Úterý 19. březen 2024 03:06
reklama
Purple trading AI
reklama
Purple pivot points
reklama
CapXmaster
reklama
Dukascopy new

Zemědělské komodity v roce 2020

Napsal:   Sekce: Fundamentální analýza

Zemědělské komodity mají za sebou úspěšný rok. Podobně jako akcie se s příchodem pandemie cukr, sojové boby nebo pšenice propadly. Ve zbytku roku ale ztráty vesměs dokázaly smazat a meziročně se již obchodují v plusu. Přitom výrazně lépe se logicky dařilo čistě zemědělským komoditám a méně pak už komoditám, které se používají jak v zemědělství, tak v průmyslu.



Cukr a kukuřice

Právě cukr a kukuřice se dají kromě své výživové funkce zařadit částečně i mezi průmyslové komodity. Z těchto plodin se totiž vyrábí ethanol, který se používá jako palivo a částečně dokáže nahradit dražší benzín. Kolem rafinace ethanolu vyrostlo obrovské odvětví v USA (kukuřice) a v Brazílii (cukrová třtina).

S propadem cen ropy na jaře a sníženou poptávkou po benzínu se poroučely níže i ceny cukru a kukuřice, protože úroda (nabídka) už nešla přesměrovat do jiných komodit, po kterých byla poptávka alespoň stabilní. Investor nakupující kukuřici nebo cukr tak implicitně počítá i s pokračujícím oživením cen ropy. Cukr pak závisí i na kurzu brazilského realu – v případě posílení realu (pokles USD/BRL) rostou i výrobní náklady cukru a tím pádem i jeho cena v dolarech.

Vývoj ceny cukru (denní graf – D1):



Pšenice, sójové boby, káva

Ryze zemědělské komodity připsaly i několik desítek procent, např. sójové boby jsou v zisku za letošní rok 32 %. Mírný růst se dal očekávat, protože několik let dobré úrody bez negativních nabídkových šoků stlačily ceny na dlouholetá minima, zvlášť pak po očištění o inflaci. U některých komodit se ale objevily pozitivní faktory, které růst v předchozích letech spíše brzdily.

Vývoj ceny sójových bobů (denní graf – D1):



Co ovlivňuje zemědělské komodity?

V první řadě jde o slábnoucí americký dolar. Komodity se obchodují právě v dolarech, ale úroda a spotřeba je rozložena po celém světě. Proto slabší dolar podporuje poptávku a tlumí nabídku mimo USA. Tento faktor měl však dopad spíše v jednotkách procent.

Co však dokáže se zemědělskými komoditami mnohem více zahýbat, je špatná úroda, v řeči ekonomů negativní nabídkový šok. A přesně toho jsme byli letos svědky v Číně, kterou proběhly nejhorší záplavy za několik desetiletí. I když zas takovými svědky jsme být nemohli, protože transparentnost čínského komunistického aparátu ohledně dat (včetně monitorování samotné pandemie) je tristní.

Vědělo se alespoň, že kvůli zaplavené úrodě Čína otevírá své rezervy rýže, kukuřice a sójových bobů, zvyšuje dovozy z USA a také poprvé v moderní historii povolila import rýže z Indie. Hlad Číny jako předního světového konzumenta potravin tak zahýbala s trhem zemědělských komodit ve velkém. Podobnost jsme mohli najít i v dramatickém růstu cen vepřového, který loni následoval po zasažení čínských chovů prasečím morem.

Otázkou tedy je, jestli zvýšené čínské importy (viz graf) jdou pouze na akutní vykrytí nedostatku potravin (býčí signál) nebo Čína také zvyšuje své strategické zásoby a tím pádem by další růst cen byl omezený.

Vývoj čínských dovozů hlavních druhů zemědělských komodit (v tisících tun měsíčně):


Tomáš Raputa
Analytický tým FXstreet.cz

Zdroje: MT4, Reuters, Iowa State University, FAO

Hodnocení článku:
Sdílení článku: 
   

Čtěte více

  • Zbývá ještě Trump a Čína
    Už je to téměř měsíc, co se Britové v referendu rozhodli o opuštění EU (takzvaný brexit). Tento krok byl v prvním pololetí často citován jako jedno z největších rizik pro finanční trhy. Prozatím to však nebyla žádná tragédie a „Lehman efekt“, který by odstartoval globální paniku, se nekonal. Ve výsledku je hlavním rozdílem slabší libra, která zohledňuje očekávané uvolnění měnové politiky na ostrovech, které by jinak nepřišlo. Na druhé pololetí nám tedy podle rizikového kalendáře zbývá ještě Donald Trump a Čína.
  • Zcash aneb další anonymní Kryptoměna
    Je jasné, že s rozvojem nových technologií se zvýšila poptávka po kryptoměnách a jak se můžeme všude dočíst, poptávka stále stoupá. Kryptoměn a různých altcoinů máme již nespočetně, každý den vznikne nový projekt, trh se rozpíná jako vesmír. Proč Zcash? Existuje několik zajímavých věcí, o které bych se s vámi rozdělil, které odlišují Zcash od jiných kryptoměn. Jednou z výhod můžeme považovat partnerství s JPMorgan prostřednictvím projektu open-source Quorum. Technologie ochrany soukromí Zcach se aplikuje na různé blokové sítě, včetně tokenů založených na technologii Ethereum. Z posledních průzkumů je celosvětový limit společnosti Zcash více než 960 milionů dolarů s omezeným počtem tokenů na 21.000.000.
  • Zdražuje vlastní bydlení. Co na to centrální banky?
    V pátek přišel z Českého statistického úřadu šok. Srpnová inflace překvapila a vyskočila na 4,1 %. Velký podíl na zvýšení měly tzv. náklady vlastního bydlení, které kvůli zdražujícím nemovitostem i stavebním materiálům vzrostly meziročně o 8,2 %.
  • Zefektivněte vaše obchodování správnou organizací
    Mezi úspěchem a neúspěchem na finančních trzích je velmi tenká linie. Každý trader se snaží získat na svoji stranu více výhod a zefektivňovat své obchodování, jak jen to jde. Pokud jste také ve fázi, kdy se perete v tomto vysoce konkurenčním prostředí, bude pro vás vhodný dnešní příspěvek věnující se zvýšení efektivity za pomoci zlepšení organizačních schopností.
  • Zelená nula situaci nemění, index S&P 500 nepotvrdil průraz nad 4 600
    Americký akciový index S&P 500 uzavřel uplynulý týden na zelené nule (+0,06 %). Nebyla to ale taková nuda, jak by to snad mohlo vypadat.
  • Zelené energie přinášejí slibné investiční příležitosti
    V poslední době jsme stále více konfrontováni s problematikou klimatických změn, globálního oteplování a udržitelnosti. Do popředí se tak dostává společenský požadavek na snižování podílu skleníkových plynů v ovzduší, a to zejména využitím obnovitelných zdrojů energie, tzv. zelené energie. A to může být mimořádně zajímavé z pohledu potencionálního individuálního investora.
  • Zelené investice: Konečně, sláva, jupí
    Můj rezervovaný postoj k aktuální prezentované verzi elektromobilů je celkem známý. Občas si někdo možná položí otázku, proč o tom píšu tady, no já si myslím, že i v tomto světě jde o peníze. O horské dráze na kryptoměnách potom dnes pomlčím.
  • Zelený seriál - díl druhý: Co vše může být ESG investice?
    V dnešním blogu bych ráda shrnula výsledky svého pátrání na téma, jaké jsou konkrétní ESG (Environmental, Social, and Governance) principy, jaké sektory vlastně spadají do kategorie ESG, jaká jsou kritéria, aby nějaká společnost mohla prohlásit, že je v souladu s ESG principy a jak tedy vybírat „ty správné“ společnosti, pokud člověk ESG investici zvažuje.
  • Zelený seriál – díl první: Co víte o ESG investicích?
