Úterý 19. březen 2024 10:22
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
CapXmaster
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024

Rozbřesk: Další úspěšný rok za námi, 20 let eura oslaví ECB koncem QE

31.12.2018 09:11  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Končí starý rok, a ještě než nás obchody zavalí (ne)odolatelnými nabídkami a povánočními slevami, je čas ohlédnout se, jaký vlastně byl. Pro českou ekonomiku to byl rok nepochybně velmi dobrý. Celoroční výsledky sice zatím neznáme, ale už teď je jisté, že růst HDP dosáhl téměř tří procent, inflace i tak zůstala blízko dvojky a nezaměstnanost poklesla na nejnižší úroveň v historii samostatné ČR.

Firmám se sice pod tlakem rostoucích mezd mírně snížila ziskovost (v průměru), nicméně i tak zůstala nadprůměrná ve srovnání s výsledky srovnatelných odvětví a oborů ve starých členských zemích EU. Největší tuzemský průmysl – výroba osobních automobilů – se postupně úspěšně vypořádal se zelenou výzvou v podobě nové regulace emisí a směřoval k novému rekordu v počtu vyrobených automobilů.

Velmi úspěšným rokem byl rok 2018 i pro stavební firmy, kterým po letech opět začaly růst zakázky, až jim na jejich realizaci začali chybět pracovníci a někdy dokonce i materiál. Začalo se stavět (nebo spíše opravovat) nejenom více silnic, ale i bytů. Praha sice boom bytové výstavby na rozdíl od ostatních regionů ČR příliš neprožila, zato více pocítila boom cen bytů. Výsledky stavebnictví, byť jde o poměrně malé odvětví, začaly být stále viditelnější na celkových číslech ekonomiky.

Končící rok byl velmi příjemný i pro obchodníky, které čeká počítání naprosto rekordních tržeb. Asi nebude překvapením, že největší nárůst opět zaznamenaly internetové obchody, které si stále ještě budují svoji pozici na trhu a jejich tržby tak rostou dvojciferným tempem. Zvlášť když konečně začaly expandovat i do dříve neatraktivních oblastí, jako je prodej potravin nebo hobby zboží. A tento jejich boom zdaleka nekončí, když vezmeme v úvahu, že nakupovat se dá i bez front na cokoliv, tedy pokud se zrovna nechcete setkávat s davy koupěchtivých spolu zákazníků. 

A čím jiným poslední úvodník roku zakončit než poděkováním za přízeň čtenářům a přáním všeho dobrého po celý příští rok. Ve vší skromnosti, ať je rok 2019 alespoň tak dobrý, jako byl ten právě končící… S brexitem i bez brexitu.

*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se během pátečního obchodování přiblížila úrovni, kterou jako průměr předpokládala pro poslední kvartál roku tuzemská centrální banka. Dostává se tak k hranici 25,70 EUR/CZK, i když není vůbec jisté, jestli koruna začíná brát konečně vážně prognózy ČNB, zvlášť když její kurz je výsledkem slabého obchodování v závěru roku. Jisté je jen jedno, že českou měnu čeká v prvním čtvrtletí roku velká výzva, neboť se má podle centrální banky pohnout až k hranici 25 EUR/CZK. A pokud koruna nebude chtít této výzvě čelit, bude jí ČNB zřejmě chtít (muset) pomoci opět vyššími úrokovými sazbami a nejspíše se tak stane už v únoru. 

Ještě méně vypovídající, než pohyby na devizovém trhu, je dění na úrokové křivce. Je už docela slušně invertovaná, a to znamená, že trh je buď před koncem roku silně vychýlený, nebo už v blízké budoucnosti plánuje recesi. Každopádně, jak vážně to trh myslí, se ukáže až po začátku nového roku, kdy obchodování opět nabere vyšší obrátky. 

Zahraniční forex
Euro nečeká jen konec roku, poznamenaný nižším obchodováním, ale i oslavy dvacetiletého výročí. A to bude nepochybně příležitost pro vyzdvihování všech jeho výhod a úspěchů a občasné zmínění jeho nevýhod. Slavit se zřejmě bude na slabších úrovních, protože kondice ekonomik zemí eurozóny není zrovna nejlepší a v nadcházejícím roce se bude opět spíše zhoršovat. ECB si nicméně k výročí zavedení eura nadělila konec jeho masivní výroby v podobě QE a přestane tak konečně deformovat ceny na dluhopisovém trhu. Otázkou zůstane, jak se odpojení od euro-kapačky projeví třeba na italských bondech, jejichž nabídku v nadcházejícím roce podpoří další nárůst italského dluhu. A vlastně nejen toho italského, protože velkorysé zadlužování, jak se zdá, plánuje i Francie. Jestli se dá udělat k dvacátému výročí nějaký rychlý závěr, tak snad jen ten, že někomu euro pomohlo více, někomu méně a někdo na jeho zavedení asi nikdy nezapomene.

Akcie
Americké akcie v pátek bojovaly o to, aby prodloužily dvoudenní rally o další den a bohužel se to nepodařilo. Index S&P500 uzavřel obchodní seanci se ztrátou 0,2 %, Dow Jones byl ještě o něco slabší (-0,4 %), ale Nasdaqu se podařilo udržet alespoň lehký 0,1% zisk. Na rekordní středeční nárůsty a čtvrteční vybojované zisky se navazovalo jen opatrně, ale přesto v pomalém, ale setrvalém nárůstu dokázaly akcie sice posílit, závěr seance ale shodil trhy zpět pod nulu. Největší ztráty zaznamenal energetický sektor (-0,9 %).

Růstem o 5,6 % investory potěšila Tesla. V pátek se také vrátila do burzovního obchodování společnost Dell Technologies, poté co ji před 6 lety z obchodování stáhnul její zakladatel Michael Dell. Obchodování začala na 46 USD a zakončila na 45,43 USD.


