Úterý 19. březen 2024 03:48
reklama
Purple MT4 platforma nova
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024

Rozbřesk: Šéf Fedu říká, že sazby jsou nedaleko neutrálních úrovní

29.11.2018 09:19  Autor: Patria  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

Americké akcie raketově rostou a smazaly během jediného dne své listopadové ztráty. Tak velkou moc mají slova prvního muže Fedu Powella. Ten řekl, že sazby Fedu jsou “těsně pod neutrální úrovní” - takovou, která ekonomiku ani nestimuluje ani nebrzdí. Je to poměrně velký posun od říjnových výroků, kdy v neřízené debatě prohodil, že k neutrálním úrovním mají sazby ještě “dalekou cestu”. Jeho včerejší slova si trhy vyložily poměrně jednoznačně jako signál, že v příštím roce růst sazeb zpomalí…

Je však otázkou, zda tato interpretace není z pohledu akcií, rozvíjejících se trhů a obecně rizikových aktiv až příliš růžová. Těm by se samozřejmě vidina pomalého nebo nejlépe žádného růstu amerických sazeb zamlouvala. Powell včera ovšem pouze diskutoval na téma různých odhadů neutrální sazby uvnitř samotného Fedu - ty se pohybují od 2,5 do 3,5 %. Na současných úrovních (2-2,25 %) tedy logicky skutečně nejsou příliš daleko od dolních odhadů neutrální sazby. Na druhou stranu ovšem vůbec nezmiňoval nutnost měnit stávající výhled Fedu včetně implikované trajektorie pro úrokové sazby. Jako by se tedy v tuto chvíli spíše snažil vyjasnit některé své předešlé úvahy, než výrazně měnit načrtnutý kurz měnové politiky.

Navíc prakticky vůbec nezmínil, že by poslední vysoká volatilita na trzích, slabší čísla (například z realitního trhu) nebo propad cen ropy měla nějaký dopad na budoucí rozhodnutí Fedu. Pravděpodobně si tato témata schovává na regulární zasedání FOMC, které je na programu 19. prosince. A právě na něm se asi lépe ukáže, zda chce Fed skutečně na dosavadním nastaveném kurzu něco zásadního měnit…

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se drží těsně nad 25,90 EUR/CZK. Včerejší optimismus na akciových trzích je pro ni sice pozitivní, ale k výraznějším ziskům nevede. Počítáme v nejbližších dnech s klidnějším obchodováním s tím, že v příštím týdnu korunu mohou nakonec zklamat domácí mzdy.

Zahraniční forex
Holubičí signály od šéfa Fedu (viz úvodník) včera viditelně pomohly eurodolaru, který se posunul o figuru výše. Z americké výnosové křivky tak postupně mizí zabudovaná očekávání na růst úrokových sazeb v roce 2019, což pro dolar nemůže být dobrá zpráva. Na druhou stranu euro má stále svůj italský problém a navíc spekulace o tom, že prezident Trump uvalí 25% cla na dovoz automobilů (tedy i těch německých) začínají mít po oznámení GM, že musí zavřít několik továren a propustit 14 tisíc zaměstnanců, reálnější kontury. Americký prezident také v tomto duchu poslal včera do světa několik tweetů.

V této souvislosti budou velmi důležité výstupy z nadcházející schůzky G20, která je plánovaná na tento víkend. Její dopady na devizové trhy nemusí být čitelné, neboť budou zprostředkované skrze reakci akcií a dluhopisů. Každopádně očekávání ohledně možných kompromisů v otázce obchodních válek jsou nastavena velmi nízko.

Jinak ovšem více neutrální až lehce holubičí Fed je určitě velmi dobrou zprávou pro měny z emerging markets. Tudíž ani nepřekvapují aktuální zisky turecké liry či polského zlotého.

Ropa
Další růst amerických zásob surové ropy znamenal propad cen ropy pod 60 dolarů za barel. Pozornost ropného trhu však již směřuje na blížící se zasedání G20 v Argentině (pátek-sobota), na kterém se bude diskutovat téma obchodního konfliktu mezi USA a Čínou. Summitu se navíc zúčastní jak ruský prezident Putin, tak i saúdský princ Mohammed bin Salman, proto lze předpokládat, že se bude diskutovat i blížící se rozhodnutí o podobě těžebních škrtů v rámci kartelu OPEC+. Nakonec, právě tandem Saúdská Arábie - Rusko nyní dominuje rozhodování v rámci kartelu, proto je možné, že zásadní rozhodnutí bude přijato již o tomto víkendu.

