Úterý 19. březen 2024 03:22
reklama
Fintokei SwiftTrader
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei ProTrader
reklama
XTB trading konference 2024

IPO Lyft: konkurent Uberu cílí na $15 miliard

18.12.2018 17:33  Autor: LYNX  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Alternativní taxislužba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. IPO Lyft je naplánováno na počátku roku 2019 a firma v něm plánuje získat kolem 15 miliard dolarů. Ve stejný týden vyplnila dokumentaci i konkurenční firma Uber. Obě společnosti tak nyní soupeří o to, čí akcie se na burze budou obchodovat jako první.

IPO Lyft

 

Co je Lyft a co dělá?

Lyft je dopravní společnost podobná klasické taxislužbě se sídlem v San Francisku (Kalifornie). Vyvíjí, prodává a provozuje mobilní aplikaci pro přepravu osob.  Společnost byla založena v červnu 2012 a působí v přibližně v 300 městech USA, včetně New Yorku, San Francisca a Los Angeles. Zajišťuje asi přes 1 milion jízd denně. V roce 2017 Lyft expandoval do Kanady, kde již delší dobu působil jeho největší konkurent Uber.

>> Čtěte také: Dočkáme se IPO Uber již v prosinci 2018?

Ti, kdo se chtějí do služby zapojit, si musí stáhnout mobilní aplikaci Lyft do telefonu, zaregistrovat se, zadat platné telefonní číslo a zadat platný způsob platby. Aplikaci má nainstalovanou jak řidič, tak potenciální cestující a vzájemně se díky aplikaci velmi rychle najdou.

Uživatel si jednoduše objedná vůz, který ho doveze na požadované místo. Je to rychlé, levné a bezpečné. Důležité je si připomenout, že řidiči nejsou profesionální taxikáři, ale obyčejní lidé, které řídí své vozy a chtějí si čas od času přivydělat. Pro tento formát podnikání se vžil název „sdílená ekonomika“ a legislativně zatím není úplně přesně vymezen, což leckdy může narážet na problémy.

>> Čtěte také: IPO Airbnb by mohlo přijít už v létě roku 2019

V minulosti byly pokusy různých vlád a států takovéto formy podnikání omezit či zcela vymýtit, ale samotný fakt, že jak Lyft, tak Uber jsou firmy s miliardovými valuacemi, neustále expandují a nyní obě chystají své IPO, dokazuje, že je tento model funkční a populární.

Nastoluje se zkrátka nový tend. Koneckonců i Airbnb funguje na podobném principu „spoluspotřebitelství“.

Konkurence pro Lyft?

Hlavní konkurence firmy Lyft je jasná. Je jí firma Uber. Tyto dvě společnosti spolu soupeří již několik let, dominantní postavení má samozřejmě Uber, ale ten je opředen velkou řadou skandálů a polemik.

Lyft vs Uber

Obě společnosti budou ze svého burzovního debutu těžit nejen finančně, ale marketingově. Díky svému IPO Lyft možná konečně vykročí ze stínu svého většího bratra

Podívejte se také >> IPO přehled pro 2018-2019

Zatímco Uber je násobně větší a jeho služeb využívají lidí ve více než 60 zemích světa, Lyft zatím operuje výhradně v Severní Americe. Na druhou stranu ale expanduje třikrát rychleji než Uber, který údajně ovládá až 60 % trhu.

Lyft provede asi jeden milion jízd denně, Uber asi 15 milionů jízd denně. Kapitalizace Lyftu může při IPO dosahovat k 15 miliardám dolarů, Uber se může díky IPO dostat až na 120 miliard dolarů.

IPO Lyft

Pro firmu Lyft je IPO prakticky jedinou nadějí jak o sobě dát více vědět a rozrůst se na globální firmu podobnou své konkurenci. Jak pro firmu Uber tak pro Lyft představuje veřejný úpis konec experimentování s nově vznikajícím trendem sdílené ekonomiky a nový příslib toho, že se obě stanou zralou, stabilní a transparentní společností – což je něco, co oběma společnostem zatím tak nějak chybí.

Obě IPO mohou mít významnější důsledky, pokud jde o určitý posun v chápání toho, jak fungují velké ekonomické subjekty. Půjde totiž o vůbec první společnosti, které praktikují disruptivní modely podnikání a chtějí vstoupit na burzu.

>> Čtěte také: IPO Aston Martin vstoupilo na burzu v Londýně

Jejich byznys forma je typická tím, že nabízejí velké množství flexibilních pracovních míst, která jsou absolutní samozřejmostí a mají tendenci místo fulltime pracovníků najímat nezávislé dodavatele a externí síly. Taková ekonomika je v přímém kontrastu s tradiční formou, kde pracovníci jen zřídka mění pozice a místo toho se zaměřují na celoživotní kariéru. Regulace firem, které operují v takové kolaborativně-konzumní ekonomice, je stále velkým otazníkem.

Lyft a Uber

Pokus vlád omezit či regulovat tyto obchodní společnosti skončily vždy nezdarem. Špatné pochopení odlišné povahy jejich podnikání vlastně ani jinak skončit nemohlo. IPO Lyft a Uber tak může výrazně uspíšit legislativní procesy a nakopnout úřady k důležitým krokům.

Jak se zdá, tak Lyft bude rychlejší a vstoupí na burzu New York Stock Exchange. Alespoň v něčem tak Uber zastíní. Přesné datum jeho IPO Lyft zatím známo není, ale hovoří se o prvních měsících roku 2019.

Akcie Lyft

Akcie Lyft se budou obchodovat na burze NYSE. Upisovací cena zatím není známa a počet akcií taky ne. Jakmile budeme tyto podrobnosti vědět, budeme vás informovat. Sledujte naše makroekonomické zpravodajství či frekventovanější „WhatsApp“ mobilní zpravodajství.

Akcie Lyft i akcie Uber bude možné u LYNX nakupovat za americké dolary. Bude to vůbec poprvé, co se objeví možnost investovat do firem, která stojí na novém modelu podnikání, jež pomalu ale jistě mění staré zaběhnuté zvyky.

Obchodujte akcie s LYNX

S LYNX je jednoduché vytvořit si diverzifikované portfolio. Pomůže Vám k tomu přístup na více než 100 burz ve 30 zemích světa. Zároveň máte možnost sledovat aktuální akciové tipy od LYNX , které mohou sloužit jako inspirace pro Vaše portfolio.

Investujte do akcií s LYNX
Investiční produkty

The post IPO Lyft: konkurent Uberu cílí na $15 miliard appeared first on LYNX Czech Republic.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • IPO Home Credit – dosáhne česká společnost ocenění 1 miliardy USD?
    Home Credit, poskytovatel spotřebitelských půjček, který počítá s Čínou jako s největším trhem pro své aktivity, plánuje koncem letošního roku v Hongkongu realizovat své IPO. Rozhodnutí společnosti Home Credit provést své IPO v Hongkongu však nepřichází v nejlepším čase. Město zažívá týdny protestů, včetně násilných střetů s policií. Ekonomika města byla také zasažena roční obchodní válkou mezi USA a Čínou.
  • IPO China Literature – hongkongský Unicorn
     China Literature ltd IPO 8/11/2017 Hong Kong Stock Echange (SEHK)   Společnost China Literature Ltd, která je za...
  • IPO Instacart: Ovládne platforma pro nákupy akciový trh?
    V roce 2021 nás čeká mnoho zajímavých IPO a úpis akcií společnosti Instacart v očekávané hodnotě $ 30 miliard bude jistě jeden z nejvíce vzrušujících. V následujícím článku rozebereme vše, co potřebujete vědět o této doručovatelské firmě, stejně jako důvody, proč se rozhodla pro IPO.
  • IPO iQIYI Inc (IQ)
    Čínská streamingová platforma iQiyi Inc ocenila ve středu svoji americkou počáteční veřejné nabídku akcií (IPO) ve výši 18 USD za akcii a ve čtvrtek začalo obchodování na sekundárním trhu. Cena byla zvolena ve středu cílového pásma.
  • I po lepších datech z australského trhu práce se drží AUD/USD pod rezistencí 0,7750
    U měnového páru AUD/USD vidíme střednědobou rezistenci na úrovni 0,7750, kde se potkávají dvě trendové linie (modrá a zelená). Jde o poměrně významnou a silnou rezistenci, kterou AUD nezdolal ani dnes ráno po lepších výsledcích trhu práce, což podporuje očekávání, že RBA nebude muset tak brzy zvýšit úrokové sazby. Nicméně ani tyto zprávy nedodaly AUD dostatek sil k tomu, aby se dostal nad hodnotu 0,7750.
  • IPO Loma Negra Compania Industrial Argentina S.A.
    IPO Loma Negra Compania Industrial Argentina S.A. (LOMA) 31(10(2017 NYSE   Loma Negra Cia Industrial Argentina SA...
  • IPO Luckin Coffee – ztratí Starbucks své prvenství na čínském trhu?
    IPO Luckin Coffee proběhlo 17.5. Na jaké ceně se akcie Luckin Coffee začaly obchodovat? A jaký můžeme očekáva...
  • IPO Luckin Coffee – ztratí Starbucks své prvenství na čínském trhu?
    Společnost Luckin Coffe se připravuje na své IPO, které by mělo proběhnout v následujících měsících. Luckin Coffee již zveřejnila všechny podstatné informace o chystaném IPO. V následujícím článku se dozvíte vše potřebné, co potřebujete vědět o IPO Luckin Coffee.
  • IPO Lyft – akcie Lyft (LYFT) se obchodují na NASDAQ
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Od dnešního dne můžete obchodovat akcie Lyft. Firma v rámci IPO plánuje získat kolem 24 miliard USD. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Lyft tak tedy vyhrála závod s konkurentem o to, čí akcie se na burze začnou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Lyft – akcie Lyft (LYFT) se začínají obchodovat na NASDAQ
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Od dnešního dne můžete obchodovat akcie Lyft. Firma v rámci IPO plánuje získat kolem 24 miliard USD. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Lyft tak tedy vyhrála závod s konkurentem o to, čí akcie se na burze začnou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Lyft: Největší konkurent Uberu cílí na $15 miliard
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Podle posledních zpráv by IPO Lyft mělo proběhnout v první polovině dubna 2019. Firma v něm plánuje získat kolem $15 miliard. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Obě společnosti tak nyní soupeří o to, čí akcie se na burze budou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Lyft: Největší konkurent Uberu cílí na $20 miliard
    Alternativní taxi služba Lyft začátkem prosince 2018 podala žádost o vstup na burzu. Podle posledních zpráv by IPO Lyft mělo proběhnout již v tomto týdnu. Firma v něm plánuje získat kolem $20 miliard. Ve stejný týden jako Lyft vyplnila dokumentaci k IPO i konkurenční firma Uber. Obě společnosti tak nyní soupeří o to, čí akcie se na burze budou obchodovat jako první. Zatím to vypadá, že jako první budeme obchodovat akcie Lyft.
  • IPO Nio: čínský výrobce elektrovozů vstupuje na NYSE
    Zatímco společnost Tesla možná přejde do privátní sféry, čínský rival Nio se chystá na burze v New Yorku získat v rámci IPO 1,8 mld dolarů.
  • IPO Nio: čínský výrobce elektrovozů vstupuje na NYSE
    Zatímco společnost Tesla možná přejde do privátní sféry, čínský rival Nio se chystá na burze v New Yorku získ...
  • IPO Palantir: dodavatel datové analýzy vlády Spojených států
    Týden poté, co Palantir v tichosti podal plány na navýšení kapitálu o 1 miliardu dolarů, veřejně oznámil, že se rozhodl odstartovat veřejné kotování u Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států amerických (SEC).
  • IPO Pinterest – akcie Pinterest (PINS) se začínají obchodovat na NYSE
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o IPO. Společnost původně cílila na částku 12 miliard USD, tu nakonec překonala o 1,4 miliardy USD.
  • IPO Pinterest – dosáhne ocenění $12 miliard?
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o ...
  • IPO Pinterest se chystá na burzu. Dosáhne ocenění $12 miliard?
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o IPO. Společnost cílí na částku 12 miliard USD. Přesné datum ani burzu, na které by měl být Pinterest zapsán, zatím neznáme.
  • IPO Pinterest se chystá na burzu. Dosáhne ocenění $12 miliard?
    Softwarový vývojář, který provozuje známou mobilní aplikaci a sociální síť, podal koncem února 2019 žádost o ...
  • IPO PIRELLI
    Společnost Pirelli umístí 30 až 40 procent svých akcií v počáteční veřejné nabídce, od které se očekává, že bude uzavřena na počátku října (4. 10. 2017), tj. vydá až 350 milionů akcií v cenovém rozpětí 6,30 až 8,30 eur, což představuje hodnotu firmy mezi 6,3 až 8,3 miliardy eur.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple MT4 platforma nova