Čtvrtek 28. březen 2024 21:57
reklama
InstaForex Autochartist
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster srovnani

Akcie sa vyhrabali z hlbokých strát. Dolár prudko posilňuje.

02.01.2019 17:57  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Nový rok začína na trhoch volatilne. Po slabšom indexe výrobnej dôvery z Číny z dielne mediálneho holdingu Caixin, ktorý nečakane klesol z 50,1b. na 49,7b., teda pod hranicu 50b., ktorá oddeľuje rast aktivity v sektore od poklesu, sa v ranných hodinách obchodovali hlavné indexy v Európe a futures na americké so stratou okolo 2%. Popoludní, predovšetkým po otvorení amerických trhov, zase zaúradovala nákupná horúčka a hlavné indexy straty vymazali.

Dnešný vývoj S&P 500

Takéto správanie z nášho pohľadu nebude v najbližších dňoch a možno aj týždňoch ničím neobvyklým. Na akciových trhoch sa totiž stretávajú dve vzájomne proti sebe pôsobiace faktory – 1) akcie sú v pomere k očakávaným ziskom (a teda aj v pomere k stavu ekonomiky) najlacnejšie za posledné roky; 2) neistoty v podobe obchodných vojen a jastrabieho FEDu pretrvávajú. A to až dovtedy, kým to neukončí buď FED nejakým holubičím vyjadrením alebo sa USA s Čínou nedohodnú na zmiernení obchodného napätia.

Rozkývaný bol aj dolár. V ranných hodinách bol spolu s akciami pod tlakom. Pre dolár je to neobvyklé, avšak od decembrového zasadnutia FEDu pribúdajú periódy spoločného pohybu, pretože výpredaj akcií je prejavom nedôvery voči budúcemu vývoju americkej ekonomiky a teda aj schopnosti FEDu zvyšovať sadzby. Následne sa však pozviechal. Jednak k tomu prispelo zlepšenie nálady na trhoch, svoje však mohla zohrať aj technika – EURUSD sa dostal do pásma 1,147-1,5, ktoré v posledných mesiacoch slúžilo ako signál pre vyberanie ziskov.

Vývoj EURUSD

Zajtra by mala pokračovať vyššia volatilita. Sledovať sa bude index výrobnej dôvery z USA (16:00; konsenzus: 57,7b.), ktorý môže potvrdiť, ale aj vyvrátiť obavy trhov o spomalenie ekonomiky.

Klíčová slova: USA | Akcie | Fed | Futures | S&P 500 | Volatilita | Indexy | EURUSD | Index | Dolar | S&P | Konsenzus |
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Akcie rostou, finanční trhy vyčkávají na zasedání Fedu
    Na finančních trzích dnes panovala o poznání uvolněnější nálada. Akciové trhy v USA i v Evropě po předchozích propadech dnes výrazně rostly. Hlavním tématem kromě stále více sledované geopolitické situace ve vztahu k Ukrajině bude dnešní zasedání americké centrální banky.
  • Akcie rostou na americké investici do infrastruktury, ropa odmazává ztráty
    Evropské akciové trhy po nepřesvědčivém úvodu týdne dnes zamířily opatrně vzhůru. Panevropský index Stoxx 600 v odpoledním obchodování přidával 0,4 procenta, rostly také indexy v Německu, Francii a Británii. Dařilo se především cestovnímu ruchu, naopak evropské bankovní tituly mírně oslabily. Lehce pozitivní náladu trhů nezkazila ani data o německém ekonomickém sentimentu, která výrazně zaostala za očekáváními.
  • Akcie rostou po zprávách, že Ukrajina netrvá na členství v NATO
    Večer jsme svědky silné korekce na akciových trzích. Investoři se vrhli na nákup akcií po zveřejnění informací, že Ukrajina nebude trvat na členství v NATO. Taková deklarace je důležitým krokem směrem k vyjednávání s Ruskem. Konec války to však neznamená a je otázkou zda se obě strany konfliktu dohodnou na zastavení bojů.
  • Akcie: Rozhodnutie ECB rozvírilo obchodovanie na akciových trhoch
    Včerajšie obchodovanie na akciových trhoch v USA sa nieslo v duchu červených čísel. Index Dow Jones zatvoril na bodovej hodnote 11997 bodov a odpísal si -1,63 %, index S&P 500 poklesol o 2,11 % (1234 bodov). Nedarilo sa ani technologickému indexu NASDAQ, ten si odpísal zo svojej hodnoty -1,99 % a uzatvoril na hladine 2596 bodov.
  • Akcie ruských firem po sankcích prudce klesají, Rusal až o 50 pct
    Ruské akcie dnes oslabují, například hliníkárenský gigant Rusal během obchodování na burze v Hongkongu odepsal téměř 50 procent. Firma se totiž ocitla na novém sankčním seznamu Spojených států, který je reakcí na údajné vměšování Moskvy do předloňských amerických voleb. Na ruském trhu byl propad akcií o něco mírnější.
  • Akcie Salesforce v premarketu propadají
    Akcie společnosti Salesforce (CRM.US) jsou dnes v premarketu pod tlakem. Ztrácejí více než 6 % po zveřejnění kvartálních výsledků. Softwarový gigant vydělal $1,27 na akcii při očekávání $0,92 na akcii (+27 % YoY). Tržby vyšplhaly na $6,86 mld. při očekávání $6,80 mld. Přes pozitivní čísla mohou akcie reagovat na zhoršený výhled dalšího vývoje. Kvůli zvýšené konkurenci na trhu cloudového a podnikatelského software společnost čeká v tomto kvartálu tlak na zisk i tržby. Salesforce čeká pokles zisku na akcii do rozmezí $0,72 a $0,73. Navíc se firma rozhodla jmenovat spoluředitele Breta Taylora k aktuálnímu CEO Marcu Benioffovi.
  • Akcie Samsung mohou mít stejný vývoj jako Volkswagen-dramatický propad a charismatický návrat
    Jihokorejská společnost Samsung Electronics snížila svůj provozní odhad zisku o třetinu, a to v reakci na stažení zařízení Galaxy Note 7 z prodeje. Tato situace připravila společnost zhruba o 2,6 bilionu wonů (57 miliard korun). Nyní svůj čtvrtletní zisk odhaduje na 5,2 bilionu wonů (114 miliard korun) namísto předpokládaných 7,8 bilionu wonů. Samsung se rozhodl definitivně ukončit výrobu a prodej tohoto zařízení. Smartphone Galaxy Note 7 vstoupil na trh v srpnu tohoto roku a měl být přímým konkurentem nejnovějšího zařízení iPhone.
  • Akcie sa obchodujú v blízkosti najvyšších úrovní v tomto roku pred zasadaním ECB
    Hlavné americké akciové indexu, ako US500 a US100, sú na historicky najvyšších úrovniach a nemecký DE30 sa obchoduje len 1% pod najvyššími úrovňami z roku 2019, 90 minút pred kľúčovým zasadaním ECB. Investori sú si istí, že banka musí uvoľniť menovú politiku prostredníctvom zníženia sadzieb a obnovenia programu QE, ale nie je jasné, či dôjde k zníženiu sadzieb už na dnešnom, alebo až na septembrovom zasadaní. Z tohto dôvodu môže mať rozhodnutie veľký vplyv na akciové indexy. Rozhodnutie bude zverejnené o 13:45, zatiaľ čo konferencia po zasadaní začne o 45 minút neskôr.
  • Akcie sa po katastrofálnych číslach z USA držia. Dolár sa po poklese mierne spamätal.
    Americké maloobchodné tržby obvykle nepútajú veľa pozornosti. Dnešok však priniesol nich najväčší prepad od krízy, o 1,2%. Jadrové maloobchodné tržby sa dokonca prepadli o 1,8%. Očakávania pritom hovorili o stagnácii, podstrelenie očakávaní bolo najvyššie minimálne za 10 rokov (a možno aj v histórii). Ešte je skoro pre záver, že americkú ekonomiku čaká prudké spomalenie, pretože v januári bol shutdown a mnohí ľudia odkladali nákupy. Čiže je potrebné si počkať na to, čo ukážu čísla za február, avšak opatrnosť je rozhodne na mieste.
  • Akcie SAS padají kvůli platovým neshodám
    Akcie SAS AB (SAS.SE) se během dnešní seance propadly o 15 % poté, co skandinávská letecká společnost nedosáhla dohody s piloty ohledně jejich mezd a varovala, že další stávka pilotů ohrozí její budoucnost, zejména kvůli probíhající letní sezóně.
  • Akcie Sberbank dnes rostou o 17 %, Putin jí pomůže a má z čeho. Lidé v Česku se o své úspory bát nemusí, je ale prozíravé si je převést do jiné banky, takové, jež není sankcionována
    Akcie ruské Sberbank dnes na burze v Moskvě posilují o bezmála 17 procent. Její akcie těží z toho, že sankce Západu vůči Rusku jsou nakonec slabší, než investoři po celém světě čekali. Lidé v ČR se nemusí obávat o své úspory v tuzemské divizi Sberbank. Do částky v přepočtu 100 tisíc eur jsou jejich úspory tak jako tak ze zákona pojištěny. Je ovšem krajně nepravděpodobné, že by lidé v ČR přicházeli o úspory, jestliže jich ve Sberbank mají i v přepočtu nad 100 tisíc eur.
  • Akcie se dál nahoru nepouštějí. Převládá konsolidace, sentiment se drží
    Odpočinek po dalších rekordech? Zatím to tak vypadá. Po včerejším růstu amerických akciových indexů na nová maxima se pozitivní vývoj přenesl do Asie už pouze částečně a Evropa dopoledne mírně ztrácí. Pokles o 0,1-0,2 procenta těžko můžeme nazvat korekcí, zvláště když to vypadá, že optimismus investoři neztrácejí.
  • Akcie se dnes rozjely vzhůru bez ohledu na strmě rostoucí výnosy
    Evropské akciové indexy během dne nabíraly na síle a Wall Street se po otevření vydala slušně nahoru, když Nasdaq přidává asi 1,5 procenta a kráčí v čele. To by nebylo až tak překvapivé, neboť tento trh vykazuje velké výkyvy oběma směry. Tentokrát však sledujeme jeho růst vedle dalšího silného vzedmutí amerických dluhopisových výnosů, což úplně neladí.
  • Akcie se dnes zvedají i s pokračujícím růstem energií. Eurodolar však obrací dolů
    Akciové trhy si dnes dopoledne zlepšují náladu po včerejšku. Hlavní indexy v Evropě stoupají, a to v případě DAXu o půl procenta, AEX o 1,1, CAC 4O o 0,9 pct a v případě FTSE 100 o 0,7 procenta. Americké dluhopisové výnosy jsou dnes zhruba stabilní, zatímco německé klesají. To i přes další strmý nárůst cen elektrické energie o 9 procent, vyšší ceny plynu a ropu, usazující se výš po včerejším nárůstu.
  • Akcie se drží růstu, když setřásly slabá čínská data
    Úterní ráno je pro evropské akcie převážně pozitivní. Předtím rostly také čínské trhy, a to i přes slabá data. Index PMI v průmyslu se těsně přimknul k neutrální hladině 50 a index v nevýrobním sektoru dokonce spadl citelně pod ni. Z největší asijské ekonomiky tak dostáváme další důkaz, že si delta v třetím čtvrtletí vybírá svou daň.
  • Akcie sektoru Mortage – USA
    Hypotéční trh v USA Výhled pro realitní/hypoteční trh s bydlením je v roce 2017 obecně pozitivní. Trh, přes několik le...
  • Akcie sektoru služeb pro korporace
    Sekce podnikatelských služeb zahrnuje společnosti, které poskytují doplňkové služby jiným odvětvím na trhu. Společnosti z tohoto sektoru pomáhají ostatním firmám soustředit se na své klíčové kompetence a pomáhají jim těžit z provozní efektivity. Mnohé z těchto funkcí spadají do jiných doplňkových oblastí pro většinu společností – např. Zpracování mezd, personální obsazení, marketing / reklama a informační technologie, abychom jmenovali některé z hlavních oblastí.
  • Akcie se mohou odrazit, zatímco dolar bude klesat (očekávejte, že lokální růst v EUR/USD a EUR/JPY bude pokračovat)
    Americký akciový trh tento týden pokračuje v růstu a vyvíjí tlak na dolar, zejména vůči ostatním světovým měnám. Zdá se, že investoři jsou přesvědčeni, že akcie již dosáhly dna, a tak začali nakupovat v naději, že v blízké budoucnosti dojde k růstu. A to navzdory nejnovější zprávě CPI v eurozóně, která naznačovala meziroční růst z 8,1 % na 8,6 %, a také rozšířeným obavám, že světová ekonomika upadne do recese. Včerejší silné oživení indexu DOW o téměř 755 bodů také naznačuje, že trh přehodnocuje celkovou situaci tváří v tvář dobrým datům během reportovací sezóny.
  • Akcie se nadechly k růstu spolu s propadem dluhopisových výnosů
    Pondělí se i přes nervózní začátek přetočilo do příznivého dne pro akcie i dluhopisy. Úvod hodně poznamenaly obavy z dalšího osudu Credit Suisse, když se trh podivoval nad pátečním ujišťováním jejího šéfa, že žádné velké problémy nehrozí. Další zprávy však k tématu nejsou a postupně se akcie uklidnila a nahradila většinu ztrát. Bohužel to samé zatím nevidíme na CDS, které zůstávají nepříjemně vysoko.
  • Akcie se nezvedly a pod tlak se dostávají evropské dluhopisy
    Hlavní trhy zůstávají i odpoledne v negativním módu. Technologickému sektoru neprospívá dohra davového útoku na Kapitol, tedy zrušení Trumpových účtů na Twitteru a Facebooku nebo jednostranné vypnutí Parleru Amazonem. Nepříznivě může na sentiment působit také snaha demokratů dosáhnout odvolání prezidenta Trumpa ještě před jeho předáním moci. V zásadě by to znamenalo jen drobné urychlení jeho odchodu, ale nepříznivě vnímán je odklon od zaměření na fiskální pomoc a také další rozdmýchání nevraživosti ve vysoce rozdělené společnosti. Dění kolem koronaviru se dostává na vedlejší kolej, ale oporu náladě rozhodně neposkytuje.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei ProTrader