    Každý investor nebo trader určitě už zaznamenal silný trend týkající se ESG (Enviromental, Social and Governance) investic. Ať už člověk souhlasí nebo nesouhlasí s podstatou ESG investování, faktem zůstává, že vliv ESG sílí a rozhodně sílit bude. Už dlouho mě lákalo ponořit se do tématu zelených investic, které jsou součástí ESG trendu. A protože se jedná o široké a aktuální téma a přišlo mi škoda věnovat mu pouze jeden blog, rozhodla jsem se pro malý „zelený“ seriál.
  • Zemědělské komodity silně rostou
    S očekávanou vyšší inflací přicházející z přestimulovaných Spojených států se do hledáčku investorů dostaly i zemědělské komodity. Slabší americký dolar také podporuje růst všech aktiv denominovaných právě v dolarech, protože pro zbytek světa se stávají levnějšími. Straně nabídky naopak nepomohly čínské historické záplavy, které zničily velkou část úrody.
  • Zemní plyn jako menší bratr ropy
    V jednom z minulých článků jsem se zde věnoval trhu s ropou a zvlášť pak jeho ovlivněním těžbou z břidlic v USA. Příběh zemního plynu se s tím ropným relativně silně rýmuje a skýtá mnoho příležitostí k obchodování.
  • Zemní plyn končí zimní sezónu v poli poražených. Co bude dál?
    Cena zemního plynu v posledních letech prochází velmi negativním obdobím. Z maxim z léta roku 2022 hodnota klesla už o více než 80 % a i přes růst posledních dní se zdá, že klesající trend je nezastavitelný. Jak jsme se do této situace dostali? A je šance, že přijde v blízké době konečně obrat?
  • Zemní plyn pod nákupním tlakem?
    Po delší době přichází na scénu opět zemní plyn.
  • Zestátnění ČEZ jako příležitost?
    Akcie ČEZ na základě spekulací o odkupu minoritních podílů státem nabraly druhý dech. Za vysoké volatility i objemu obchodů si letos připsaly přes 25 % a setřásly tak prodejní vlnu, která tuto společnost zasáhla po zavedení výkupních stropů na elektřinu i mimořádné daně.
  • Zevrubné shrnutí lagujících indikátorů: Jak fungují a k čemu jsou?
    Lagující indikátory právem patří mezi ty nejužívanější nástroje technické analýzy. Jde o indikátory jako je SMA, EMA a MACD. Proč se jim říká lagující a co to znamená? V tomto článku si všechny indikátory představíme a ukážeme si jejich silné i slabé stránky.
  • Zhodnocení analýz roku 2014
    I letos bych se chtěl pozastavit nad články zaměřených na aplikaci fundamentální analýzy, kterou pro vás, čtenáře FXstreet.cz, připravuji každou středu. Většinou se díváme na určitý měnový pár, který je aktuálně v souvislosti s vývojem ekonomických veličin nadhodnocený nebo podhodnocený a závěrem si ukážeme předpokládaný vývoj pro následující měsíce. Dnes se proto pokusím o objektivní sebehodnocení analýz v uplynulém roce (odkazy na články najdete v textu).
  • Zhodnocení analýz roku 2015
    I na konci letošního roku se tradičně podíváme, jak se dařilo predikcím na základě fundamentální analýzy.
  • Zhodnocení prvního týdne soutěže BOSSA
    Máme již za sebou první týden průběhu jedinečné soutěže, ve které se poprvé v historii České republiky obchoduje na finančních trzích naostro! Češi ani tentokrát svého soutěživého ducha nezapřeli a o soutěž projevili nečekaný zájem. Doposud uskutečnili 26 801 transakcí.
  • Zhodnocení situace na indexu S&P 500 podle technické analýzy
    Po čtyřech zelených týdenních svíčkách indexu S&P 500 je tady červená svíčka -1,2 %. Celý týden byl dost o ničem. V úterý index zavřel na 4305, to je na 200denním klouzavém průměru a rezistenci. Hned ve středu (-0,7 %) se ale začal sunout dolů a na konci týdne S&P 500 uzavřel 1,8 % pod tímto průměrem.
  • Zhodnocení účtu 100 % za měsíc - žádný problém?
    Na demo účtu asi každý, kdo se obchodováním alespoň trochu zabýval, dosáhl zhodnocení v řádu stovek procent, ale většinou nakonec podobná euforická období skončila naprostou destrukcí účtu. Co se může skrývat za stoprocentním zhodnocením, se snažím poodkrýt v následujícím článku.
  •  


    Diskuse ke článku

    Diskuse je přístupná pouze pro registrované uživatele.
    Přihlásit se | Nová registrace
Forex - doporučené články:

Co je FOREX?
Základní informace o finančním trhu FOREX. Forex je obchodování s cizími měnami (forex trading) a je zároveň největším a také nejlikvidnějším finančním trhem na světě.
Forex pro začátečníky
Forex je celosvětová burzovní síť, v jejímž rámci se obchoduje se všemi světovými měnami, včetně české koruny. Na forexu obchodují banky, fondy, pojišťovny, brokeři a podobné instituce, ale také jednotlivci, je otevřený všem.
1. část - Co to vlastně forex je?
FOREX = International Interbank FOReign EXchange. Mezinárodní devizový trh - jednoduše obchodování s cizími měnami - obchodování se směnnými kurzy.
VIP zóna - Forex Asistent
Nabízíme vám jedinečnou příležitost stát se součástí týmu elitních obchodníků FXstreet.cz. Ve spolupráci s předními úspěšnými obchodníky jsme pro vás připravili unikátní VIP skupinu (speciální uzavřená sekce na webu), až doposud využívanou pouze několika profesionálními tradery, a k tomu i exkluzivní VIP indikátory, doposud úspěšně používané pouze k soukromým účelům. Nyní se vám otevírá možnost stát se součástí této VIP skupiny, díky které získáte jedinečné know-how pro obchodování na forexu, výjimečné VIP indikátory, a tím také náskok před drtivou většinou ostatních účastníků trhu.
Forex brokeři - jak správně vybrat
V podstatě každého, kdo by chtěl obchodovat forex, čeká jednou rozhodování o tom, s jakým brokerem (přeloženo jako makléř/broker nebo zprostředkovatel) by chtěl mít co do činění a svěřil mu své finance určené k obchodování. Velmi rád bych vám přiblížil problematiku výběru brokera, rozdíl mezi jednotlivými typy brokerů a v neposlední řadě uvedu několik příkladů nejznámějších z nich.
Forex robot (AOS): Automatický obchodní systém
Snem některých obchodníků je obchodovat bez nutnosti jakéhokoliv zásahu do obchodu. Je to pouhá fikce nebo reálná záležitost? Kolik z nás věří, že "roboti" mohou profitabilně obchodovat? Na jakých principech fungují?
Forex volatilita
Forex volatilita, co je volatilita? Velmi užitečným nástrojem je ukazatel volatility na forexu. Grafy v této sekci ukazují volatilitu vybraného měnových párů v průběhu aktuální obchodní seance.
Forex zůstává největším trhem na světě
V dnešním článku se podíváme na nejnovější statistiky globálního obchodování na forexu. Banka pro mezinárodní vyrovnání plateb (BIS) totiž před pár týdny zveřejnila svůj pravidelný tříletý přehled, ve kterém detailně analyzuje vývoj na měnovém trhu. BIS je označována jako "centrální banka centrálních bank". Je nejstarší mezinárodní finanční organizací a hraje klíčovou roli při spolupráci centrálních bank a dalších institucí z finančního sektoru. Dnešní vzdělávací článek sice nebude zcela zaměřen na praktické informace z pohledu běžného tradera, ale i přesto přinese zajímavé a důležité poznatky.

Nejnovější články:


Naposledy čtené:

reklama
Fintokei SwiftTrader