Úterý 19. březen 2024 12:25
reklama
Instaforex Dakar
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
Dukascopy new

Trump znovu kritizuje Fed, akcie mezitím zahajují týden dalším propadem

17.12.2018 15:19  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Pondělní seance je na nově příchozí makro chudá a o slovo se tak opět hlásí aktuální sentiment. Ten je, díky pátečnímu cloce S&P 500 pod hranicí 2 600 dolarů, spíše pesimistický a na ocenění akcií je to i dnes docela vidět. Evropské indexy ztrácejí téměř procento a po pátečním výplachu se v červených číslech drží také indexy v USA.


Nosných témat je díky absenci nových fundamentů málo a trhy proto spíše jen vstřebávají slabé výsledky z konce minulého týdne, které přišly z Číny a z Evropy. Strach panuje hlavně ze zhoršujícího se výhledu na evropském trhu s automobily a jeho dopadu na evropskou ekonomiku. Euro však i přesto část svých pátečních ztrát likviduje a vrací se na 1,1350 EURUSD.


K růstu mu pomáhá nejen odražení se od supportu 1,1260, který zafungoval už minulý pátek, ale i další z řady tweetů Donalda Trumpa, který se dnes podivuje nad tím, že Fed vůbec uvažuje o možnosti ve středu znovu zvýšit úrokové sazby.


Dolar ztrácí i vůči ostatním majors měnám, jako je GBP a JPY, zatímco vůči komoditním měnám se mu páteční pozice zatím daří držet.


Co se situace na ostatních aktivech týká, i zde je pondělní seance spíše hlavně o čekání na to, co přinese druhá polovina týdne. Americké 10leté bondy tak oscilují pod 2,9 %.


A nijak výrazně se situace nemění ani na ropě nebo na drahých kovech.


Dnešek žádné nové makro nepřinese a trh tak čeká hlavně na to, jak nový týden zahájí obchodníci v USA, kde se S&P500 začíná pohybovat v klíčovém support pásmu s jeho spodní hranou (2 530 USD) na úrovni letošního minima.  

