Úterý 19. březen 2024 07:26
reklama
Instaforex ebook
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Purple pivot points
reklama
XTB trading konference 2024

Z pohledu měnové politiky byl rok 2018 přelomový

28.12.2018 10:51  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Politiky, které sledují centrální banky od finanční krize v roce 2008, podnítily nejdelší vzestupné období v historii a vytvořily podmínky pro éru stabilního hospodářského růstu. Medvědí trh bije na poplach poslední naději na „vánoční rally", tradiční vzestupný trend jakéhokoliv konce roku, který se statisticky vyskytuje během osm let z deseti. Situace na trzích je však letos velmi turbulentní a nejistá takže vzestupná rally cen se do konce roku neočekává.

Trend deprese je skutečně celosvětový. Evropské akcie ztrácejí dvakrát až třikrát více než akcie a indexy na Wall Street. Ve Frankfurtu DAX 30 od ledna poklesl o 17,56 %, londýnský FTSE 100 přes 12,24 % a Eurostoxx 50 14,4 %. Americké indexy jsou na tom o něco lépe a v ročním horizontu ztrácí S&P 500 8,47 %, NASDAQ 100 4,12 % a Dow Jones 7,9 %. Konec roku se blíží a akciové tituly jsou i v rámci denního a týdenního rozpětí v červených číslech. Přetrvávající obchodní napětí a zvýšená politická nejistota zesílily odchod investorů do bezpečných aktiv. Většina komodit z tohoto období těží a jejich ceny jsou v krátkodobém horizontu mírně rostoucí.

Finanční trhy opět zažili v posledním čtvrtletí prudkou korekci, což znamenalo nový náraz na cestu měnové normalizace, kterou přijali hlavní centrální banky. Ceny aktiv zaznamenaly všeobecný pokles. Výnosy amerických státních dluhopisů vzrostly v říjnu předtím, než prohráli tento nárůst a pokračovaly v jejich poklesu, kdy se rozšiřoval odprodej rizikových aktiv.

V prosinci trhy zažily nové turbulence spojené s výnosy. Kontrastní signály zaslané světovou ekonomikou a postupné, ale stabilní zpřísňování finančních podmínek jsou základem korekce trhu. Americká centrální banka ve středu 19. prosince zvýšila své klíčové sazby o čtvrtinu procentního bodu a ignorovala tlak Donalda Trumpa. Současně ale revidovala svoje plány dalšího zvyšování směrem dolů. Ze tří připravovaných, na dvě zvyšování v příštím roce. Éra hojné likvidity skončila, FED se už téměř rok normalizuje a Evropská centrální banka (ECB) minulý týden potvrdila plány ukončení kvantitativního zmírňujúciho programu. Toto naprogramované ukončení politiky kvantitativního uvolňování na celém světě znamená začátek nové éry.

Po 10 letech laxní měnové politiky byl rok 2018 bodem zlomu. Tato změna roztříštila finanční trhy. Po masivní expanzi se bilance velkých centrálních bank stabilizují. Rekalibrace čistých nákupů ECB ve výši 30 miliard eur měsíčně a snížení rozvahy FEDu znamenaly začátek stažení likvidity. Finanční podmínky se zhoršily a mraky nad světovou ekonomikou se hromadí.

Americká ekonomika roste rychleji než všechny vyspělé ekonomiky, ačkoli i u ní se odhaduje zpomalení růstu v příštím roce. Zpomalení růstu však neznamená konec růstu akciových trhů, pokud se měnové podmínky nestanou příliš restriktivní. V této souvislosti se pozornost investorů přirozeně zaměřuje na měnovou politiku FEDu, která by v případě příliš omezujících opatření mohla způsobit silnější pokles trhů.

Argumenty pro medvědí trh jsou četné. Jde například o zpomalení globálního růstu, pokračování utahování měnové politiky ve Spojených státech, recese v mnoha rozvíjejících se zemích, vícenásobné krize v eurozóně zejména v Itálii a ve Francii, komplikace s realizací Brexitu, stále vysoká rizika komerční války, zvýšení protekcionismu v celosvětovém měřítku a geopolitické hrozby a útoky po celém světě.

Otázka, zda je skutečně možné vystoupit z deseti předchozích let zotavování, aniž by to vyvolalo další finanční krizi, zůstává otevřená. Poslední fáze expanzního cyklu mohou generovat měsíce nebo dokonce roky solidní výnosy, ale nyní je nezbytné být obezřetný v oblasti řízení rizik, a to zejména rizik likvidity.

Silvia Holá, xPartners


Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zotavení ropy po dvoudenním poklesu
    Ropa se zotavila po dvoudenním propadu způsobeném obavami z globálního hospodářského útlumu díky posilujícím výrobkovým trhům.
  • Zotavování průmyslu se v srpnu zadrhlo. Letos se propadne o deset procent
    Tuzemský průmysl v srpnu zklamal. Propadal se v meziročním pohledu výrazněji než v červenci. Obecně se čekal slabší srpnový propad, než k jakému došlo. Ovšem tento vývoj jde ruku v ruce s vývojem průmyslové výroby v okolních zemích, která například v Německu v srpnu rovněž zklamala.
  • Zoznam opatrení, ktoré pokles čínskych akcií nezastavili, čo príde ďalej?
    Včera sa čínsky akciový index Shanghai Composite prepadol o vyše 8 %, dnes to bolo o ďalších 1,7 % a nachádza sa len t...
  • 🔥 Zoznámte sa s novou sekciou HOT ❗
    S radosťou vám predstavujeme novú sekciu HOT v ponuke MarketWatch na obchodných platformách XTB. Táto časť predstavuje trhy, ktoré priťahujú najväčšiu pozornosť obchodníkov v danom okamihu. Nájdete tám všetky inštrumenty, ktoré XTB ponúka, ako sú obchodovanie CFD kontraktov na FX, indexy, komodity, kryptomeny, akcie a ETF, ktoré sú v danom okamihu v centre pozornosti obchodníkov.
  • 🔍 Zoznámte sa s 3 najlepšími trhmi týždňa!
    Minulý týždeň po zasadaní FOMC prudko vzrástla volatilita. Na trhoch so zlatom, USD a akciami bolo možné pozorovať veľké cenové výkyvy. Bitcoiny mali zasa volatilný začiatok týždňa po rozšírení prísnych opatrení na ťažbu kryptomien v Číne.
  • Z pádu banky Lehman jsme se téměř nepoučili
    Od pádu Lehman Brothers uplynulo už sedm let a místo toho, abychom tuto událost využili jako možnost, jak řešit nadbyt...
  • Zpátky pod 4 %, nezaměstnanost dál klesá
    Tuzemská registrovaná míra nezaměstnanosti pokračuje v poklesu, snížila se již třetí měsíc v řadě a v souladu s naším odhadem dosáhla v květnu 3,9 %. Dostala se tak na nejnižší úroveň od listopadu a oproti loňskému květnu je vyšší „jen“ o tři desetiny procentního bodu. Uchazečů o zaměstnání Úřad práce eviduje 285 822, tedy meziměsíčně o 12 054 méně, zatímco počet volných pracovních míst narostl o 3 197 a dosáhl počtu 346 604. Opět tak narůstá nesoulad mezi potřebami zaměstnavatelů a možnostmi či preferencemi zaměstnanců. Oproti květnu loňského roku je na pracovním trhu o 19 678 více uchazečů, a o 15 554 více volných míst. Na jedno volné pracovní místo aktuálně připadá 0,8 uchazeče.
  • Zpět ke skvělému transmisnímu mechanismu
    Odhady rovnovážného kurzu koruny naznačují mnohem silnější hladiny než ty, které pozorujeme v poslední době. Myslíme si, že této rovnováhy koruna jen tak nedosáhne. Podle nás za tím z velké části stojí velký objem devizových rezerv ČNB. Centrální banka přitom nemá v plánu je v nejbližší době redukovat. Množství likvidity na korunovém trhu přitom narušuje tradiční kanály transmise měnové politiky. Úrokový diferenciál vůči euru například nevede k posílení koruny. Věříme, že součástí návratu k neutrální měnové politice a funkční transmisi by měla být i diskuse o redukci bilance ČNB.
  • Zpět v USA…
    Ve Spojených státech převládá pocit, že obchodní cyklus se blíží ke konci: infrastruktura v zemi je opotřebovaná, letiště vypadají...
  • Zpevnění akcií ČEZ o víc než dvě pct. dnes napomohlo pražské burze k růstu
    Index PX pražské burzy dnes zpevnil o 0,44 procenta na 1373,34 bodu. Vzhůru ho táhly především cenné papíry společnosti ČEZ a banky Erste. Výraznějšímu růstu indexu bránily akcie firmy Philip Morris či Komerční banky. Vyplývá to z údajů na webu burzy.
  • Zpochybňování statistických dat ze strany vládních politiků nahrává dezinformační scéně. Politici totiž zpochybněním bez hlubší znalosti věci nahlodávají důvěru veřejnosti ve stát a jeho úřady i důvěru v EU
    Údaje k růstu cen plynu v zemích EU, které dnes zveřejnil Eurostat, vyvolaly v Česku nebývalý rozruch. Zpochybňují je jak energetické firmy v čele s ČEZ, tak sám premiér Petr Fiala. Již dříve ČEZ zpochybnil také statistiku Eurostatu k vývoji cen elektřiny v loňském roce.
  • „Zpomal a prodluž“ z Frankfurtu.
    „Zpomal a prodluž“ je nový plán ECB. Ta se totiž ve čtvrtek rozhodla prodloužit program ECB za březen 2017, kdy dle původního plánu z minulého roku měl skončit, a to minimálně do prosince 2017. Samozřejmě s otevřenou možností, že ani to nebude ještě definitivní konec. Naproti tomu – trochu nečekaně - také snížila tempo odkupu dluhopisů o 20 mld. na 60 mld. EUR měsíčně, tj. na úroveň ze začátku března 2016.
  • Zpomalení čínské ekonomiky by mohlo potenciálně poškodit globální trh s ropou
    S odkazem na statistiky z Pekingu agentura Reuters uvedla, že dovoz ropy do Číny poprvé za dvě desetiletí meziročně klesl o 5,4 %. Podle zprávy byla důvodem poklesu touha Pekingu snížit množství přebytečného paliva.
  • Zpomalení čínské ekonomiky vyvine tlak na komoditní měny. Přehled USD, NZD, AUD
    Caixin index PMI upozornil na přetrvávající problémy v čínské ekonomice, a to i přes určitou stabilní aktivitu ve výrobním a stavebním sektoru. Čínský PMI Caixin Services v srpnu klesl na 51,8 z 54,1 v červenci ve srovnání s prognózami 53,5, což je nejnižší hodnota od prosince. Není třeba říkat, že zpomalení Číny nevyhnutelně vyvine tlak na měny jejích hlavních obchodních partnerů. Existuje tedy vyšší šance, že novozélandský dolar (kiwi) a australský dolar (aussie) mohou dále klesat.
  • Zpomalení, drahé energie a Čína dál doléhají na sentiment
    Téma zpomalování hlavních ekonomik se upevňuje jako jedna z klíčových zátěží pro tržní náladu. Přispěla k tomu určitě dnešní slabá čísla z čínského maloobchodu a průmyslu, možná také americká inflace. Další data z USA už jsou smíšená: Průmyslová výroba vykázala za srpen růst o desetinku horší, než se čekalo, zato v září aktivita v newyorské oblasti značně ožila, přičemž i detaily reportu vypadají většinou velmi dobře.
  • Zpomalení ekonomiky a další snížení sazeb. Na trzích převládá opatrnost
    Středeční dopoledne je pro evropské akcie lehce negativní a investoři se spíše přiklánějí k nákupům dluhopisů. Menší zisky si připisuje také zlato, přesto vzhledem k velikosti pohybů těžko můžeme mluvit o nějakém podstatném přesunu z rizika do bezpečí. Spíše jde o opatrnost.
  • Zpomalení ekonomiky nepřišlo, poslechněme Švejka
    Podle poslední revize českého HDP za druhý letošní kvartál rostlo tuzemské hospodářství meziročně mírně rychleji, než Český statistický úřad dosud předpokládal. Česká ekonomika si s 2,8 % udržuje poměrně stabilní dynamiku růstu a vykazuje tak až překvapivou odolnost vůči výraznému zpomalování výkonu hlavních obchodních partnerů jako je Slovensko, či nad propastí recese balancující Německo. Oproti prvnímu letošnímu čtvrtletí se tak mnoho nezměnilo.
  • Zpomalení ekonomiky zatím nezaměstnanost nezvyšuje
    Podíl nezaměstnaných na konci roku vzrostl na 2,9 % z předchozí úrovně 2,6 %, což bylo v souladu s naším odhadem i většinovým očekáváním trhu. Za zvýšením nezaměstnanosti stojí především nástup zimy a konec sezónních prací. Nebýt zimy nezaměstnanost by na konci roku zůstala na velmi podobných hodnotách jako v předchozích měsících.
  • Zpomalení globálního růstu může být vyšší, než se čeká
    OECD zrevidovala prognózu růstu na rok 2019 až 2020 směrem dolů z 3,7 % na 3,5 %. Zpomalení hospodářského růstu by mohlo být podle odhadu xPartners výraznější, než se očekává, pokud by se rizika v následujících měsících opět nahromadila. Obnovení obchodního napětí, zhoršení geopolitických vztahů na Blízkém východě a ve Venezuele patří mezi hlavní obavy.
  • Zpomalení inflace v USA posílí poptávku po rizikových aktivech a oslabí dolar. EUR/USD by mohl pokračovat v růstu a USD/JPY by mohl klesnout
    V očekávání zásadních ekonomických dat z USA trhy znovu získávají optimismus. Investoři očekávají, že Federální rezervní systém alespoň zvýší úrokové sazby pomalejším tempem, ne-li udělá pauzu v cyklu zpřísňování měnové politiky.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
GKFX
MIG Bank
FP Markets
reklama
Swissquote Bank