 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Dalším letošním zvýšením sazeb ČNB neskončí. Lira i libra pod tlakem
    Česká národní banka na svém srpnovém zasedání podle očekávání zvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu na 1,25 %. Jde už o třetí navýšení této úrokové sazby v letošním roce a zřejmě ne poslední. Současně s dvoutýdenní repo sazbou ČNB upravila i diskontní a lombardní sazbu na 0,25 %, respektive 2,25 %. Bankovní rada se tentokrát rozhodovala na základě nové prognózy, která na rozdíl od té poslední (květnové) vyznívá na krátkém horizontu razantněji, avšak v delším horizontu je méně radikální než ta minulá.
  • Rozbřesk: Další nadílka nových státních dluhopisů na obzoru
    Český dluhopisový trh čeká další solidní nadílka státních dluhopisů. MF včera zveřejnilo emisní kalendář, podle kterého v dubnu nabídne investorům dluhopisy za 24 mld. korun ve splatnosti od tří do patnácti let. Za celý kvartál by pak mělo jít o maximálně 60 mld., které chce ministerstvo z trhu získat. A vlastně by to nemusel být ani problém. Úvod roku byl sice slabší z pohledu zájmu i výsledků emisí, nicméně situace na bondovém trhu se docela změnila k lepšímu. Zájem o dluhopisy roste, i když zahraniční investoři z tohoto trhu úspěšně couvají. Ze statistik státního dluhu se dá vyvodit (vyspekulovat), že nerezidenti bondy ani tak nevyprodávají, ale spíše čekají do splatnosti. Získané koruny však už do dluhopisů zpátky většinou neinvestují. Trh tak znovu opanovaly domácí subjekty, jejichž podíl z necelých 50 % v září loňského roku vyšplhal na více než 62 %. A pondělní splátka padesátimiliardového dluhopisu nejspíše jejich podíl dále navýšila. Trh se pozvolna a vlastně i bezbolestně vrací do podmínek před koncem intervenčního režimu. Nakonec proč by investoři spekulující na posilování koruny měli mít eminentní zájem nakupovat dlouhé papíry s vidinou, že jejich ceny budou klesat s tím, jak bude chtít ČNB normalizovat úrokové podmínky v ČR.
  • Rozbřesk: Další prohra Mayové, bude následovat zamítnutí tvrdého brexitu?
    Theresa Mayová utrpěla v britském parlamentu další porážku. Nebyla sice tak výrazná jako první, ale i tak třetí hlasování o staro-nové “výstupní” dohodě nedává v dohledné době moc velký smysl. Budou tedy následovat hlasování jiná. Dnes se mají poslanci rozhodnout, zda chtějí tvrdý brexit. Pokud návrh velkou většinou odmítnou, oslabilo by to pravděpodobně tábor tvrdých brexitářů, kteří se nebojí chaotického odchodu z EU “bez dohody”. Na takovou zprávu by libra mohla zareagovat lehce pozitivně, stejně tak jako euro (na frontě s USD) a možná i středoevropské měny.
  • Rozbřesk: Další propad evropského automobilového trhu
    Už čísla z minulého týdne ukázala, že se situace v evropském automobilovém průmyslu v průběhu října a listopadu zlepšila. Jak už ovšem naznačují předběžná čísla z Německa, nešlo o trvalejší zlepšení ani o lámání rekordů. Nicméně i to stačilo na výraznější zvýšení dodávek nových vozů zákazníkům. Prosincové registrace nových aut se tak alespoň vyšplhaly na tříměsíční maximum, ale i tak se meziročně propadly o 23 %, respektive o 15 % srovnáme-li je s prosincem roku 2019.
  • Rozbřesk: Další propad prodejů aut v EU, tentokrát o více než tři čtvrtiny
    Už v březnu se evropský trh s osobními automobily, měřený registracemi nových osobních aut, propadl o více než polovinu, v dubnu to bylo meziročně dokonce o tři čtvrtiny. Pandemie koronaviru a s ní spojené restrikce a dobrovolné odstávky výrobců v podstatě zcela ochromily prodej osobních vozů napříč kontinentem a výrazný pokles prodejů byl patrný i v zemích, které k žádným razantním restrikcím nepřistoupily. Prozatím šlo o tzv. nákladový šok, který kromě zmíněných restrikcí a odstávek umocnilo i zamrznutí dodavatelských řetězců v rámci některých výrobních skupin.
  • Rozbřesk: Další rok s deficitem. Ropa Brent u 75 dolarů
    Ačkoliv se české ekonomice velmi dobře daří a daňové příjmy narůstají, má státní rozpočet v letošním a stejně tak i v příštím roce hospodařit se schodkem 50 mld. korun. Alespoň s tím počítá návrh rozpočtu pro následující rok, který je postaven na více než tříprocentním růstu HDP, rekordně nízké nezaměstnanosti a solidním růstu mezd v ekonomice.
  • Rozbřesk: Další slabší čísla z ekonomiky na obzoru
    Zatímco finanční trhy budou udržovat v napětí volby v USA, které rozhodnou o síle prezidenta v parlamentu, v ČR začaly dobíhat poslední čísla za třetí kvartál letošního roku. Samozřejmě tím úplně finálním, potvrzujícím kondici českého hospodářství, bude až HDP, nicméně v mezičase přichází várka dat z maloobchodu (včera), průmyslu, stavebnictví a zahraničního obchodu (vše dnes). Jsou to čísla, která naznačí, jak moc reálný je optimismus ČNB předpokládající zrychlení ekonomiky právě v daném čtvrtletí.
  • Rozbřesk: Další snížení sazeb ČNB na spadnutí. Americká recese a maďarské QE?
    Už příští čtvrtek bude centrální banka znovu rozhodovat o snížení její hlavní úrokové sazby. Na rozdíl od předchozích dvou jednání, kdy celkem repo sazbu ČNB srazila o 125 základních bodů na aktuální jedno procento, se budou centrální bankéři rozhodovat nad regulérní prognózou, o jejímž vyznění lze samozřejmě jen spekulovat. ČNB totiž prozatím nijak nenaznačila, s jak hlubokým a dlouhým propadem ekonomiky vlastně „počítá“. Nedávné komentáře o čtyř až pětiprocentním poklesu jsou nejspíše už pasé, a proto samotná prognóza bude tentokrát ostřeji sledovaným výstupem než kdykoliv jindy.
  • Rozbřesk: Další test prognózy ČNB
    Zdá se, že ČNB má chuť své úrokové sazby znovu zvýšit, a dál tak postupovat na cestě v tzv. normalizaci úrokových sazeb. Prozatím ji od toho odrazoval vysoký stupeň nejistoty a rizika převážně externí povahy, zatímco domácí čísla spíše nahrávala vyšším sazbám.
  • Rozbřesk: Další “test” prognózy ČNB
    To, že je český trh práce čím dál napjatější, potvrzují každý měsíc statistiky nezaměstnanosti. ČR se i nadále může chlubit nejnižší nezaměstnaností v historii a nejvyšší zaměstnaností a počtem volných pracovních míst v rámci celé EU. Dnes tento obrázek doplnily údaje o mzdách za druhé čtvrtletí, které naznačily, jak moc se právě tento nesoulad promítá do ceny práce a zda se tak naplňuje scénář ČNB počítající s posílením mzdových (a současně i inflačních) tlaků v české ekonomice.
  • Rozbřesk: Další ústup zahraničních investorů z českého dluhopisového trhu
    Ještě ve středu guvernér ČNB mluvil o tom, jak česká ekonomika roste nad potenciálem, a už ve čtvrtek nová várka dat z průmyslu, stavebnictví či maloobchodu potvrdila, že se na tomto směru nic nemění ani v úvodu letošního roku. Lednová čísla dopadla velmi příznivě pro všechny tyto oblasti. Průmysl si meziročně připsal dalších 5,5 % (opět především díky automobilkám), stavebnictví dokonce díky příjemnému počasí dokonce necelých 34 % a tržby obchodníkům se reálně zvýšily dokonce o více než 8 %. Ekonomika tedy na první pohled nepolevuje ve svém růstu ani na začátku letošního roku, kdy se stále více prohlubuje nedostatek pracovníků takřka ve všech odvětvích a oborech. A ne náhodou všude panuje pozitivní nálada podporovaná rostoucími zakázkami, respektive stále menšími obavami z blízké budoucnosti. Nakonec to byly právě tzv. měkké ukazatele sentimentu, které v předstihu naznačily, že se na dosavadním trendu tuzemské ekonomiky zatím nic nemění.
  • Rozbřesk: Další zatěžkávací zkouška prognózy ČNB
    Dnes čekala nejnovější prognózu ČNB další zatěžkávací zkouška, a sice v podobě HDP za třetí kvartál. Máme sice k dispozici předběžný odhad statistického úřadu, který naznačil další zpomalení ekonomiky až na meziroční 2,3 %, nicméně právě dnes jsme se dozvěděli zpřesněné číslo HDP, a především pak i podrobnosti o vývoji nabídkové i poptávkové strany naší ekonomiky. Ukáže se konečně, co ekonomiku ve třetím kvartále skutečně táhlo nahoru a co ji naopak drželo při zemi. Jaký byl vliv dopravy, obchodu a stavebnictví, o němž statistici hovořili v předběžném komentáři jako o motoru růstu v tomto období, a zejména pak, jaká byla tentokrát role největšího tuzemského odvětví – zpracovatelského průmyslu.
  • Rozbřesk: Další zpřísnění opatření v Česku a v Německu a problémy průmyslu se podepíšou na výkonu ekonomiky
    Pandemie bude pro nastupující vládu bezesporu tématem číslo jedna. Rekordní počty nakažených v Česku i v Německu jsou špatnou zprávou nejen pro zdravotní systém, ale také pro ekonomiku. Přísnější opatření a přirozený pokles pohybu lidí (mobilita již podle dat společnosti Google klesá) opět dopadnou na sektor služeb. Je sice pravděpodobné, že to bude méně než před rokem, je třeba si ale uvědomit, že právě služby byly tentokrát hlavním motorem českého růstu v posledním kvartále.
  • Rozbřesk: Další zrychlení inflace. Poslední argument pro další růst sazeb
    Dnešní inflační čísla přinášejí další zrychlení meziročního růstu cen. Už v červenci přitom inflace zrychlila o poznání více, než jsme předpokládali my i ČNB, a to zejména kvůli jádrové inflaci. Tu žene vzhůru na jednom z předních míst imputované nájemné tažené rostoucími cenami nemovitostí a cenami ve stavebnictví (ty se do imputovaného nájemného v CPI přímo promítají).
  • Rozbřesk: Další zvrat v obchodní válce, USA odkládají platnost nových cel
    Donald Trump včera zmírnil obavy z globální obchodní války, když odložil uvalení cel na některé výrobky a jiné ze “sankčního seznamu” úplně vyškrtl. Cla na telefony a vybranou elektroniku budou nově uvalena až od poloviny prosince a dovozy farmaceutického zboží a výrobků důležitých pro národní bezpečnost byly ze sankčního seznamu úplně vyškrtnuty. Trhy přivítaly tento krok s nadšením. Akcie táhly vzhůru zejména technologické tituly - Apple si připsal přes 4 % a širší index S&P 500 povyskočil vzhůru o 1,5 %. Naopak bezpečné dluhopisy smazaly trochu ze svých masivních zisků z posledních seancí, stejně jako zlato, které spadlo ze šestiletých maxim.
  • Rozbřesk: Další zvýšení sazeb ČNB na obzoru?
    Začíná týden nabitý zajímavými událostmi, z nichž asi tou nejvýznamnější bude pro tuzemský finanční trh čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB. Centrální bankéři budou mít v rukou novou – letos už čtvrtou – prognózu, a proto se už asi nemá smysl vymezovat vůči té současné, která je už ze srpna. A nový výhled bude vedle pravděpodobného dalšího zvýšení úrokových sazeb tím nejzajímavějším výstupem listopadového jednání rady. Ukáže se totiž, zda ČNB zůstává i nadále optimistická ohledně dalšího zrychlování růstu české ekonomiky jako doposud, stejně jako přesvědčená o rychlém posilování koruny.
  • Rozbřesk: Daňový balík Republikánů je pro dolar dalším bonusem, reforma však musí projít
    Všeobecná nuda, která po minulém hektickém týdnu zavládla na globálních finančních trzích, vybízí něco si říct o připravované daňové reformě v USA a jejím dopadu na dolar, neboť to je asi tak jediné, co může běžného smrtelníka v ČR na tomto tématu zajímat.
  • Rozbřesk: Deadline brexitu se prodlužuje o další tři měsíce
    Už čtyři dny před termínem (v pondělí) se vyjasnilo, jakým směrem bude pokračovat brexit. A „překvapivě“ tím stejným jako doposud, neboť Británie dostala další tři měsíce na to, aby svůj odchod z unie završila. Do konce ledna tak možná bude jasné, zda Británie skutečně z unie odejde či nikoliv. Avšak je to přece jen dlouhá doba, během níž se může stát leccos - ať už jde o možnost předčasných voleb nebo referendového reparátu. Ve hře ovšem současně zůstává možnost divokého odchodu stejně jako zrušení brexitu. Pro firmy i finanční trhy se tak jen prodlužuje doba nejistoty a pro britské zákonodárce čas na to, aby si rozmysleli, jak dál.
  • Rozbřesk: Deficit českého rozpočtu narůstá
    Po nejhorším dubnovém výsledku státního rozpočtu za posledních sedm let přišel na řadu i nejhorší květnový výsledek. Hospodaření státu v letošním roce stále zaostává za očekáváním (plánem), a tak se už za prvních pět měsíců podařilo vytvořit deficit přesahující hranici padesáti miliard korun.
  • Rozbřesk: Deficit pozitivních zpráv narůstá
    Jestli je v posledních měsících nadbytek něčeho, tak především nepříznivých ekonomických zpráv z našeho blízkého okolí. Ať už jsou to stále jasnější známky slábnoucí evropské ekonomiky nebo zhoršující se nálady firem (viz Ifo) a analytiků (včerejší ZEW). Kdybychom měli hledat společného jmenovatele s touto expanzí negativismu, bude to nepochybně obava ze zhoršení mezinárodního obchodu, respektive potenciálního vyhrocení tzv. obchodních válek s následnými dopady na zahraniční trhy.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Dukascopy new