 
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Rozbřesk: Střelba na Kapitolu trhy znejistěla, co si vezmou z rozbouřené americké politiky?
    Politický vývoj ve Spojených státech v posledních dnech naplňuje bohužel nejhorší obavy skeptiků. Odcházející prezident Donald Trump opakováním nepodložených tvrzení o “zfalšovaných” volbách, které odmítly zatím veškeré soudní instance v USA, mobilizoval své skalní přívržence, kteří včera napadli Kapitol, aby přerušili jmenování nového prezidenta Joea Bidena. Výsledkem byly zablokované účty prezidenta Trumpa na Twitteru a Facebooku a čtyři mrtví.
  • Rozbřesk: Studené počasí žene cenu plynu znovu vzhůru
    Cena zemního plynu na evropském trhu se včera vyšplhala nad 150 EUR/MWh. Ještě před měsícem se přitom evropský plynový benchmark TTF obchodoval lehce pod 100 EUR/MWh, k čemuž významnou měrou přispěl neobvykle teplý nástup topné sezóny. Začátek prosince však již přinesl – pro toto období typické – nízké teploty, což se odráží i na vyšší spotřebě plynu.
  • Rozbřesk: Svět po koronaviru - jak se vypořádat s monstrózními dluhy?
    Zatímco další vývoj koronavirové pandemie zůstává nadále zatížen významnou nejistotou, již nyní je zřejmé, že jedním z jejích makroekonomických důsledků bude prudký nárůst státního zadlužení. To se přitom bude týkat nejen fiskálně zodpovědných jako například Německa, které si to s dluhem 60 % HDP může dovolit, ale také Itálie a spol., u nichž dluhové břemeno významně přesahuje hranici 100 % HDP.
  • Rozbřesk: Svět se rozbil, co s tím? Odpověď se bude hledat v Jackson Hole
    Jak jest dobře známo, ekonomové mají rádi historky. Není proto divu, že asi nejsledovanější událost týdne je setkání zástupců centrálních bank v Jackson Hole. Sejdou se zde totiž lidé, kteří stojí na pomezí akademické sféry a praxe a jestli lze odněkud očekávat koncentrovaný proud nových, bádáním podpořených nápadů, myšlenek a vysvětlení, co že se to vlastně děje se světem, tak je to právě odtud!
  • Rozbřesk: Sýrie zaměstnává ropný trh, ale ne na dlouho
    Na první pohled neintuitivní uvolnění napětí přinesl na ropný trh víkendový úder proti Sýrii, který byl reakcí Spojených států, Francie a Velké Británie na údajný chemický útok ve městě Dúma. Poté, co se jen v minulém týdnu zvýšila cena ropy Brent o více než 8 % až nad 72 USD/barel, vnímají totiž trhy tento raketový útok jako jednorázovou akci, tj. bez větších ambic zúčastněných zemí pouštět se do nákladného tažení proti režimu Bašára Asada, mocně podporovaného Ruskem a Íránem. A to samozřejmě tlumí napětí v celém – pro ropu klíčovém – regionu Blízkého východu.
  • Rozbřesk: Šance Bidena rostou. Co to znamená pro trhy a korunu? Dnes ČNB
    Americké volební drama pokračuje. Korespondenční hlasy během včerejška výrazně posílily šance Joea Bidena. I když šance Donalda Trumpa jde na první pohled ke dnu, výsledek zatím není jednoznačný. Zbývá dopočítat čtyři státy a Joe Biden potřebuje získat ještě alespoň jeden “skalp”. Vede přitom pouze v Nevadě, kde je jeho náskok velice těsný. Pravděpodobně vydrží a nové korespondenční hlasy ho mohou ještě posílit v Pensylvánii nebo v Georgii. Po včerejším sčítacím veletoči však raději zůstáváme opatrní. Navíc bude trvat, než případné vítězství Joea Bidena armáda právníků Donalda Trumpa uzná.
  • Rozbřesk: Šance na divoký brexit roste. Jak zranitelný je obchod ve střední Evropě?
    Čtvrteční návrat do Bruselu Therese Mayové závidí asi málokdo. Angela Merkelová sice “empaticky” podotkla, že se jí bude snažit pomoci. Těžko ovšem říct, jak by to mohla udělat. Stejně jako většina evropských politiků se s ní možná sejde, prohodí pár slov, ale na dohodnuté “rozvodové” smlouvě nic nezmění. Trhy proto mohou v nejbližších dnech víc a víc sázet na divoký brexit. A my jsme se podívali, které země ze střední a východní Evropy by výrazné zhoršení přístupu na britský trh nesly nejhůře.
  • Rozbřesk: Šéf Fedu pod nebývalou politickou palbou. Trhy čekají na Jackson Hole
    Šéf Fedu Jeremy Powell je v posledních týdnech pod nebývalým politickým tlakem. Ve středu vyvrcholila twitterová palba Donalda Trumpa, ve které obvinil Powella z nedostatku vize a svedl na něj většinu problémů, se kterými se může potýkat v nejbližší době americká ekonomika. Současně mu navrhl, aby snížil úrokové sazby alespoň o jeden procentní bod a znovu rozjel politiku kvantitativního uvolňování.
  • Rozbřesk: Šéf Fedu Powell si nemyslí, že americká ekonomika je v recesi. Data se dozvíme za pár hodin
    Fed nepřekvapil a zvýšil oficiální úrokové sazby o 75 bazických bodů a počítá s tím, že další zvýšení ještě přijdou tak, aby se oficiální sazba dostala na konci roku do intervalu 3-3,5 %. Co však nastane poté, není jisté a vše bude záviset na příchozích datech. Z tohoto pohledu budou dva následující reporty týkající se trhu práce a inflace velmi důležité, neboť zásadně ovlivní příští (zářijovou) prognózu Fedu, která trhu ukáže, nakolik je třeba politiku poslat do restriktivního teritoria.
  • Rozbřesk: Šéf Fedu přikrmil růst výnosů, OPEC nepřestává škrtit trh s ropou
    Od začátku roku už uplynuly více než dva měsíce, avšak tvrdých dat z české nebo evropské ekonomiky je zatím pomálu. K dispozici byly zatím jen soft ukazatele v podobě podnikatelských nebo spotřebitelských nálad, které potvrzovaly dobrou kondici průmyslu a vedle toho velmi slabá nebo dokonce chmurná očekávání spotřebitelů. Jedním z mála tvrdých čísel tak prozatím zůstává nezaměstnanost, která v úvodu roku v ČR dál mírně vzrostla.
  • Rozbřesk: Šéfka ECB správně varuje před přílišným optimismem spojovaným s vakcínou
    Šéfka Evropské centrální banky Christine Lagardeová včera včera tlumila naděje spojované s vakcínou a její slova nelze než podepsat. "Ačkoli nejnovější zprávy ohledně vakcíny vypadají povzbudivě, stále můžeme čelit opakujícím se cyklům zrychlování šíření viru a zpřísňování restriktivních opatření, dokud nedosáhneme všeobecné imunity…, ... hospodářské oživení tak nemusí být lineární, ale spíše nestabilní, přerušované a závislé na tempu distribuce vakcíny," uvedla Lagardeová.
  • Rozbřesk: Šéf německé Bundesbanky proti krizovému fondu eurozóny
    Šéf německé Bundesbanky varuje před vytvořením nového krizového fondu eurozóny. Žhavý kandidát na post nového šéfa ECB se tak opět názorově rozchází s dnešním prezidentem centrální banky Mariem Draghim, který plány společného sdílení rozpočtových rizik podporuje. Co Jensi Weidmannovi vadí? Především to, že členské státy chtějí převést na Brusel pouze zodpovědnost za častokrát nezodpovědná rozpočtová rozhodnutí národních vlád. Rozpočtové pravomoci (v zásadních výdajových otázkách) nikam převádět nechtějí. Ostatně již dnes má Evropská komise problémy pravidla svazující rozpočtovou suverenitu národních států vymáhat. V takovém systému může nový krizový fond eurozóny jednoduše podpořit “nezodpovědnost” a odvést národní vlády od potřebných reforem.
  • Rozbřesk: Šíření koronaviru v Evropě vrací na trhy strach
    První odhad indexu nákupních manažerů za měsíc únor ukázal na nečekané vylepšení podnikatelské nálady v průmyslu a odolnost sektoru služeb. Celkový index PMI tak vyskočil na šestiměsíční maxima. Zásadní problém ovšem je, že data byla sbírána na začátku měsíce, kdy rozsah problému koronavirus nebyl tak velký. Zdálo se, že zasáhne pouze čínský sektor služeb. Poslední zprávy o šíření koronaviru napříč světem staví tedy i únorové PMI z eurozóny do jiného světla a dělají z nich de facto stará čísla. Alarmující je zejména rozšíření koronaviru v Itálii, která zatím potvrdila 157 případů a 3 úmrtí. Dopad do hospodářství je prakticky okamžitý - z řady měst v Lombardii se nedá vycestovat bez speciálního povolení, ruší se fotbalové zápasy, karneval v Benátkách a Rakousko zastavilo veškerou vlakovou dopravu s Itálií.
  • Rozbřesk: Škoda Auto - laboratoř přehřívající se ekonomiky
    Poslední zprávy z největší české automobilky Škoda Auto jenom potvrzují, jak moc česká ekonomika začíná narážet na své...
  • Rozbřesk: Škoda Auto - laboratoř přehřívající se ekonomiky
    Poslední zprávy z největší české automobilky Škoda Auto jenom potvrzují, jak moc česká ekonomika začíná narážet na své mantinely. Silná poptávka vede k tomu, že vozy pro evropský trh již nemá kde vyrábět. Některé z plánovaných novinek pro příští roky tak jednoduše v Evropě nebudou dostupné. Automobilka je sice rekordně zisková, ale naráží také logicky na silnější vyjednávací pozici odborů, které požadují dvouciferný růst mezd. Rychlejší růst mezd u třetího největšího zaměstnavatele v Česku (26,7 tis zaměstnanců) může mít silný signální efekt pro další podniky, a to nejen v automobilovém sektoru. V takové situaci logicky přichází na řadu otázka - nezačíná Česko ztrácet svoji cenovou konkurenceschopnost?
  • Rozbřesk: Španělská politická krize střídá italskou, trhy ale panikařit nemusí…
    Napětí v třetí největší ekonomice eurozóny zvolna polevuje. President Mattarella se rozhodl, že nakonec jmenuje vládu dvou “populistických” stran - Ligy severu a Hnutí pěti hvězd. Obě strany přitom nabídly pouze drobný ústupek. Pro prezidenta nepřijatelný ekonom Paulo Savona (kriticky se vyjadřující k euru) nakonec nebude ministrem financí, ve vládě ovšem bude zastávat pozici ministra pro EU.
  • Rozbřesk: Špatné zprávy z domácí ekonomiky nahrávají stabilitě sazeb ČNB
    Dvě a rozhodně ne dobré zprávy přišly včera z české ekonomiky. Tou první byl poslední výsledek indexu nákupních manažerů (PMI), který se po krátkém zlepšení propadl na čtyřměsíční minimum (43,5 bodu). Znamená to, že situaci v průmyslu nelze zdaleka ještě považovat za stabilizovanou, neboť padají jak nové zakázky, tak aktuálně i výroba a zaměstnanost.
  • Rozbřesk: Tahle měna není pro starý
    Česká koruna od zrušení intervencí ČNB patří mezi nejúspěšnější měny na světě. Přesto existuje měna, která korunu v posledních třech měsících neskutečně válcuje a tou je digitální měna bitcoin. Kurz koruny od začátku dubna vůči bitcoinu oslabil o více než 140 %! Je však bitcoin vůbec měnou a nesrovnáváme tedy hrušky s jabkama?
  • Rozbřesk: Technická stagflace je oč tu teď běží. Dlouhé úrokové sazby kolabují
    Propad dlouhých tržních úrokových sazeb zaznamenaný v posledních několika dnech je opravdu impresivní. Zatímco výnosy desetiletých amerických a německých vládních dluhopisů spadly za posledních 14 dní o nějakých 40-50 bazických bodů, tak v případě jejich českých protějšků propad činil více než 100 bazických bodů. Vzhledem k tomu, že ceny dluhopisů se pohybují reverzně k výnosům, tak to implikuje, že držitelé vládních dluhopisů si po dlouhém výprodeji konečně připsali výrazné kapitálové zisky. Jak k tomu došlo?
  • Rozbřesk: Tento týden napoví, jak si vedla česká ekonomika přes ruskou invazí na Ukrajinu
    Jak se vedlo světové ekonomice před startem ruské invaze? Důležitý dílek do skládačky dodají v tomto týdnu výsledky HDP za první kvartál. Pod vlivem vysoké inflace sice na řadě míst globální ekonomika šlapala na brzdu (eurozóna podle našeho odhadu mezikvartálně rostla jen o 0,1 %), na druhou stranu však meziroční čísla budou stále vypadat velmi optimisticky. A to proto, že se porovnáváme s velmi slabým kvartálem roku 2021 poznamenaným na řadě míst výraznými proti-covidovými omezeními.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
XTB trading konference 2024