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Trump vyhráva v Arkansase, Biden vedie v Texase
    Podľa tlačovej agentúry AP, voľby v Arkansase vyhráva Trump (+6 hlasov). Biden má však výhodu v Ohiu (56 k 43 po spočítaní 51% hlasov) a Severnej Karolíne (54% k 45% po spočítaní 51% hlasov). V Texase sa spočítalo 50% hlasov pre Bidena oproti 48% po spočítaní 46% hlasov. Na Floride sa stále očakáva, že Trump zvíťazí. Predbežné výsledky z Pennsylvánie poukazujú na Bidena, aj keď mnoho komentátorov z Twitteru hovorí o tesnom skóre oboch kandidátov.
  • Trump vyhráva v Indiane a Kentucky. Podľa CNN sa zverejnenie niektorých výsledkov oneskorí
    Zatiaľ žiadne prekvapenie. Podľa CNN Trump vedie nad Bidenom v Indiane 68% ku 29%. V roku 2016 boli výsledky 56,5% pre Trumpa a 37,5% pre Clintonovú. Naopak v Kentucky výsledky z 2% volebných miestností poukazujú na Trumpovu výhodu 67,5% k 31,1%. Ani tu sa nejedná o prekvapenie.
  • Trump využil slabšího růstu čínského HDP k podpoře obchodní dohody
    Akciové trhy ve Spojených státech dnes po prodlouženém víkendu zahájí obchodování. Výsledková sezóna je v plném proudu. Jen tento týden bude reportovat téměř šedesát společností v rámci širšího indexu S&P 500. Včera udělil francouzský úřad pro ochranu dat pokutu ve výši 50 mil. EUR společnosti Google za porušení regulace na ochranu dat GDPR. Důvodem bylo, že uživatelé neměli zcela jasný a jednoduchý přístup ke svému souhlasu především v oblasti personalizace reklamního obsahu a nemohli tak tento souhlas lehce odvolat. Pokuta nedosahuje ani jedné desetiny procenta celkových tržeb společnosti za rok 2017. Vzhledem k relativně malému dopadu do hospodaření společnosti neočekáváme zásadnější vliv na dnešní cenu akcií.
  • Trump vyzval OPEC k rastu produkcie ropy. Cena čierneho zlata klesá
    Ceny ropy zaznamenali prepad po tom, čo vo štvrtok prezident USA Donald Trump vyzval OPEC k rastu produkcie ropy. Na svojom Twitterovom účte zverejnil: „je veľmi dôležité, aby OPEC zvýšil produkciu ropy. Svetové trhy sú krehké a ceny ropy sú vysoko“. OPEC pristúpil k obmedzeniu produkcie začiatkom roka 2019, kvôli podpore cien ropy. Produkcia ropy členov OPEC klesla od začiatku roka o takmer 3 milióny barelov denne, čo predstavuje zníženie o takmer 10%. Ropa WTI sa od polovice marca obchoduje v pásme od 58 usd/bbl do 60 usd/bbl. V prípade udržania supportu na úrovni 58 usd/bbl, by sa mohla ropa v najbližších dňoch pokúsiť o prerazenie pásma smerom nahor.
  • Trump zakázal obchody s vlastníky TikToku a WeChatu
    Americký prezident Donald Trump vydal exekutivní příkaz, kterým Američanům zakázal blíže nespecifikované obchodní transakce s čínskými společnostmi, které vlastní platformy TikTok a WeChat. Trumpovo nařízení začne platit za 45 dnů, napsala agentura Reuters.
  • Trump zaskočil trhy... a cena ropy padá
    Citelnější zlevňování pohonných hmot je tu. I když hlavně u benzínu, u nafty moc patrné zatím není. Řidiči se ovšem mohou těšit na další cenový pokles. V uplynulém týdnu klesla cena benzínu o 14 haléřů na litr, na 33,55 koruny, zatímco nafta zlevnila o tři haléře na 33,75 koruny. Důvodem je pokles cen ropy na světových trzích, který v posledním týdnu nabral dlouho nevídané obrátky.
  • Trump zastínil ECB. Slova o "velké dohodě" vlila na trh nový optimismus
    Prezident Trump se dnes sejde se svými poradci kvůli Číně. Už dopředu však řekl, že USA jsou velmi blízko "velké dohodě" s Čínou o vzájemném obchodě. Oni ji chtějí a my také, dodal.
  • Trump zavádza nové clá na Čínu
    Akciové trhy majú za sebou negatívny týždeň. V stredu zasadala americká centrálna banka, ktorá podľa očakávania znížila úrokové sadzby o 0,25 percentuálnych bodov. Dlhopisový trh však pred zasadaním naznačoval, že investori počítali s 18% pravdepodobnosťou, že Fed zníži sadzby o 0,50 percentuálnych bodov, a preto bolo toto rozhodnutie sklamaním pre trhy. Očakávalo sa tiež, že Powell naznačí ďalšie znižovanie úrokových sadzieb v tomto roku, k čomu taktiež nedošlo, a preto akciové trhy spolu s drahými kovmi zaznamenali pomerne slušný pokles, pričom americký dolár posilnil voči euru na najvyššie úrovne za posledné 2 roky.
  • Trump zkazil trhům náladu a poslal akcie dolů. Dnes promluví o Číně
    Finanční trhy si užívaly několik dní bez závažných negativních zpráv, což ale neznamená, že riziková témata zmizela. Upozornil na to včera americký prezident. Ten jednak vystartoval po sociálních sítích, když Twitter přidal k jeho příspěvkům výzvu, aby si čtenáři ověřili fakta. Především ale ohlásil na dnešek tiskovou konferenci o Číně, která i přes protesty utáhla svou kontrolu nad Hongkongem.
  • Trump znovu hrozí a dusí tím trhy. Euro ani koruna se však nebojí
    Jednání s Kanadou stále drží naději, že se podaří dosáhnout úpravy NAFTA ještě dnes, ale mezitím vyvstávají jiné problémy. Jednou z možností, v kterou trhy nepochybně při nedávném růstu doufaly, bylo postupné urovnávání obchodních sporů. Úspěch jednání USA s EU a nyní se sousedy v Severní Americe by asi mohl být inspirací pro další postup stejným směrem, především vůči Číně. Jenže Donald Trump opět volí jinou cestu. S jídlem roste chuť, takže poté, co si hrozbami vymohl drobné ústupky, opakuje stejnou taktiku.
  • Trump znovu vyhrožuje Číně
    Americký prezident včera pohrozil tím, že může v případě potřeby stále uvalit nová cla na dovoz z Číny v objemu 325 mld. USD. Dále uvedl, že doufá, že Čína nezačne znovu porušovat dohody, které jsou platné z posledního summitu zemí G20. Trump tak obchodníkům znovu připomněl, že současné příměří mezi oběma zeměmi nemusí trvat věčně a že může být kdykoli přerušeno v případě, že věci nepůjdou v souladu s jeho představami. Co se dalšího vyjednávání týká, připomeňme, že by představitelé Číny a USA měli tento týden po telefonu vyjednávat o dalším postupu a o tom, zda americká delegace poletí znovu do Pekingu. Finanční trhy si zdá se na tyto změny v sentimentu začínají docela zvykat a na Trumpovy výhružky prozatím výrazněji nereagují. V Asii dnes ráno indexy jen mírně klesají, když Shanghai Composite ztrácí 0,4 % a japonský Nikkei klesá o 0,3 %.
  • Trump zvažuje další cla i na zboží z Česka, například vína či kávu
    Spojené státy zvažují nová cla na vybrané evropské zboží, a to včetně zboží českého. Trumpova administrativa zvažuje zavedení dodatečných cel například na kávu či víno, jež se do USA z Česka dováží.
  • Trump zvíťazil v Západnej Virgínii, neistota v Ohiu a Severnej Karolíne
    Trump vďaka Západnej Virgínii získal ďalších 5 volebných hlasov (nebolo to prekvapením). Situácia v Ohiu a Severnej Karolíne zostáva neistá. Po spočítaní 63% hlasov Biden stále vedie na Floride. NY Times však upozorňuje, že tento štát bude stále patriť Trumpovi. Volatilita je stále relatívne nízka, dolár je o niečo silnejší.
  • Trussová končí, data jsou slabší, akcie obracejí nahoru
    Zprávou dne je odstoupení britské premiérky Trussové. Spekulovalo se o něm už při konci ministra Kwartenga a nakonec přichází krátce poté. Finanční trhy to neberou nijak dramaticky, libra příliš nereagovala, britské dluhopisy jen korigovaly denní zisky. Končí tak další velké fiasko konzervativců, kteří vybrali vládu s programem, který následně téměř přivodil finanční krizi. Nový premiér má být zvolen ještě před koncem měsíce, kdy bude představen nový fiskální plán. A naplňují se i další spekulace - mezi kandidáty má být bývalý premiér Johnson. Doufejme jen, že jakékoli pokračování tohoto bizarního příběhu se už obejde bez šoků na finančních trzích.
  • Trvalé objednávky v USA byly revidovány směrem dolů, ale tovární objednávky překonaly odhady. USD posílil 💵
    Současně byla základní hodnota americké jádrové trvanlivosti revidována směrem dolů na 0,4 % vs. 0,5 % prognóz a 0,5 % dříve a hlavní hlavní trvanlivá data také klesla na 4,6 % vs. 4,7 % očekávaných a 4,7 % dříve
  • TRX překonává Bitcoin a mohl by vzrůst až na 0,082 USD
    Cena Tronu roste a vůči americkému dolaru se obchoduje nad 0,0760 USD. TRX překonává výkonnost Bitcoinu a mohl by dále růst směrem k rezistenci 0,0820 USD.
  • TRX / USD – Bitfinex: 30. 10. 2019
    TRX / USD pozastavil býčí rally těsně před odporem 200-DMA na 0,0223449. Dvojice dosáhla nových 12týdenních maxim na 0,0230 a poté došlo k vybírání části zisků a mírné korekci na 0,021437 v 07:20 GMT.
  • TRY po nepřesvědčivých tureckých volbách v útlumu
    V neděli 14. května se v Turecku konaly volby, jejichž výsledky se ukázaly jako nerozhodné. Klíčovým poznatkem je, že v prezidentských volbách se žádnému z kandidátů nepodařilo překročit hranici 50 % hlasů a do druhého kola se probojoval současný prezident Erdogan a opoziční kandidát Kilicdaroglu.
  • TRY sa po Erdoganových komentároch zotavuje zo strát
    Turecká líra si po rozhovore s tureckým prezidentom Erdoganom pripísala približne 0,7 %. Erdogan uviedol, že prijme kroky, ktoré podnikne minister financií Mehmet Simsek a nový šéf CBRT Gaye Erkan, ktorých na tento post navrhol Simsek. Erdogan však povedal, že jeho neortodoxný pohľad na úrokové sadzby sa nezmenil. Erdoganove komentáre však naznačujú, že možno prijať opatrenia zamerané na stabilizáciu alebo dokonca posilnenie TRY, ako aj na ďalšie zníženie inflácie.
  • TRY se obchoduje bez větší změny po rozhodnutí CBRT
    Centrální banka Turecké republiky (CBRT) se na dnešním zasedání rozhodla ponechat svou hlavní úrokovou sazbu, týdenní repo sazbu, beze změny na 45,00 %. Stalo se tak poté, co CBRT dosáhla kumulativního zvýšení sazeb o 3 650 bazických bodů od konce druhého čtvrtletí loňského roku. Vzhledem k tomu, že trh neočekával žádný pohyb od CBRT, obchod s tureckou lirou se po rozhodnutí jen málo změnil a USDTRY se obchoduje na historických maximech v oblasti 31:00.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster