jistotou neřekne, kam která akcie zamíří. Někdy však jen stačí vědět, kde a v jaký okamžik investoři zaujímají nejvíce pozic a pokusit se využít daného volume a případné volatility. Přinášíme vám souhrn 3 nejobchodovanějších akcií v Purple Trading za minulý týden. Co stojí za jejich popularitou a jaký je výhled do budoucna? To vše se dočtete v dnešním článku.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster