Čtvrtek 28. březen 2024 20:21
reklama
Dukascopy new
reklama
Swissquote Bank
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Americká jádrová inflace stoupla na 2,2 %, evropské akcie znovu rostou

12.12.2018 15:24  Autor: XTB  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Středeční seance se zatím na finančních trzích nese v docela pozitivním duchu. Evropské indexy ráno dokázaly navázat na včerejší růst a přidávají další procento. Podobně jsou na tom také indexy v USA, kde futures na S&P 500 indikují open zhruba procento nad včerejším close a hlavně v dostatečné vzdálenosti od suportu 2 600 dolarů.


Pozitivní sentiment se na trzích drží i navzdory rychlému běhu událostí v Británii, kde se dnes večer bude hlasovat o tom, zda Theresa Mayová zůstane šéfkou konzervativců. O hlasování informovalo vedení strany dnes ráno a jeho výsledek bychom mohli znát někdy po osmé hodině večerní. K setrvání ve funkci bude Mayová potřebovat nadpoloviční většinu, kterou by podle analytiků mohla získat. Libra v očekávání hlasování  (a setrvání Mayové ve funkci) roste, když se na páru s dolarem vyhoupla nad hranici 1,26 GBPUSD.


Zajímavé zprávy dnes ale přicházejí také z kontinentální Evropy. Italská media spekulují o tom, že by italská vláda brzy mohla revidovat plánovaný deficit na 2 %, aby byl v souladu s požadavkem Evropské komise. Přestože tuto zprávu italský premiér zatím nepotvrdil, výnosy z italských dluhopisů reagují pádem o 13bp. a návratem pod hranici 3 %.


To částečně pomáhá také evropské měně, která však stále nedokázala zlikvidovat ztráty, které nabrala během včerejší seance a která dál zůstává na páru s dolarem pod hranicí 1,14 EURUSD.


Co se nově příchozího makra týká, dočkali jsme se důležitých zpráv hlavně z USA, kde byly zveřejněny listopadové výsledky inflace. Překvapení se však nekonalo, když celková i jádrová inflace meziročně rostly o 2,2 %.


Na komoditním trhu dnes stojí za pozornost hlavně ropa, která přidává 1,5 %. Žádného nového fundamentu jsme se však nedočkali a obchodnici na ropě spíše jen budují dlouhodobé pozice v očekávání příznivého dopadu snížení ropné produkce na celkové zásoby.


Do nadcházejících hodin je tématem číslo jedna hlasování o důvěře v Theresu Mayovou a jeho dopad na libru. Obchodníci budou samozřejmě sledovat ale i otevření burz v USA a jakékoli náznaky zahájení dalších výprodejů, které, díky vysoké úrovni rizikových přirážek, mohou přijít bez varování téměř kdykoli.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Americká inflace vylekala akcie a pomohla dolaru. Inflační výhled se ale nijak nemění
    Spojené státy dnes zveřejnily výsledky inflace a reakce na trzích je překvapivě zajímavá. Ale nejdříve k samotným číslům. Meziroční inflace v USA rostla o 2,1 %, což bylo dvě desetiny nad většinovým konsenzem analytiků. Vyšší růst byl zaviněn hlavně silnějším než očekávaným růstem cen energií, které má na svědomí hlavně růst cen ropy z minulých měsíců. Překvapila také jádrová inflace, která zůstala beze změny na 1,8 %, zatímco trh počítal se zpomalením na 1,7 %. Když se podíváme na vývoj americké (hlavně jádrové) inflace v minulých několika měsících, situace se prakticky nijak nemění. Jádrová inflace je stále lehce pod dvouprocentním inflačním cílem Fedu, takže není důvod z dnešních výsledků cokoliv nového usuzovat. Trhy ale přesto reagují.
  • Americká inflace vzrostla o 1,2 procenta, bude to stačit k redukci QE? Analýza EUR/USD
    Americký index spotřebitelských cen (CPI) se navzdory očekáváním nedočkal v minulém měsíci změny. Ekonomové počítali s růstem o 0,1 procenta, ovšem v...
  • Americká inflace zklamala, dolar se vrací nad 1,18 EURUSD
    Druhá polovina týdne se na trzích nese zatím v docela napjaté atmosféře. Potvrdilo to i dnešní ráno, kdy evropské indexy reagovaly na včerejší korekci v USA okamžitě po zahájení obchodování negativním gapem a velkou část ztrát si drží také v průběhu dnešního odpoledne. Zobchodované objemy jsou ale stále lehce podprůměrné a skutečnost, že od ranního výprodeje evropské indexy část svých ztrát dokázaly zlikvidovat zatím nasvědčuje tomu, že se situace pozvolna uklidňuje. Německý DAX se dokonce vrátil na dosah včerejšího close až zpět ke hranici 12 000 euro.
  • Americká inflace zpomalila na 3 %
    Americká inflace konečně brzdí a to tak, že napříč všemi klíčovými položkami. V červnu rostly spotřebitelské ceny v USA již jen o 3 % meziročně, přičemž tentokrát se k velmi pomalému růstu ceny zboží přidaly i další položky včetně služeb a dokonce byl zaznamenán i první viditelný ústup cenových tlaků v oblasti bydlení.
  • Americká inflace zrychluje a zůstává pod 2 %
    Zajímavá jsou čísla z USA, kde zpomalující inflace vede k odkládání zvyšování sazeb centrální bankou. Červencová inflace ve Francii revizí nyní neprojde a korekcí neprošlo ani Německo. Potvrdila se očekávání, která finančními trhy nijak nezahýbou. Čísla rozhodující o osudu nejobchodovanějšího měnového páru, jsou v poslední době americké spotřebitelské ceny. Trh by se tak mohl dostat do mírného zrychlení meziměsíčního růstu a zrychlení celkové inflace. Jádrová inflace zůstane beze změny. Obě čísla se do budoucna budou nacházet pod 2 % cíle americké centrální banky. Fed s dalším zvyšováním sazeb s největší pravděpodobností počká až na prosinec. Euro si udrží své zisky a jeho velké kolísání se nečeká.
  • Americká inflácia jemne sklamala, naďalej však platí že ju ťahajú nadol dočasné faktory
    Dnešné inflačné dáta z USA mierne sklamali. Celkové ceny rástli medzimesačne o 0,5% (v dôsledku nedostatku palív kvôli hurikánom) a jadrové o 0,1%. Čakal sa pritom rast o 0,6%, resp. 0,2%. Dolár následne zletel na všetkých pároch, pretože to môže pritlačiť FED k tomu, aby pustil nohu z plynu pri zvyšovaní sadzieb.
  • Americká inflácia potvrdila tézu FEDu, že spomalenie rastu cien je dočasné
    Kľúčové číslo pre dolár – inflácia, dopadla dnes podľa očakávania. Teda minimálne v medzimesačnom porovnaní – jadrové ceny rástli o 0,2% a celkové o 0,1%. Medziročne vzrástla jadrová inflácia po piatich mesiacoch na úrovni 1,7% na 1,8% (čakalo sa, že ostane na 1,7%) a celková klesla podľa očakávaní z 2,2% na 2%. Vzhľadom na o niečo lepšiu než očakávanú jadrovú infláciu to boli pre dolár jemne pozitívne správy. Dolár sa preto o zverejnení inflácie vybral mierne nahor.
  • Americká inflační očekávání opět vzrostla
    Nejnovější údaje newyorského Fedu ukázaly, že očekávání spotřebitelské inflace v USA pro rok 2023 se po třech po sobě jdoucích měsících zpomalování v říjnu zvýšila z 5,4 % v září na 5,9 %. Medián očekávané změny cen plynu vzrostl o 4,3 % na 4,8 %, což je největší jednoměsíční skok v historii. Očekávání změny cen na rok dopředu se zvýšila u potravin o 0,7 % (na 7,6 %) a u nájemného o 0,1 % (na 9,8 %). Medián očekávané změny nákladů na lékařskou péči se nezměnil a činil 9,2 %, zatímco medián očekávané změny nákladů na vysokoškolské vzdělání se snížil o 0,4 % na 8,6 %. Mezitím se medián očekávaného růstu cen bydlení nezměnil a činil 2,0 %, což je nejnižší hodnota od července 2020.
  • Americká jádrová inflace překvapila poklesem
    Jádrová inflace v červnu klesla na 4,8 % meziročně oproti 5,3 % v květnu. Trhy očekávaly pokles na 5 % meziročně. Rovněž celková inflace klesla na 3 % meziročně oproti 4% v květnu, přičemž trhy očekávaly pokles na 3,1 % meziročně.
  • Americká jádrová inflace se vyhoupla na 2,3 %, dolar pokračuje v opatrném růstu
    Evropské akciové trhy se po nadějném začátku středeční seance vracejí zpět mírně do červených čísel. Obchodování na ak...
  • Americká jádrová inflace vzrostla
    Srpnová jádrová inflace vzrostla na 6,3 % meziročně oproti 5,9 % v červenci. Trhy očekávaly růst 6,1 % meziročně. Celková inflace klesla na 8,3 % meziročně oproti 8,5 % v červenci, přičemž trhy očekávaly pokles na 8,1 %. V souvislosti s tím sazby stoupají a eurodolar klesá.
  • Americká jádrová inflace zpět na 1,8 %, euro si ale zisky vůči dolaru i tak drží
    Týden se nám pomalu chýlí ke konci a i dnes se zdá být tématem číslo jedna především sílící evropská měna. Ta dostala včera jeden růstový impuls od Evropské centrální banky, která zveřejnila zápis ze svého prosincového zasedání, a dnes ráno pak ještě další impuls z Německa, kde se schyluje k nové vládě CSU a SPD. Euro tak po prolomení resistence 1,21 EURUSD zatím své zisky udržuje a nic na tom nezměnilo ani dnešní makro z USA v podobě výsledků inflace.
  • Americká jádrová inflace zůstala na 1,8 % a dolar prudce zpevnil
    Spojené stát dnes zveřejnily výsledky inflace a my se nestačíme divit tomu, co se děje na USD. Meziroční CPI sice kles...
  • Americká jadrová inflácia opäť vzrástla a je vyššie nad inflačným cieľom
    Dnes boli zverejnené asi najsledovanejšie čísla z USA – inflácia a jadrová inflácia. Najsledovanejšie preto, že americká ekonomika sa aktuálne vyvíja veľmi dobre a jediná vec z domáceho prostredia, ktorá by mohla pribrzdiť zvyšovanie úrokových sadzieb v USA, je spomalenie jadrovej inflácie pod dvojpercentný cieľ.
  • Americká konjuktura pod drobnohledem
    Finanční trhy uzavřely (český) školní rok v pozitivním rozmaru, když evropská a americká inflační čísla zveřejněná minulý pátek byla nakonec nepatrně nižší než se čekalo. Ne že by snad trhy naskočily na vlnu, že vítězství v boj s inflací je již na dosah a tudíž v ECB i Fed si již v červenci může od zvyšování sazbe odpočinout. Nicméně obavy z velmi agresivní restrikce dotyčných centrální bank přece jenom lehce ustoupily do pozadí. Otázkou je na jak dlouho.
  • Americká konjunktura brzdí
    Dlouho očekávané ochlazení na americkém trhu práce se konečně začíná projevovat. Včerejší počet nově otevřených pozic za únor poklesl na 9,93 milionu. Trh očekával výrazně více (10,5 milionu) a zároveň poprvé od května 2021 spadl počet nově otevřených pozic pod 10 milionů. V důsledku toho také výrazně poklesl podíl nově otevřených pozic k nezaměstnaným, který šéf Fedu opakovaně zmiňoval jako ostře sledovaný indikátor.
  • Americká letecká společnost je připravena na oživení jakmile pomine omikronová vlna
    Nejúspěšnější americká letecká společnost, Delta Air Lines ke konci minulého týdne vykázala malý zisk za poslední 3 měsíce minulého roku. Podle účetních zásad prodělala Delta Air Lines 395 milionů dolarů bez DPH, a to především kvůli investicím do partnerských leteckých společností. Společnost Delta předpokládá, že v prvních třech měsících letošního roku vykáže další ztrátu.
  • Americká makro data a italské banky by měly zastínit vyčpělé téma Brexit
    Zatímco v předvečer okurkové sezóny finanční média stále nechtějí opustit atraktivní téma Brexitu, tak globální trhy se již dívají dále. Kauza sporu o rekapitalizaci italských bank a americká data z trhu práce mohou být tím, co Brexit konečně vytlačí z výsluní.
  • Americká makrodata začínají investory strašit
    Dozvuk včerejšího slabého indexu ISM z amerického zpracovatelského průmyslu a dnešní horší data a revidovaná čísla k nižšímu za předchozí měsíc o počtu nových pracovních míst v soukromém sektoru USA poslaly akciové trhy po celém světě hluboko do červeného. Evropský index Stoxx 600 propadl o dvě procenta, když nejvíce se investoři zbavovali akcií cyklických firem, jako jsou těžaři a zpracovatelé komodit, energetické společnosti nebo prodejci spotřebního zboží. Velmi podobná situace panuje i na americkém akciovém trhu v počátku středeční seance. Index S&P 500 odepisuje 1,4 % a v mínusu se i zde nacházejí všechna odvětví.
  • Americká mincovna vykazuje největší prodeje zlatých mincí za posledních 12 let
    Navzdory nevýrazné aktivitě v roce 2021 zaznamenalo zlato v průběhu roku impozantní nárůst fyzické poptávky. Aktualizované údaje o prodeji, které v pondělí zveřejnila americká mincovna, ukázaly, že poptávka po fyzickém zlatě dosáhla nejvyšší úrovně od roku 2009. Podle americké mincovny se v loňském roce prodalo více než 1,25 mil. uncí zlata v různých nominálních hodnotách jejích zlatých mincí American Eagle. To představuje nárůst o 48 %.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

Forex brokeři
FxNet
ATC Brokers
Pax Forex
reklama
CapXmaster