Pátek 29. březen 2024 03:07
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Purple trading AI
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new

Banky po růstu sazeb ČNB začaly zvedat úročení spořicích účtů

02.01.2019 19:00  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Některé banky v souvislosti s růstem úrokových sazeb České národní banky začaly zvyšovat úročení spořicích účtů. K dnešnímu dni zvýšila jejich úročení Raiffeisenbank, vyplývá z odpovědí peněžních ústavů na dotaz ČTK. Základní úroková sazba ČNB, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla loni po pěti zvýšeních na 1,75 procenta.

Raiffeisenbank začala od 1. ledna nabízet spořicí účet s úrokovou sazbou tři procenta ročně, tedy nejvyšší na trhu, řekla ČTK mluvčí banky Petra Kopecká. Nabídka platí pro všechny klienty, kteří si v bance otevřou osobní účet eKonto Komplet nebo eKonto Smart. Toto úročení se vztahuje na spořenou částku do 150.000 korun po dobu šesti měsíců.

Banka Creditas nabízí na spořicím účtu základní úrokovou sazbu 0,8 procenta. Pokud vklad přesáhne 750.000 Kč, je částka nad touto hranicí úročena sazbou 1,1 procenta. "Zvýšení úroků na spořicím účtu plánujeme," uvedla ředitelka retailového bankovnictví Věra Pavlišová.

Zhodnocení 0,5 procenta na spořicím účtu mohou získat klienti Moneta Money Bank, pokud jim na účet chodí měsíčně alespoň 7000 Kč. Klienti s prémiovým běžným účtem mohou dosáhnout na 1,1 procenta při zůstatku do 999.999 Kč při měsíčním příjmu nejméně 35.000 Kč a aktuální hodnotě podílových listů nejméně 500.000 Kč. "V tuto chvíli zvýšení úrokových sazeb spořicích účtů neplánujeme, do budoucna tento krok nevylučujeme," uvedl mluvčí banky Jakub Švestka.

Sberbank při zůstatku do 300.000 Kč nabízí u některých produktů úročení 1,03 procenta. "Situaci na trhu depozit průběžně vyhodnocujeme, proto od 3. ledna výrazně zvyšujeme sazby korunových termínovaných vkladů pro retailové klienty," sdělil šéf komunikace banky Jan Hainz.

Air Bank nabízí u spořicích účtů bonusovou sazbu jedno procento pro zůstatky do 250.000 korun a 0,2 procenta nad 250.000 Kč. Bonusovou sazbu klient získá, když pětkrát za měsíc zaplatí platební kartou Air Bank. "V tuto chvíli změnu úroků naplánovanou nemáme," uvedla mluvčí Air Bank Jana Karasová.

ČSOB poskytuje spoření s bonusem, kde lze získat sazbu 0,41 procenta (0,01 procenta plus bonus 0,2 procenta za vedení běžného účtu a další 0,2 procenta za investice). Nabízí také produkt se sazbou 2,4 procenta platnou na jeden rok. Podmínkou je ale investice ve stejné výši, jako je vklad na spořicí účet.

České domácnosti měly loni u bank uložen rekordní objem vkladů, který přesáhl 4,4 bilionu korun. Spořicí účty převážně kvůli malým výnosům za termínovanými vklady a vklady ze stavebního spoření zaostávají.

Zdroj: ČTK, Spořicí účet


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Banky EÚ v problémoch, prvý test EÚ bankovej únie?
    Banky tlačia akciové indexy nadol Jedným z dôvodov silného  poklesu akcií je pokles bánk. Od začiatku roka sa prepado...
  • Banky-Grécko 2:1
    Zlé správy pre globálnu ekonomiku, no hlavne pre euroz&oacu...
  • Banky chtějí, aby splácení hypotéky mohli po rodičích „dědit“ děti, důvodem i aktuální zvýšení úroků České národní banky. Ta je však proti těmto takzvaným mezigeneračním hypotékám
    Byty zdražují, průměrná výše hypotéky roste. A po razantnějším než očekávaném zvýšení základní úrokové sazby České národní banky tento týden bude růst ještě více. Spolu s tím se rozšiřuje okruh lidí, kteří nemají šanci dosáhnout na vlastní nemovitost. Začíná se proto mluvit o prodlužování doby splatnosti, či dokonce o mezigeneračních hypotékách, kde by úvěr přecházel z rodičů na děti. Centrální banka tomu však není příliš nakloněna.
  • Banky kolabují, ve Švýcarsku jednají o nouzovém spojení dvou tamních největších, euroatlantické bankovnictví se otřásá. Je třeba se i v Česku bát o úspory?
    V Americe padají banky. Ve Švýcarsku se otřásá jedna ze světově nejdůležitějších bank tak moc, že ji záchrannou půjčkou v přepočtu až za 1200 miliard korun musí na nohy stavět tamní centrální banka. Ale ani to asi nestačí. O tomto víkendu proto budou v režii i této centrální banky probíhat jednání o možné nouzovém převzetí Credit Suisse jejím arcirivalem, UBS. Spojily by se tak dvě suverénně největší švýcarské banky a dvě z devíti nejdůležitějších bank světa. Euroatlantické bankovnictví se po čase třese věru pořádně. Co se to děje? A hrozí něco podobného i v Česku? Je třeba se bát o úspory?
  • Banky majú alternatívu voči Londýnu – Írsko
    Pre Írsku ekonomiku, ktorej veľkosť je už v fiktívne nafúknutá kvôli daňovým relokáciám, by to bolo ďalšie skreslenie. Ostatne nie je normálne, aby bolo maličké Írsko najväčším investorom v USA (@NinjaEconomics):
  • Banky matou lidi, když říkají, že předčasné ukončení penzijního spoření je chybou. Může být, ale také nemusí, jak dokládá příklad
    Poslední dobou si čeští střadatelé v nadprůměrné míře předčasně vybírají své úspory na důchod. Předčasně totiž ukončují doplňkové penzijní spoření či připojištění. Tento vývoj potvrzují čísla prakticky všech tuzemských velkých bank. Jedním dechem tyto ústavy varují, že předčasné ukončování spoření na důchod je chybou. To však není pravda. Nelze to takto kategoricky tvrdit. Může to být naopak finančně prozíravé rozhodnutí.
  • Banky nebo štěkot? Předpověď ceny XRP vs. výkon Shiba Memu pro příští kryptoboom
    Oživení kryptosvěta v roce 2023 podpořilo rozhodnutí americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve prospěch společnosti Ripple Labs. Zpráva o Ripple vyvolala oživení XRP a mnoha dalších altcoinů, přičemž se na trh vrátily meme mince, které se otřepaly z kruté kryptozimy roku 2022.
  • Banky očekávají 3 zvýšení sazeb Fedu
    Největší americké banky, jako jsou Goldman Sachs a JP Morgan, naznačují, že Fed bude s největší pravděpodobností pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb až do poloviny roku. To by potenciálně vedlo ke třem zvýšením, nejspíše o 25 bazických bodů, čímž by se sazby dostaly na 5,5 %.
  • Banky odhadují IPO společnosti Arm na 30 až 70 miliard dolarů
    Podle agentury Bloomberg světové investiční banky odhadují IPO britského výrobce čipů v rozmezí od 30 do 70 miliard USD. Přesná hodnota zatím není známa. Momentálně by se skutečná hodnota měla pohybovat kolem 50 miliard USD. Japonská SoftBank minulý rok usilovala o ocenění společnosti na 60 miliard USD, uvedla agentura Bloomberg News.
  • Banky plošně zdražují hypotéky. Doba ultralevných levných hypoték je pryč, kdo ji chce ještě levně, musí si pospíšit
    Doba ultralevných hypoték je pryč. Úrokové sazby na hypotékách míří v těchto dnech nahoru celkem plošně. V poslední době zdražila své hypotéky většina tuzemských bank.
  • Banky poskytly v lednu hypotéky za 15,8 mld. Kč, meziročně dvojnásobek
    Banky a stavební spořitelny v ČR poskytly v únoru hypoteční úvěry za 15,8 miliardy korun, což je proti lednu růst o 21 procent. Meziročně je to dvojnásobek. Úrokové sazby nových úvěrů zrychlily pokles na 5,36 procenta z lednových 5,54 procenta. Je to nejnižší hodnota od června 2022. Vyplývá to ze statistik České bankovní asociace Hypomonitor. Data dodávají všechny banky a stavební spořitelny poskytující hypotéky na českém trhu.
  • Banky poslaly pražský PX do mínusu
    Evropským akciím se v průběhu úvodní seance tohoto týdne dařilo. Index Stoxx 600 za podpory všech hlavních sektorů roste o zhruba půl procenta. Nejvíce se daří farmaceutickým firmám, jejichž akcie přidávají 0,8 %. Jen v těsném závěsu je následují prodejci základního spotřebního zboží, jejichž zisky jsou jen o několik setin procenta nižší. Naproti tomu americký akciový trh zamířil na začátku dne do mínusu. Index S&P 500 zatím ztrácí čtvrt procenta. Pohyby v rámci sektorů nejsou ale nikterak významné. Nejhůře jsou na tom zatím utility, které přicházejí o 0,6 %. Důvodem jsou zřejmě komentáře ohledně toho, že Čína se zatím zdráhá v uzavření širší obchodní dohody s USA.
  • Banky potrebujú likviditu
    Talianska aukcia Talianska dlhová agentúra dnes predala dlhopisy so splatnosťou 3-, 5- a 10-ročných dlhopisov. Aukcia nedosiahla očakávaný objem 5 mld. ? a výnosy zaznamenali rast, avšak pri súčasných trhových podmienkach sa jedná o čiastočný úspech. Taliansko a Španielsko od začiatku roka emitovali už viac ako polovicu dlhopisov, ktoré mali byť emitované na tento rok a preto môže dôjsť k presunutiu aukcií v prípade vysokej volatility na trhu. Rizikom okrem samotného rastu výnosov je aj volatilita, ak by LCH clearnet urobil podobné navýšenie maržových požiadavkov na talianskych dlhopisoch, ako minulý rok. Skutočný problém by bol na svete.
  • Banky se chystají vydat své vlastní stablecoiny
    Bitcoin, ether a řada dalších altcoinů z první stovky podle kapitalizace pokračuje v poklesu. Vášnivá debata o potřebě agresivnější měnové politiky ve Spojených státech odrazuje investory od investování do kryptoměn, aby se ochránili před inflací. Americký dluhopisový trh začíná být opět atraktivnější, což nutí velké obchodníky přehodnocovat svá portfolia.
  • Banky spomalenie rastu eurozóny nezasiahlo. Naopak, sú ešte viac ochotné úverovať.
    Včera vyšiel najdôležitejší report ohľadom spomalenia ekonomiky eurozóny, na ktorý som v poslednom kvartáli čakal. Jedná sa o prieskum úverových podmienok medzi bankami. Ide o to, že pokiaľ sú banky ochotné ďalej požičiavať za výhodných podmienok, tak by mala ekonomika eurozóny v pohode fungovať v solídnej expanzii. Najmä keď ECB drží sadzby na minimách a potreba ďalšej konsolidácie verejných financií v eurozóne je nízka a týka sa len zopár krajín.
  • Banky: Stabilní zdroj příjmů, vysoká kapitálová vybavenost, dostatečná likvidita
    Bankovní sektor si prošel turbulentní dobou. Nervozitu odstartoval pád několika bank v USA, např. Silicon Valley Bank. Tento ústav, který financoval začínající firmy v Silicon Valley měl slabou likviditu a velké ztráty z prodeje dluhopisového portfolia. Neustál run na banku a následně ho převzal regulátor. Nicméně problémy se nevyhnuly ani evropským bankám. Konkrétně se jednalo o druhou největší švýcarskou banku Credit Suisse. Ta měla problémy již delší dobu.
  • Banky – stroje na výrobu bublín
    Nie je banka ako banka - je banka a je „banka“. Tá prvá - klasická lokálna európska banka, funguje na princípoch frakčného bankovníctva, v podstate rovnako ako pred pol storočím. Tá druhá – „banka“ je nadnárodná korporácia, ktorá sa zmenila na stroj produkujúci bubliny.
  • Banky v CEE musí již v roce 2013 plně vyhovět Basel III, po třech letech až 3 % kapitálu navíc, stanoví rakouský regulátor
    Rakouský regulátor FMA společně s rakouskou centrální bankou do konce roku 2011 ...
  • Banky v ČR kvůli covidu ruší své pobočky nejrychlejším tempem od roku 2008, je jich nejméně minimálně za posledních třináct let
    Zisk bankovního sektoru se loni propadl na méně než polovinu úrovně roku 2019. V roce 2019 přitom dosáhl zhruba 90 miliard korun.
  • Banky v ČR loni zaznamenaly trojnásobný nárůst útoků kyberpodvodníků na klienty
    Banky v ČR loni zaznamenaly 69.685 klientů, které napadli kyberpodvodníci. Je to trojnásobek proti předchozímu roku. Jde jak o případy, kdy klienti přišli o peníze, tak o neúspěšné pokusy. Škoda byla 1,35 miliardy korun. Novináře o tom dnes informovala Česká bankovní asociace. Podle statistik Policie ČR činil loni celkový nárůst kyberpodvodů v ČR 5,5 procenta, byl tak nejnižší od roku 2017.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader