Úterý 19. březen 2024 08:38
reklama
Purple trading AI
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
XTB trading konference 2024
reklama
Fintokei SwiftTrader

Cena ropy se propadla na roční minimum

23.11.2018 11:16  Sekce: Burzovní zpravodajství  Tisk

„Na trhu s ropou se zrcadlí současné ekonomické problémy ve světě. Jednotlivé státy přestávají mezi sebou kooperovat a s vidinou krátkodobého zbohatnutí produkují více ropy, než je trh schopen pojmout. Mezi zeměmi vznikají nové obchodní bariéry, které v konečném důsledku mohou zvýšit nezaměstnanost a cenovou hladinu. Neschopnost dohodnout se může vést až k propuknutí ekonomické krize,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Pád ceny ropy překonal další milník. Cena ropy Brent se dnes propadla až na úroveň 61,52 dolaru za barel, což je nejnižší hodnota od prosince 2017. Podobný vývoj lze pozorovat i u ropy WTI, která se v tomto týdnu dostala k hranici 52,77 dolaru za barel, což bylo nejméně od října 2017. V průběhu listopadu byly na trhu s ropou zaznamenány vysoké výkyvy v cenách, které zvýšily riziko při obchodování kontraktů na ropu.

Trh s ropou se neumí vypořádat s krátkodobým přebytkem nabídky, který vznikl růstem produkce Spojených států, Ruska a Saúdské Arábie. Tyto tři země obhospodařují více než třetinu světové spotřeby ropy, která činí přibližně 100 milionů barelů denně. To vede k nadměrnému zásobování trhu s ropou a následnému propadu ceny, která se od začátku října zřítila o přibližně 30 procent.

Vysoká produkce ropy jde ruku v ruce se zhoršujícími se výhledy růstu světové ekonomiky. Trhy přestávají věřit čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, že urovná obchodní vztahy s americkým prezidentem Donaldem Trumpem na společné schůzce příští týden. Trhy si naopak všímají, že od poloviny května do poloviny října zavedly země G20 přibližně 40 nových obchodních omezení, která zasahují mezinárodní obchod v objemu zhruba 480 miliard dolarů. V případě, že obchodní bariéry porostou i v roce 2019, je možné, že se ve světě začne zvyšovat cenová hladina a nezaměstnanost, což může předznamenat ekonomickou krizi.

Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Cena ropy propadá, flirtuje s medvědím trhem
    Cena ropy dnes prohlubuje propady předchozích seancí. Hlavním důvodem poklesu zůstává strach z obchodních válek, které by mohly vést ke zpomalení globální ekonomiky.
  • Cena ropy prudce klesla
    Globální cena ropy během čtvrteční obchodní seance neustále klesala kvůli zprávě o týdenním nárůstu zásob ropy ve Spojených státech a obavách investorů z napjaté epidemiologické situace v Číně.
  • Cena ropy rastie
    Šéf americkej centrálnej banky, Jerrome Powell, vystúpil pred kongresom USA, kde načrtol ďalšie smerovanie amerikej centrálnej banky v oblasti úrokových sadzieb. Powell naznačil, že v júli pristúpi centrálna banka k zníženiu úrokových sadzieb minimálne o 0,25 percentuálneho bodu, resp., v prípade horších ekonomických dát, môže sadzby znížiť až o 0,5 percentuálneho bodu. Týmto výrokom len potvrdil, že centrálna banka plánuje do konca roka znížiť sadzby minimálne o 0,5 percentuálneho bodu, dokonca trhy počítajú s 55%-nou pravdepodobnosťou zníženia sadzieb o 0,75 percentuálneho bodu do konca tohto roka. Zníženie úrokových sadzieb podporuje investície firiem a spotrebu domácností, čo vedie k nárastu dopytu po rope. Znižovanie úrokových sadzieb v USA teda podporuje nárast ceny ropy
  • 🛢↗ Cena ropy rastie vďaka lepšiemu výhľadu 👍
    Ceny ropy Brent (symbol OIL) nezaznamenali takú silnú rally ako americké indexy alebo drahé kovy, ale istý čas sa neustále pohybovali smerom nahor. Dnes OIL získava viac ako 1% a testuje viacmesačné maximá, pričom za týmto pohybom stoja minimálne 3 faktory:
  • Cena ropy roste
    Podle amerického prezidenta Donalda Trumpa Rijád a Moskva nyní sníží těžbu. Rusko to však popírá. Cena ropy v reakci na jeho vyjádření i nadále roste. Ceny ropy se v současné době prudce zvyšují. Přechodně se zvedla jejich cena více než o 30 %. Očekává se, že ceny budou vykazovat nejprudší jednodenní nárůsty v naší historii. Cena ropy stoupá i v reakci na prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa, že Rusko a Saúdská Arábie velmi brzy oznámí, že se opravdu dohodly na snížení těžby. Moskva ovšem takový vývoj popřela a nepotvrdila.
  • Cena ropy roste k 106 dolarům
    Poté, co byly nejvyšším denním nárůstem za 16 měsíců ceny ropy vyhnány nad 100 dolarů, ropa rozšířila zisky. V New Yorku vzrostly futures na obchodní cenu 106 dolarů za barel, poté co se ve čtvrtek zvýšily cenu o 8,4 %. Stalo se to poté, co Kreml uvedl, že zpráva o pokroku jednání na Ukrajině nebyla pravá, ale diskuse budou pokračovat i nadále.
  • Cena ropy roste k 82 dolarům, oživuje se poptávka
    Tomas Varga z ropného makléřství PVM uvedl, že i navzdory stále rostoucímu počtu případů s omikronem dospěly evropské vlády k názoru, že nyní je ten pravý čas na to zmírnit omezení. To zvyšuje šanci na oživení poptávky po ropě.
  • Cena ropy se po deklaracích z USA stahuje zpět
    Deklarace z USA tlačí cenu ropy dolů. Je nutno podotknout, že zásoby ropy klesají a snižují se o 1 milion barelů denně. Existuje šance, že i státy, které mají kapacitu, nebudou moci zvyšovat produkci, protože aktuální množství těžby i zracovávání ropy v USA se blíží historickým maximům. Trh s ropou je velmi napjatý.
  • Cena ropy se po Putinově prohlášení drží nad 100 dolary
    Ropa v Asii se ustálila poté, co se dostala zpět nad 100 dolarů za barel, neboť ruský prezident Vladimir Putin slíbil, že ve válce na Ukrajině, která otřásla trhy a omezila globální dodávky ropy bude nadále pokračovat.
  • Cena ropy se po včerejších ztrátách zotavuje
    Cena ropy posiluje po prudkých propadech počátkem týdne. Brent futures vzrostly o 0.5% v 10:30 (SEČ) a opět dosáhly 41 dolarů za barel. Futures americké ropy WTI vzrostly o 0.6% na 38.83 USD za barel.
  • Cena ropy se příliš nezměnila, obchodníci sledují situaci mezi USA a Íránem
    Ceny ropy ve čtvrtek poklesly poté, co v předchozí seanci vzrostlo v důsledku neočekávaného poklesu zásob ropy v USA. Obchodníci očekávají výsledek americko-íránských jaderných jednání, která by mohla rychle navýšit dávky ropy na světové trhy.
  • Cena ropy se stahuje k cílové zóně
    Ropa se obchoduje přibližně na ceně 73,50 USD. Cena atakuje klíčový support na spodní hranici trojúhelníku. Na konci února, kdy na horní hranici trojúhelníku vykazovala známky odmítnutí, jsme obchodníky varovali, že se velmi pravděpodobně stáhne k úrovni 74–73,50 USD. V analýze z 8. března jsme zopakovali, že spodní hranice trojúhelníku na ceně 73,50 USD je pro nás cílem pullbacku a klíčovým supportem. Cena se může odrazit ze současných úrovní k úrovním 75–76 USD. Krátkodobý trend zůstává medvědí a cena je citlivá na další pokles. Hranici trojúhelníku ale musíme bedlivě sledovat. Tamní support je velmi důležitý a býci by se mohli odrazit nahoru. Průraz pod spodní hranici trojúhelníku by byl signálem medvědů.
  • Cena ropy se vymanila z formace trojúhelníku
    Ropa včera prorazila pod support spodní hranice trojúhelníku na ceně 73,35 USD. Včerejší denní svíčku uzavřela na ceně 71,50 USD, zatímco dnes zůstává pod tlakem a obchoduje se poblíž 67 USD. Krátkodobý trend zůstává od okamžiku odmítnutí na ceně 80,93 USD medvědí. RSI vytváří nová čerstvá minima a blíží se k přeprodaným úrovním. Trend zatím stále ovládají medvědi. V nejbližší době bychom mohli zaznamenat odraz a zpětný test proražené úrovně supportu na ceně 73 USD.
  • Cena ropy stoupá. Dočkáme se dalšího růstu Exxon Mobil akcie?
    V dnešní technické a fundamentální analýze se zaměříme na Exxon Mobil akcie. Vzhledem k tomu, že se jedná o ropnou společnost, hodnota titulu je přirozeně svázaná s cenou ropy a jiných energií, které poslední dobou rychle rostou. V článku se podíváme na aktuální trh s ropou a rozebereme si vývoj ceny akcie XOM.
  • Cena ropy stoupla po únosu britského tankeru
    Ceny ropy otočily po únosu britského tankeru Íránem. Ropa Brent stoupla v pondělí o 1,5 procenta na 63,30 dolarů. Ropa WTI zdražila o 1,3 procenta na 56,37 dolarů. Důvodem je obava, že politické napětí v Hormuzském průlivu zkomplikuje dodávky ropy z Perského zálivu
  • Cena ropy tlačí PHM nahor
    Ceny ropy zaznamenali počas minulého týždňa nárast o viac ako 5 percent. Ceny ropy aj naďalej podporujú obavy z možného nedostatku ponuky čierneho zlata na trhu. Očakáva sa, že dopyt po rope by mal v tomto roku pokračovať v oživení, no objavujú sa obavy, či producenti budú schopní očakávaný nárast spotreby ropy uspokojiť. Už teraz ťažia nektoré krainy spoločenstva OPEC+ menej ropy, ako sú dohodnuté kvóty. Problémom sú investície, keďže mnoho hlavných producentov ropy zanedbalo investície do svojich zariadení, na základe čoho nedokážu pristúpiť k rýchlemu nárastu produkcie. Vyhliadky produkcie ropy v USA sú tiež limitované. Počet aktívnych vrtov príliš nerastie, čo je spojené s negatívnym postojom k schvaľovaniu ďalšej ťažby z bridlíc. V prípade, ak bude nerovnováha medzi ponukou a dopytom pokračovať, ceny čierneho zlata môžu pokračovať v raste. Niektoré z popredných amerických investičných bánk očakávajú, že cena ropy prekoná v tomto roku hladinu 100 dolárov za barel, čo by viedlo k ďalšiemu zdražovaniu cien PHM na našich čerpacích staniciach.
  • Cena ropy v korunách dnes reálně klesla nejníže od vzniku České republiky v roce 1993
    Cena jednoho barelu ropy Brent vyjádřená v české měně dnes podle údajů agentury Bloomberg klesla na úroveň zhruba 404 korun. Jedná se o nominálně nejnižší korunovou cenu ropy za celé období od března 1999.
  • Cena ropy v roce 2021: Vše, co musíte o černém zlatu vědět!
    Ropa je již několik desítek let nejpoužívanější surovinou na světě a její cena má velký dopad na světovou ekonomiku. Rok 2020 byl plný událostí, které s cenou ropy otřásly v základech. V jednu chvíli se dokonce cena za barel dostala do záporných hodnot. Ke konci roku se ale situace celkem stabilizovala a vývoj ceny ropy šel opět nahoru. S novým rokem ale nastává otázka, co bude dál. Má ropa již to nejhorší za sebou? Můžeme očekávat růst ceny tohoto černého zlata?
  • Cena ropy vyskočila na svoji nejvyšší hodnotu v tomto roce
    Silná poptávka investorů, slabší dolar a očekávání snížení produkce vystřelily cenu ropy na nové letošní maximum. Zatímco ropa WTI dosáhla na cenu 45 dolarů za barel, Brent se dotkla 47 dolarů za barel. I přesto si ropa stále udržuje odstup od hranice 50 dolarů, kterou můžeme považovat za magickou.
  • Cena ropy vystoupala na pětiměsíční maximum. Pumpaři zatím nezdražují
    „Na čerpacích stanicích zatím nedochází k výrazným cenovým výkyvům. Vzhledem k rostoucí ceně ropy a oslabujícímu kurzu koruny vůči dolaru lze však do budoucna očekávat, že pumpaři začnou zdražovat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Purple trading AI