Čtvrtek 28. březen 2024 15:49
reklama
Dukascopy new
reklama
Purple trading AI
reklama
Dukascopy new
reklama
CapXmaster

Rozšíří euro po 20 letech existence své mezinárodní postavení?

10.12.2018 09:29  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Evropská komise předložila ve středu 5. prosince návrhy na zvýšení používání jednotné měny, zejména v odvětví energetiky, komodit a finančních trhů.

Euro slaví 1. ledna 2019 své 20. výročí. Jeho vytvoření se datuje na leden 1999, i když oběh mincí a bankovek nastal později, 1. ledna 2002 v 12 zemích. Dnes euro každodenně používá 340 milionů Evropanů v 19 zemích. Je druhou nejpoužívanější měnou na světě. Je však třeba udělat více, aby jednotná měna mohla plně hrát svou roli na mezinárodní scéně. To je význam a cíl opatření prezentovaných ve středu 5. prosince v Bruselu.

Evropská komise přijala zejména doporučení vyzývající všechny hospodářské subjekty, členské státy a orgány, aby podpořily širší využívání eura v energetickém sektoru.

Evropská unie je největším světovým dovozcem energie s průměrným dovozním účtem 300 miliard eur ročně (za posledních pět let) a konkurenčním a otevřeným vnitřním trhem. Posílení mezinárodní úlohy eura v oblasti investic a obchodu v odvětví energetiky pomůže snížit riziko přerušení dodávek a posílí autonomii evropských společností.

Evropská exekutiva říká, že výběr měny zůstává v rukách aktérů na trhu a že nezasahuje do obchodní svobody. Podotýká však, že 85 % tohoto účtu za energii se platí v dolarech. Tato expozice vůči americké měně vytváří nejistotu, rizika a náklady, které by mohly být zmírněny smlouvami v eurech.

EU má několik velkých producentů (společnosti Total, BP, Shell) a velkých kupujících, ale  přesto evropské společnosti nadále obchodují v amerických dolarech na klíčových strategických trzích, často i mezi nimi. To je vystavuje kurzovým a politickým rizikům, jako jsou jednostranná rozhodnutí, která mají přímý vliv na transakce denominované v dolarech.

Bude také spuštěno několik cílených veřejných konzultací, jejichž výsledky se zveřejní v létě roku 2019. Diskuze se budou týkat potenciálu transakcí v eurech s ropou a plynem, ale také zvýšeného používání eura při obchodování s komoditami (zemědělství, kovy a nerostné suroviny ), jakož i v sektoru dopravy (letadla, vlaky a loďařství) a jiných strategických odvětvích, kde jsou smlouvy převážně v dolarech.

„Euro je mladá měna, která se osvědčila. Nastal čas, aby euro hrálo mezinárodnější roli. Euro by mělo odrážet politickou, ekonomickou a finanční váhu eurozóny a podporovat vyvážený a na pravidlech založený mezinárodní hospodářský a politický řád," řekl Valdis Dombrovskis, místopředseda Evropské komise pro euro a sociální dialog, který je zodpovědný za finanční stabilitu.

V minulém roce bylo 36 % mezinárodních transakcí na celém světě zúčtovaných nebo vypořádaných v jednotné měně. Euro představuje 20 % mezinárodních rezerv zahraničních centrálních bank, ačkoli je to ve srovnání s dolarem jen třetina, ale žádná jiná měna nepřesahuje ani 5 %.

Komise se rovněž odvolává na iniciativy týkající se mezinárodního finančního sektoru, včetně zvýšení podílu dluhu denominovaného v eurech vydaného evropskými subjekty a rozvoje hospodářské diplomacie na podporu používání eura. Vyzývá zejména na přechod k prohloubení hospodářské a měnové unie a dokončení Unie pro bankovnictví a Unie pro kapitálové trhy. V této oblasti bylo přijato pouze 7 z jejích 40 návrhů.

Rozšířené používání eura by mělo lépe chránit evropské občany a podniky před vnějšími šoky a udělat mezinárodní finanční a měnový systém odolnějším. Toto téma bude také součástí programu zasedání Evropské rady, které se bude konat od 13. do 14. prosince.

Silvia Holá
Hlavní analytik xPartners

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozpory mezi USA a Čínou kazí začátek týdne. Investoři se z akcií přesouvají do dluhopisů
    Víkendové zprávy naznačily poměrně velké rozpory mezi USA a Čínou ohledně amerického požadavku na konkrétní změny v čínském právu. Finanční trhy tak začínají týden opět v negativním duchu. Na pokles Asie navazují evropské akciové indexy a poptávka se přesouvá k bezpečným dluhopisům. Značně se snižují zejména americké výnosy, zhruba o 5 bodů.
  • Rozpory nad záchranným mechanismem EU ohrožují jeho start. O moc víc od nás nečekejte, vzkazuje člen ECB
    Dohoda, která se před měsícem rýsovala na přesnější podobě stálého záchranného m...
  • Rozpory při ocenění Aramco přetrvávají
    Rozdílné názory na hodnotu saúdské ropné společnosti Saudi Aramco přetrvávají. Objednávky dluhopisů stoupají každým dnem a trhají rekordy.
  • Rozprávka z tísic a jedného summitu
    Ministri eurozóny odsúhlasili balík pre Grécko Eur&o...
  • Rozruch kolem umělé inteligence připomíná bubliny z minulosti
    Velká většina košů spojených s růstovými tématy si v posledním týdnu pohoršila a týdenní výsledky trhů by byly opravdu deprimující, nebýt akcií polovodičů a umělé inteligence (AI). Vzrušení kolem AI vyhnaly akcie polovodičů na nejvyšší forwardové hodnoty od ledna 2010 a ceny akcií firmy Nvidia už dosáhly hladiny, kde mohou svými budoucími výnosy investory snad už jen zklamat.
  • Rozšírenie záchrany pre Írsko čoskoro realitou?
    Nemecký magazín Die Welt prináša správy, že EU údajne pripravuje rozšírenie pomoci pre Írsko a dok...
  • Rozšírený euroval a S&P
    Prvotná pozitívna reakcia na vyhlásenia z G20 p...
  • Rozširovanie záchrannej sieti Eurozóny
    Do Bruselu dnes cestujú ministri financií členských krajín Eurozóny za účelom prípadného rozširovania fi...
  • Rozšíření emisních povolenek EU nepřichází ve vhodnou dobu. Představuje další inflační tlak a ohrozí sociální smír EU
    Evropská unie se dnes nad ránem předběžně dohodla na zpřísnění a rozšíření fungování trhu s emisními povolenkami. Rozšíření systému emisních povolenek ovšem nepřichází ve vhodnou dobu. Představuje totiž další inflační tlak. V řadě příštích let přitom zásadní inflační tlak bude představovat probíhající energetická krize EU a s ní související nutná energetická transformace. Příslušné náklady dopadají jak na domácnosti, tak zejména na podniky EU, jimž snižují konkurenceschopnost v globálním měřítku. Středně- až dlouhodobě tak hrozí ztráta pracovních míst v EU a další s tím spjaté neblahé ekonomické a sociální dopady, které nebude s to nově zřízený klimatický fond mírnit dostatečně.
  • Rozšíření povinného ručení je terno pro pojišťovny. Proč jej ale budou muset mít elektrické koloběžky, a ne elektrická kola?
    Povinné ručení se od přelomu roku bude nově vztahovat také na elektrické koloběžky, segwaye, sněžné skútry, zahradní traktory, a dokonce na motorová golfová vozítka. Prostě na všechna „pohybovadla“, jejichž konstrukční rychlost převyšuje 25 km/h. Jestliže ovšem mají hmotnost nad 25 kilogramů, bude se na ně povinnost ručení vztahovat už od konstrukční rychlosti vyšší než 14 km/h.
  • Rozšiřujeme nabídku futures instrumentů o index S&P 500 a pomerančový džus
    V Purple Trading rozšiřujeme nabídku CFD futures symbolů o další. Jsou jimi notoricky známý index S&P 500, který nyní můžete přímo obchodovat, či futures kontrakty na mražený koncentrát pomerančového džusu.
  • Rozuzlení v USA zisky nepřineslo... týdenní zpráva o koruně
    Tento týden přináší koruně ztráty a odstoupení od hranice 25,50. Negativní vliv na měnu měly domácí zprávy, přispěl al...
  • Rozvíjející se asijské trhy před sebou mají rok plný velkých očekávání
    Očekávání, že cenné papíry z rozvojových trhů si povedou v nadcházejícím roce velice dobře, se stává čím dál reálnější. Asie zvládá pandemii COVID-19 mnohem lépe než rozvinutý západní svět a Čína pravděpodobně už počátkem roku 2021 prostřednictvím monetární politiky rozvolní své finanční podmínky, čímž pomůže celkovému sentimentu a zvedne multiplikátory ocenění akcií z rozvojových trhů. V roce 2021 tak začnou z těchto trhů znovu plynout výnosy, a to ještě rychlejším tempem než z rozvinutého světa - vytvoří se příznivá atmosféra plná příjemných překvapení a vysokého růstu výnosů.
  • Rozvíjející se trhy a černé labutě v Bílém domě
    Vyspělé trhy a zejména ty americké se stále nechávají vést na pochybné vlně prezidentského optimismu a hlasů volajících po větší skepsi je zatím dost málo (i pokud k nim započítám ten můj nevýznamný). Velmi rozdílná očekávání naopak můžeme u významných investorů a ekonomických myslitelů nalézt u rozvíjejících se trhů (EM).
  • Rozvíjející se trhy nám zatím letos dělají radost
    Naší hlavní akciové sázce se zatím letos daří výborně. Rozvíjející se trhy totiž dle indexu MSCI Emerging Markets zatím letos připisují zisk 7,9 %, zatímco rozvinuté trhy dle indexu MSCI World připisují zisk „pouze“ 2,4 %. Rozvíjející se trhy tak zatím trhy rozvinuté outperformují o 5,5 %.
  • Rozvíjející se trhy padají do medvědího teritoria…a táhnou s sebou stále “zranitelnou” korunu
    Koruna je pod tlakem, a je to opět primárně dílo eskalujícího napětí na rozvíjejících se trzích, které drží v “šachu” celý region. A zatím se nezdá, že by se mělo blýskat na lepší časy.
  • Rozvíjející se trhy vstoupily do medvědího trendu
    Americký akciový trh S&P 500 ve včerejším obchodování ztratil 0,4 %. Nejméně úspěšnými byly akcie energetického sektoru, které spadly o 1,9 %. Ostatní odvětví si připsala nebo odepsala maximálně 0,8 %. Na stranu vítězů se včera postavily telekomunikace a utility. Zklamáním byly pro trhy včera zveřejněné makroekonomické statistiky o počtu nově vytvořených pracovních míst v soukromém sektoru. O to větší pozornost se bude dnes soustředit na ucelená data z amerického trhu práce. Měla by však dle našich odhadů korigovat zklamání z července a potvrdit silný růst americké ekonomiky.
  • Rozvíjející se trhy začínají lákat investory
    Jen za první tři týdny v roce 2021 rozvíjející se trhy dokázaly přilákat zahraniční kapitál o velikosti 17 miliard dolarů. Postupně tak pokračuje přesun peněz, na který jsme několikrát upozorňovali a investoři tím odstartovali “hon za výnosy”. Důvodem je postupný pokles rizik na trzích a v ekonomice, který podporuje blížící se konec chřipkové sezony a postupná vakcinace světové populace. Očekávání jsou v tuto chvíli z dlouhodobého hlediska velmi pozitivní.
  • Rozvod Gatesových bude nejdražší v dějinách. Dělit se bude částka 130 miliard dolarů neboli 2,8 bilionu korun – dva roční rozpočty ČR
    Rozvod Melindy a Billa Gatesových, který pár oznámil včera, bude velmi pravděpodobně nejdražším v historii. Rozdělovat by se při něm mohlo zhruba 130 miliard dolarů. To je suma odpovídající 2,8 bilionu korun. Přitom roční příjmy státního rozpočtu ČR jsou letos plánovány na 1,49 bilionu korun. Gatesovi tedy budou zhruba dělit peníze, jež vláda získává na dvouletý provoz České republiky.
  • Rozvojové ekonomiky pod tlakem rizikové averze trhu
    Koruna po zvýšení úrokových sazeb ČNB v minulém týdnu dále oslabuje (o rozhodnutí ČNB jsme psali minulý týden). Začátkem týdne se pohybuje na úrovni EUR/CZK 25,98 a USD/CZK 22,30. Vůči euru je tak nejslabší od začátku října minulého roku a vůči dolaru od července. Oslabování se ale netýká pouze české koruny.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
CapXmaster